fbpx Κοινός αγώνας των ποντιακών σωματείων Ροδόπης για αναγνώριση της γενοκτονίας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 18 Μαΐου, 2018 - 10:00
ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΜΑΡΑΝΤΙΔΗ

Κοινός αγώνας των ποντιακών σωματείων Ροδόπης για αναγνώριση της γενοκτονίας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γενοκτονία
Πόντιοι
Σύλλογος Ποντίων Ο Εύξεινος Πόντος
Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων

Χρ. Μαυρίδου: "Τα αδιάψευστα ντοκουμέντα της γενοκτονίας καμία Τουρκία δεν μπορεί να τα παραγράψει"


Ο κος Αμαραντίδης μίλησε για το βιβλίο του στο οποίο καταγράφονται οι τραγικές μαρτυρίες του παππού του

Διονύσης Βοργιάς

Εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού συνδιοργάνωσαν τα Ποντιακά Σωματεία Ν. Ροδόπης, την Τετάρτη 16 Μαΐου στις 8 το απόγευμα στο Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής. Στη διάρκεια αυτής έγινε παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Αμαραντίδη “Θανατικά Ανάσματα σα σχιόνια τ’ Ερζερουμή” (Θανάτου ανάσες στα χιόνια του Ερζερούμ). Στο τέλος της βιβλιοπαρουσίασης, ακούστηκαν ποντιακά από την χορωδία του μορφωτικού συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας "Εύξεινος Πόντος".


Παρόντες μεταξύ άλλων στην εκδήλωση, ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων, η δημοτική σύμβουλος Αφροδίτη Καρελιάδου, η πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής δημοτική σύμβουλος Σοφία Μενεσελίδου, ο ταξίαρχος Λάζαρος Καμπουρίδης, ο πρόεδρος της Αρμενικής κοινότητας Κομοτηνής Στεπάν Ματεοσιάν.


Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η πάντα δυναμική πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου "Η Κερασούντα και το Γαρς" Χρύσα Μαυρίδου που μίλησε για την έναρξη "των εκδηλώσεων μνήμης για τη γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού, από τα ποντιακά σωματεία του νομού Ροδόπης", ενώ για το βιβλίο είπε πως "μέσα από την ιστορία αυτή θεωρούμε ότι θα βάλουμε ένα λιθαράκι μέσα από τα ντοκουμέντα που αφορούν την ιστορία του ποντιακού Ελληνισμού. Θεωρούμε ότι όλες αυτές οι αληθινές ιστορίες -που ευτυχώς οι παππούδες και οι γιαγιάδες τις είπαν στα παιδιά και στα εγγόνια τους και γαλούχησαν τις νέες γενιές- όταν καταγράφονται στα βιβλία είναι τα αδιάψευστα ντοκουμέντα της γενοκτονίας που καμία Τουρκία δεν μπορεί να παραγράψει και να τα σβήσει γιατί σώζονται πλέον μέσα από τον γραπτό λόγο και για εμάς είναι μια πολύ σημαντική στιγμή".


Η κα Μαυρίδου μας πληροφόρησε και για το σύνολο των εκδηλώσεων μνήμης: "Το Σάββατο τα ποντιακά σωματεία Ροδόπης σε συνεργασία και με τον μητροπολίτη μας θα είμαστε στον ιερό ναό κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου θα τελεστεί λειτουργία και μνημόσυνο στα θύματα της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Μετά τη λειτουργία θα πάμε απέναντι στο μνημείο του Χρύσανθου του μητροπολίτη Τραπεζούντας όπου θα γίνει τρισάγιο και καλούμε τον κόσμο να έρθει και να ανάψει ένα κεράκι στην μνήμη των θυμάτων και να κάνουμε γνωστό στον κόσμο το γεγονός της 19ης Μαΐου. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα φύγει λεωφορείο για Θεσσαλονίκη στην κεντρική εκδήλωση της παμποντιακής ομοσπονδίας Ελλάδας, στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Την Κυριακή η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τιμά την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού βάσει νόμου, θα είμαστε εκεί όλα τα ποντιακά σωματεία, επίσης στον ιερό ναό κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου θα γίνει ομιλία από τον Κωνσταντίνο Παναγιωτόπουλο και μετά κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του Χρύσανθου και θα κλείσουμε έτσι τις εκδηλώσεις για την γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού".


ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ
Ο Γιάννης Αμαραντίδης θα μας πληροφορήσει για το βιβλίο του. Είναι μια προσωπική ιστορία ενός ανθρώπου από το χωριό Λαραχανή της περιοχής Ματσούκας Τραπεζούντας. Το βιβλίο έχει αναφορά στα τραγικά γεγονότα των δύο χρονικών περιόδων του 1916-1918 και 1920-1924. Το ιστορικό πρόσωπο Αμαραντίδης Χαράλαμπος βιώνει τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας και των δύο περιόδων. Ξεκινάει από το χωριό του και φτάνει πεζοπορώντας στο Ερζερούμ (το Άουσβιτς των Ποντίων κι όλων των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής). Στην δεύτερη εξορία από τα 300 άτομα του χωριού του έρχονται στην Ελλάδα 70. Ο ίδιος δεν βρίσκει κανένα από τα 15 μέλη της οικογένειάς του. Χάνει γονείς, αδερφούς, νύφες, αδερφές, γυναίκα και παιδιά και φτάνει στην Οινόη Καστοριάς το 1925.


Ο ομιλητής κατέθεσε τη γνώμη του και για τον φάκελο γενοκτονία: "Ο ποντιακός Ελληνισμός εδώ και σχεδόν 100 χρόνια ζητάει την αναγνώριση της γενοκτονίας από τα διεθνή fora. Θέλω να καταγγείλω τις κυβερνήσεις του παρελθόντος, του παρόντος και πολύ φοβάμαι και του μέλλοντος πως αυτό το νόμο του 1994, αν τον έστελναν στον Ο.Η.Ε. με ένα σαπιοκάραβο, τώρα θα είχε φτάσει και ο Ο.Η.Ε. ή θα έπαιρνε μέρος υπέρ ή κατά της γενοκτονίας. Γι' αυτό οι εκδηλώσεις μνήμης είναι καθαρά αγωνιστικές και διεκδικούμε το αυτονόητο".


ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 2 ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ
Επί τη ευκαιρία ο κος Αμαραντίδης από την Καστοριά υπενθύμισε πως "η Θράκη και η Καστοριά έχουν δύο παλικάρια στις φυλακές της Τουρκίας κι εύχομαι πολύ γρήγορα αυτά τα παιδιά να επιστρέψουν, για να μην πληρώσουν τη νύφη δύο αθώα παιδιά".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Φταίει το γαϊδούρι χτυπάνε το σαμάρι.