fbpx Κλειδί στην επιβίωση των επιχειρήσεων οι εξαγωγές
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Η ΔΡΑΣΗ "ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕ ΕΞΩ"

Κλειδί στην επιβίωση των επιχειρήσεων οι εξαγωγές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιχειρήσεις
Επενδύσεις

"Οι εμπορικές εκθέσεις είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τις εξαγωγές", εξηγεί ο διευθυντής της ΔΕΣΜΟΣ Παναγιώτης Αρχοντίκης

Διονύσης Βοργιάς

Οι εντός Ελλάδας αγοραστές ολοένα και ελαττώνονται, λόγω οικονομικής κρίσης. Επομένως οι επιχειρήσεις καλούνται να αναπληρώσουν την "χασούρα" βρίσκοντας αλλού τη χαμένη αγοραστική δύναμη. Σχεδόν ως μονόδρομος παρουσιάζονται πλέον οι εξαγωγές. 
Γι' αυτό, στο πλαίσιο του σχεδιασμού σειράς ενημερωτικών εκδηλώσεων από την Ειδική Γραμματεία ΕΠ ΕΤΠΑ & ΤΣ/Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠΑνΕΚ και τον ΕΦΕΠΑΕ, η Διαχειριστική Έργων Στήριξης ΜΜΕ – Οικονομική Συμβουλευτική ΑΜΘ (ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜΘ), Εταίρος του  Ε.Φ.Ε.Π.Α.Ε. και αρμόδια για την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διοργανώθηκε, σε συνεργασία με το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση για την παρουσίαση της δράσης του ΕΠΑνΕΚ Επιχειρούμε έξω". Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 19 Δεκεμβρίου  2017 στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των αιτήσεων χρηματοδότησης με ημερομηνία έναρξης υποβολών 08/01/2018 και οι ενδιαφερόμενοι είχαν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν σε βάθος για τη δράση, να απευθύνουν ερωτήσεις και να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα που θα τους βοηθήσει να υποβάλουν πλήρεις αιτήσεις. Η συγκεκριμένη δράση αφορά στην 50% χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων και σκοπός της είναι η υποστήριξη των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων εξαγωγικών μεταποιητικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, για την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας των παραγόμενων προϊόντων τους, μέσω της συμμετοχής τους σε εμπορικές εκθέσεις που διοργανώνονται εκτός ελληνικής επικράτειας στην ΕΕ και σε τρίτες χώρες. Στη δράση του ΕΠΑνΕΚ «Επιχειρούμε έξω» η Δημόσια Δαπάνη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από Εθνική Συμμετοχή.  


Σχετικά μας κατατόπισε ο γενικός διευθυντής της ΔΕΣΜΟΣ Παναγιώτης Αρχοντίκης, διευκρινίζοντας αρχικά ότι δε μπορεί να κρίνει την καθυστέρηση του προγράμματος "γιατί είναι θέμα της κεντρικής πολιτικής ηγεσίας". Για το πρόγραμμα καθεαυτό μας ενημέρωσε ότι "έχει ως στόχο την ενίσχυση των εξαγωγών των ελληνικών επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα καλύπτει μία σειρά από δαπάνες για τη συμμετοχή σε κρατικές εκθέσεις θεματικού χαρακτήρα, στις οποίες ως γνωστόν γίνονται και οι μεγαλύτερες συμφωνίες".


Σύμφωνα με τον ίδιο οι εξαγωγές είναι κλειδί, κι αυτές μπορούν να επιτευχθούν μέσα από τη συμμετοχή σε μεγάλες εκθέσεις. Αυτή η συμμετοχή γίνεται ευκολότερη, χάρη στο εν λόγω πρόγραμμα. 


"Στοχεύουμε στη διεύρυνση της ελληνικής αγοράς, η οποία - λόγω της κρίσης - έχει πληγεί κι έχει μικρύνει. Οπότε, αν θέλουμε πραγματική ανάπτυξη, θα πρέπει να προβούμε σε εξαγωγές. Ένας τρόπος για να το επιτύχουμε, είναι μέσα από τη συμμετοχή σε εκθέσεις. Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, που είναι γνωστές, συμμετέχουν κάθε χρόνο σε εκθέσεις και γνωρίζουν τη χρηστικότητα συμμετοχής σε εκθέσεις, έχουν ενδιαφερθεί πολλάκις για το πρόγραμμα. Όμως, θέλουμε να παρουσιάσουμε την ευκαιρία σε επιχειρήσεις, που δεν συμμετέχουν σε εκθέσεις, ώστε να κατανοήσουν τη χρηστικότητα της έκθεσης ως εργαλείο δουλειάς. Εφόσον μία επιχείρηση έχει εξαγωγική δραστηριότητα, την οποία θέλει να διευρύνει, πρέπει οι επιχειρηματίες να αντιληφθούν ότι η έκθεση είναι ένα σημαντικό εργαλείο", εξήγησε αναλυτικά ο ομιλητής.


Κληθείς να καταθέσει και το δικό του σχόλιο, στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Νίκος Αγγελίδης - μεταξύ πολλών - είπε και τα εξής: "Μέχρι να πάρουμε μπρος ως χώρα και να καταλάβουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο και το επιχειρηματικό μας περιβάλλον, θα πρέπει οι επιχειρήσεις να επιχειρήσουν έξω, αν θέλουν να επιβιώσουν, γιατί εντός της χώρας η ...πίτα μικραίνει".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το χαβά του συνεχίζει ο Tαγίπ Ερντογάν λίγο πριν καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών,  συνεχίζοντας να απειλεί τους πάντες και τα πάντα με εκφράσεις καφενείου,  κυρίως όμως για εσωτερική κατανάλωση.