fbpx Κοινή στρατηγική για την απόκτηση Υπαίθριου Κέντρου Ανοικτού Εμπορίου στην Κομοτηνή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 10 Ιουλίου, 2018 - 10:00
ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Κοινή στρατηγική για την απόκτηση Υπαίθριου Κέντρου Ανοικτού Εμπορίου στην Κομοτηνή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής
Δήμος Κομοτηνής
Κική Κωνσταντινίδου

Το κοινό κάλεσμα Γιώργου Πετρίδη και Κικής Κωνσταντινίδου αφορά σε όλους τους επαγγελματίες της Κομοτηνής

Διονύσης Βοργιάς

Επιβεβαιώνεται το, από τα τέλη Απριλίου του τρέχοντος έτους, ρεπορτάζ του "Χρόνου" για την στόχευση του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής στην απόκτηση ενός υπαίθριου κέντρου ανοιχτού εμπορίου (open mall) σε γνωστό πεζόδρομο της Κομοτηνής.

Τέτοιου τύπου κέντρα εμπορίου θα υλοποιηθούν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, οι οποίες όμως καλούνται πρώτα να διεκδικήσουν (και δευτερευόντως να επιτύχουν) χρηματοδότηση από πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Γι' αυτό και οι τοπικοί Εμπορικοί Σύλλογοι "τρέχουν" προκειμένου να κάνουν τις κατάλληλες προτάσεις ώστε να επιλεχθούν για το πρόγραμμα. Μεταξύ των συλλόγων που εδώ και μήνες έχει δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον κι έχει κάνει βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, είναι και ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής που έχει βρει μεγάλο σύμμαχο στην προσπάθειά του αυτή, τον Δήμο Κομοτηνής. 

Μέσω προγράμματος του υπουργείου Οικονομίας είναι δυνατή η χρηματοδότηση του επιλεγέντος Δήμου για αναπλάσεις σε εμπορικούς δρόμους, με ψυχρά υλικά, για διαχείριση κυκλοφορίας κ.λπ.. Ένα ποσό, δε, του προγράμματος μπορεί να διοχετευθεί σε εμπόρους για τη βελτίωση της εξωτερικής εικόνας των καταστημάτων τους (πινακίδες κ.λπ.) και αντιστοιχεί σε περίπου 10% του ποσού που θα δοθεί στο Δήμο. 

Συνάντηση στο Εμπορικό Επιμελητήριο Κομοτηνής
Για την καλύτερη δυνατή ενημέρωση και επικοινωνία όλων, ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής προσκαλεί τους επαγγελματίες στην ενημερωτική συνάντηση με θέμα "Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου", την Δευτέρα 16 Ιουλίου και ώρα 19:00 στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης στην οδό Βασιλέως Γεωργίου 2 στην Κομοτηνή.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστεί αναλυτικά η δράση, η οποία στοχεύει στην υλοποίηση ενός συνόλου παρεμβάσεων σε εμπορικές περιοχές με σκοπό την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και αισθητικής της περιοχής. Η δράση περιλαμβάνει χρηματοδότηση (επιδότηση) για τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις. Κρίνεται απαραίτητη η παρουσία όλων των εμπόρων για να συζητηθούν λεπτομέρειες και να εκτιμηθεί το αντίστοιχο ενδιαφέρον προκειμένου να κατατεθεί πρόταση στο πρόγραμμα. Την πρόσκληση συνυπογράφουν ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κική Κωνσταντινίδου.

Κ. Κωνσταντινίδου: "Να κάνουμε την αγορά αναγνωρίσιμη και ελκυστική"
Τον Απρίλιο καταγράφηκε η πρώτη κίνηση της προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου, όταν η ίδια ανέπτυξε επαφές με την γενική γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Ευγενία Φωτονιάτα, στο πλαίσιο του 4ου συνεδρίου της ΕΣΕΕ στην Αθήνα. Κάποιους μήνες αργότερα, ο Σύλλογος συμπορεύεται με τον Δήμο Κομοτηνής και μία εταιρία με εμπειρία σε αυτού του είδους της προτάσεις, "και με τον κόσμο, τους ανθρώπους της αγοράς, κυρίως με τους επαγγελματίες της περιοχής παρέμβασης", όπως μας λέει η κα Κωνσταντινίδου, για να διεκδικηθεί και να επιτευχθεί η χρηματοδότηση.

Είχε προηγηθεί σχετική ιδιωτική συνάντηση την περασμένη Πέμπτη, μεταξύ των άνω εμπλεκομένων. Τελικός στόχος, σύμφωνα με την πρόεδρο, είναι "να επέμβουμε στην περιοχή για να την κάνουμε πιο ελκυστική και αναγνωρίσιμη, και πιο οικολογική, ώστε να είναι μία σύγχρονη αγορά μέσα στην πόλη μας". 

Για να κατέβει η πρόταση χρειάζεται αρχικά η σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον του 70% των καταστηματαρχών που δραστηριοποιούνται στον επιλεγέντα πεζόδρομο (και τουλάχιστον 50 στον απόλυτο αριθμό τους). Οι επιχειρηματίες της περιοχής παρέμβασης καλούνται να ανταποκριθούν, γιατί μόνο θετικά στοιχεία στο επιχειρείν της πόλης θα φέρει μία τέτοια παρέμβαση.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε εποχές που δύσκολα οι δήμοι μπορούν να παρουσιάσουν έργο,  να επαινούν και να διαφημίζουν, συναντήσεις, καθημερινές δράσεις,  προσπάθειες, ιδέες και προτάσεις.