fbpx Κοινός στόχος η ανάδειξη πολιτισμού και τουρισμού για Κομοτηνή και Χάσκοβο
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου, 2020 - 10:00
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ INTERREG ΕΛΛΑΔΑΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

Κοινός στόχος η ανάδειξη πολιτισμού και τουρισμού για Κομοτηνή και Χάσκοβο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Interreg Ελλάδα Βουλγαρία
Δήμος Κομοτηνής
Περπατώ
Κίμωνας Λεχούδης
Αλέξανδρος Ταξιλδάρης
Γιάννης Κυριαζής

Τι είπαν οι άνθρωποι του Δ. Κομοτηνής και ο σύλλογος «Περπατώ» στο τελικό συνέδριο του έργου «CHIC»

Ανδρέας Αγελαρίδης

Πραγματοποιήθηκε χθες 21/12 διαδικτυακά το τελικό συνέδριο στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Crossing the paths of History and Culture (CHIC) (Διασχίζοντας τα Μονοπάτια της Ιστορίας και του Πολιτισμού)» του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Interreg V-A Cooperation Programme: GREECE-BULGARIA 2014-2020». Ο κύριος σκοπός του έργου «CHIC» είναι η συνεργασία ανάμεσα στις δύο περιοχές, Κομοτηνής και Χάσκοβου, σε πολιτιστικό επίπεδο με σκοπό την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη τους και τη μόνιμη και πολυεπίπεδη συνεργασία τους στους τομείς αυτούς.

Τον Δήμο Κομοτηνής εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Κίμωνας Λεχούδης, ενώ η γενικότερη εικόνα του έργου «CHIC» στην Κομοτηνή μεταφέρθηκε από το στέλεχος του Δήμου Κομοτηνής Δημήτρη Γκαρτσώνη. Ακόμη μίλησε και ο πρόεδρος του συλλόγου «Περπατώ» ν. Ροδόπης Αλέξανδρος Ταξιλδάρης για την διάκριση της Κομοτηνής ως μια από τις πιο προσβάσιμες πόλεις στην Ευρώπη, ενώ από την βουλγαρική πλευρά μέσω βιντεομηνύματος μίλησε ο δήμαρχος Χασκόβου και έγινε παρουσίαση των πολιτισμικών στοιχείων του Χασκούβου από στέλεχος του Δήμου.

Κ. Λεχούδης: «Θέλουμε την συνεργασία αυτή και εκτός προγράμματος»
Κατά την έναρξη του συνεδρίου τον λόγο πήρε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Δ. Κομοτηνής Κίμωνας Λεχούδης. «Θέλουμε την συνεργασία αυτή και εκτός προγράμματος. Είναι ευκαιρία που μας δίνεται έστω και ηλεκτρονικά μεταξύ των δύο πόλεων. Ελπίζουμε με το που άρουν τα μέτρα να γίνει και δια ζώσης ένα παρόμοιο συνέδριο», ήταν τα λόγια του κου Λεχούδη, ενώ ο δήμαρχος Χασκόβου Stanislav Dechev μέσω βιντεομηνύματος είπε λίγα λόγια για το συγκεκριμένο έργο και το πόσο σημαντικό είναι αυτό για τις δύο πόλεις σε πολιτισμικό και τουριστικό επίπεδο.

Έρχεται κοινό σύστημα σήμανσης στις δύο πόλεις
Στην συνέχεια του συνεδρίου τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Γκαρτσώνης του Δήμου Κομοτηνής, ο οποίος έκανε μια παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου στην Κομοτηνή.

Όπως ενημέρωσε ο κος Γκαρτσώνης, μέσω της παρουσίασης του «σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ενός κοινού δικτύου ανάμεσα στην Κομοτηνή και το Χάσκοβο με βάση τα κοινά πολιτιστικά, τουριστικά, οικονομικά και ιστορικά στοιχεία». Κυριότερος σκοπός του όλου εγχειρήματος -όπως ενημέρωσε ο κος Γκαρτσώνης- «είναι η ανάδειξη του άξονα Κομοτηνή - Χάσκοβο ως κύριο άξονα της ευρύτερης περιοχής ανάμεσα στις δύο χώρες».

Στην συνέχεια του λόγου του και επισημαίνοντας τι έγιναν ως δράσεις στον Δ. Κομοτηνής, «ανακατασκευάστηκε το Αρχοντικό Ταμαρέση, εσωτερικά, ενώ πραγματοποιήθηκαν και διασωστικές εργασίες στο εξωτερικό του κτιρίου». Το αρχοντικό Ταμαρέση εντάσσεται στην ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Κομοτηνής όπως είπε και η Δέσποινα Πάσσου διευθύντρια των τεχνικών έργων του Δήμου Κομοτηνής. Μεταξύ άλλων δράσεων που πραγματοποίησε η δημοτική αρχή, ο κος Γκαρτσώνης τόνισε τα εξής: «έχουμε έτοιμο το μεγαλύτερο μέρος από το έντυπο και το ηλεκτρονικό υλικό. Έχουμε δημιουργήσει κοινό σύστημα σήμανσης σε Κομοτηνή και Χάσκοβο και θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία της πόλης τις επόμενες ημέρες. Εκδόθηκαν δύο οδηγοί γευσιγνωσίας για να προωθηθούν οι τοπικές γεύσεις».

Επιπροσθέτως, έγινε γνωστό ότι δημιουργείται ένα διετές σχέδιο τουρισμού που πρόκειται να ενσωματώσει τα στοιχεία ‘CHIC’, ενώ στον επίλογό του είπε πως «έχουμε μιλήσει με τους ιθύνοντες Χασκόβου να επεκτείνουμε την συνεργασία μας και έχουμε προγραμματίσει ένα ραντεβού μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Α. Ταξιλδάρης: «Για να είμαστε προσβάσιμοι για το βραβείο θα πρέπει να κάνουμε κάτι παραπάνω»
Στο πλαίσιο της διαδικτυακής εκδήλωσης προβλήθηκε το γνωστό βίντεο με το οποίο διαφημίζεται η προσβασιμότητα της Κομοτηνής. Η πόλη μας πριν από λίγο καιρό κέρδισε ειδική μνεία σε διαγωνισμό για τις πιο προσβάσιμες πόλεις στην ΕΕ, ενώ κατάφερε και τερμάτισε στις έξι πιο προσβάσιμες πόλεις.

Επί του θέματος μίλησε ο πρόεδρος του συλλόγου «Περπατώ» Αλέξανδρος Ταξιλδάρης. «Η Κομοτηνή μέχρι το 2002 όπως άλλες επαρχιακές πόλεις δεν είχε κάποια ουσιαστική υποδομή για ανάπηρους ανθρώπους. Η Κομοτηνή ήταν μια κοινωνία που δεν είχε μάθει να αποδέχεται την αναπηρία όπως και πολλές πόλεις της Ελλάδας τότε. Γενικά στην Κομοτηνή βλέπαμε μια θετική ενέργεια προς τα ανάπηρα άτομα και βλέπαμε μια αυτοδιοίκηση αρκετά ευαισθητοποιημένη. Υπήρχε μια ευαισθησία γύρω από την αναπηρία αλλά δεν μπορούσε να εκφραστεί. Επίσης η Κομοτηνή έχει και πολυπολιτισμικό στοιχείο και υπήρχε αυτό το μείγμα της διαφορετικότητας», τόνισε ο κος Ταξιλδάρης στον πρόλογο του, ενώ έγινε αναφορά και στον «Ηρόδικο» που έχει αναλάβει το αθλητικό κομμάτι των ατόμων με αναπηρία.

Συμπληρωματικά ο κος Ταξιλδάρης έκανε γνωστές τις παρεμβάσεις που έγιναν ώστε η πόλη να γίνει πιο προσβάσιμη. «Μπήκαμε στην διαδικασία να κάνουμε 6 παρεμβάσεις, Στο πρώτο κομμάτι έγιναν παρεμβάσεις σε δύο κύριους άξονες στο κέντρο (Στρατώνες – Σιδ. Σταθμός και ΙΚΑ – Νοσοκομείο Κομοτηνής). Μετά έγιναν παρεμβάσεις σε γειτονιές που ζούσαν ανάπηροι άνθρωποι. Μετά έγιναν παρεμβάσεις σε δημόσια κτίρια και υπηρεσίες και χώρους στάθμευσης. Επίσης έγινε προσβάσιμη τουαλέτα στο κέντρο της πόλης καθώς πολλά μαγαζιά της πόλης δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν άτομα με αναπηρία που ήθελαν να πάνε στην τουαλέτα και έτσι τώρα έχουμε πάνω από 15 επιχειρήσεις στην πόλη που είναι καθολικά προσβάσιμες για άτομα με αναπηρία. Έγινε η δημιουργία προσβάσιμων παραλιών και φτιάξαμε επτά σημεία στον δήμο Κομοτηνής με ειδικό διάδρομο με μεγάλη χημική τουαλέτα και ειδικό διαμορφωμένο αμαξίδιο που μπορεί να κινείται με μεγαλύτερη ευκολία στην παραλία. Τέλος, η δημιουργία του ποδηλατοδρόμου που είναι πολύ χρήσιμος και για τους ανάπηρους πέρα από το ποδήλατο», σημείωσε ο κος Ταξιλδάρης. Αξίζει να σημειωθούν τα λόγια του σχετικά με την διάκριση της Κομοτηνής για την προσβασιμότητα λέγοντας «για το βραβείο εμείς βραβευτήκαμε για τα αυτονόητα καθώς κάναμε την πόλη μας προσβάσιμη στα βασικά. Θα πρέπει πραγματικά για να είμαστε προσβάσιμοι για το βραβείο θα πρέπει να κάνουμε το κάτι περισσότερο και κάτι το παραπάνω. Είμαστε προσβάσιμοι για τα ελληνικά δεδομένα».

Ο πρόεδρος του «Περπατώ» έκανε μια μικρή αναφορά και στην πρωτοβουλία του συλλόγου για την αξιοποίηση του κάμπινγκ του Φαναρίου που πρόσφατα έγινε γνωστή «προκειμένου να το υλοποιήσουμε πρέπει να μας δοθεί η ευκαιρία και να μας το δώσει η ΕΤΑΔ. Φυσικά θα έχει προσβάσιμο κομμάτι με πολιτιστικές εκδηλώσεις και πέρα από την απλή διαμονή των τουριστών θα είναι και σαν κέντρο εκδηλώσεων του συλλόγου ‘Περπατώ’».

Σε ποια σημεία της πόλης έγινε συντήρηση/ανακατασκευή
Η διευθύντρια Τεχνικών Έργων Δήμου Κομοτηνής Δέσποινα Πάσσου πληροφορώντας για τα σημεία που έγιναν παρεμβάσεις με στόχο την πολιτισμική και τουριστική ανάδειξη της περιοχής. Η κα Πάσσου ενημέρωσε για έργα τα οποία είναι γνωστά εδώ και καιρό στους κατοίκους της Κομοτηνής  και αφορούν το κέντρο της πόλης και την περιοχή Βαρόσι. Δηλαδή την Τσάνακλειο, το βυζαντινό τείχος, την δημοτική αγορά, την πλατεία Χρύσανθου, το αρχοντικό Ταμαρέση, καθώς αυτή η περιοχή ήταν «υποβαθμισμένη, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί», σύμφωνα με την κα Πάσσου.

«Σημαντικά κτίρια είναι η Τσανάκλειος, το Επισκοπείο και το αρχοντικό Ταμαρέση. Με το πρόγραμμα ‘CHIC’ ανακαινίσαμε το κτίριο Ταμαρέση που θεωρείται ιστορικό μνημείο. Υπήρχαν πολλά προβλήματα στο κτίριο, οπότε αποφασίστηκε να το συντηρήσουμε εξωτερικά και μετά προχωρήσαμε στο εσωτερικό. Έγινε αποξήλωση των κεραμιδιών και μπήκαν καινούργια και όποια ήταν καλά τα τοποθετήσαμε ξανά. Μια υποχρέωση ήταν το χρώμα να ήταν τα αρχικά χρώματα του μνημείου». Για κτίριο της Τσανακλείου η κα Πάσσου τόνισε πως «ήταν πάρα πολλές οι καταστροφές και έγινε ολική ανακαίνιση και αυτήν την στιγμή λειτουργεί η δημοτική βιβλιοθήκη και αποτελεί το πιο εμβληματικό κτίριο του δήμου Κομοτηνής».

Γ. Κυριαζής: «Θέλαμε να αναδείξουμε την κοινή πολιτιστική παράδοση»
Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής Γιάννης Κυριαζής έκανε λόγο για την πολιτισμική ανάδειξη των δύο περιοχών. «Ουσιαστικά μέσα από την δράση μας θέλαμε να αναδείξουμε την κοινή πολιτιστική παράδοση αυτών των δύο περιοχών. Τα κοινά ήθη και οι κοινές παραδόσεις και όλα αυτά που συνιστούν τον πολιτισμό μια περιοχής. Ο βασικός στόχος ήταν να αναδείξουμε το κοινό πολιτισμικό υπόβαθρο αυτών των δύο περιοχών», είπε ο κος Κυριαζής. 

«Με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύονταν οι πολιτισμικοί δεσμοί των δύο περιοχών και αυτό θα οδηγήσει στην τουριστική ανάδειξη τους», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τα δύο μεγάλα αρδευτικά έργα για τη Θράκη, που τα προτείνουν  οι  περισσότεροι πολιτικοί,  αυτοδιοικητικοί,  φορείς και επιμελητήρια  για τη Διακομματική Επιτροπή, είναι  το Αρδευτικό της Ξάνθης και το Φράγμ