fbpx Κινείται, αλλά δεν «πετάει» τουριστικά, το Φανάρι
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 1 Αυγούστου, 2019 - 10:00
ΝΤΟΠΙΟΙ, ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ, ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

Κινείται, αλλά δεν «πετάει» τουριστικά, το Φανάρι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κλεοπάτρα Στογιαννίδου
Νάσος Τσούκας
Τουρισμός
Φανάρι

Στον «Χ» σχολιάζουν την κίνηση ο ξενοδόχος Νάσος Τσούκας και η πρόεδρος της επιτροπής τουρισμού Δήμου Κομοτηνής Κλεοπάτρα Στογιαννίδου

Λίγα χρήματα αφήνουν στην αγορά οι Βούλγαροι, μεγαλύτερα πορτοφόλια από Ρουμάνους και Τούρκους, «αγκάθι» η αύξηση των Airbnb

Διονύσης Βοργιάς

Κινείται μεν, αλλά δεν «πετάει» τουριστικά, το Φανάρι. Στην «καρδιά» της καλοκαιρινής σεζόν τα ξενοδοχεία έχουν αρκετά υψηλές πληρότητες, απέχουν όμως αρκετά του 100%, ενώ τα καταστήματα έχουν μεν κίνηση δυστυχώς όμως οι φετινές κακοκαιρίες έχουν επηρεάσει μέχρι στιγμής αρνητικά τον τζίρο.

Στον «Χ» σχολιάζουν την κατάσταση ο ξενοδόχος Ψ και η πρόεδρος της επιτροπής τουρισμού Δήμου Κομοτηνής δημοτική σύμβουλος Κλεοπάτρα Στογιαννίδου.

Χτυπούν τους ξενοδόχους τα Airbnb
Κάθε χρόνο και περισσότερα είναι τα καταλύματα που προσφέρονται στους τουρίστες μέσω Airbnb, ακόμη και σε χωριά όπως το Φανάρι. Αυτά τα καταλύματα βρίσκονται σε μία μετέωρη νομοθετικά κατάσταση, με τους ξενοδόχους να εκφράζουν παράπονα ότι τα Airbnb ψαλιδίζουν την πελατεία από τα ξενοδοχεία.

«Υπάρχει σχετική πληρότητα, αλλά όχι η αναμενόμενη. Υπάρχει μία μείωση και μία γκρίνια στην αγορά, σε ξενοδοχεία, ταβέρνες και καφετέριες», δηλώνει ο κος Τσούκας. Αναφορικά με τα ξενοδοχεία, η πληρότητα για τον μήνα Αύγουστο είναι στο 70% με 80%. Αλλά αυτή η πληρότητα δεν είναι ικανοποιητική για τον μήνα Αύγουστο, σύμφωνα με τον ξενοδόχο. Η πελατεία προέρχεται από Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία, ωστόσο οι Βούλγαροι είναι αυτοί που αφήνουν τα λιγότερα χρήματα στην αγορά και επιλέγουν πολλές φορές τα Airbnb.

Μάλιστα, όσοι μένουν σε τέτοιου τύπου ενοικιαζόμενα καταλύματα, φέρεται πως αφήνουν και λιγότερα χρήματα στην υπόλοιπη αγορά (καταστήματα, καφετέριες, ταβέρνες), προτιμώντας να φέρνουν προϊόντα από Βουλγαρία για την καθημερινή διατροφή τους. Σύμφωνα πάντα με τον ξενοδόχο, Τούρκοι και Ρουμάνοι είναι αυτοί που αφήνουν περισσότερα χρήματα στην αγορά. Ο κος Τσούκας για τα Airbnb λέει «η έννοια του επίσημου και ανεπίσημου καταλύματος είναι πολύ μετέωρη αυτό το διάστημα στην Ελλάδα, γιατί υπάρχουν πλατφόρμες ενοικίασης όπως το airbnb. Νοικιάζουν χωρίς προϋποθέσεις και ελέγχους».

Τους καταστηματάρχες επηρέασε αρνητικά και η κακοκαιρία, γιατί υπήρχαν πολλές βροχερές ημέρες «που απώθησαν τον κόσμο από το να έρθει στην περιοχή μας» λέει ο κος Τσούκας. Η πρόταση του ίδιου είναι, πως «αν θέλουμε να αυξήσουμε όχι μόνο τον κόσμο αλλά και την ‘ποιότητα’ του κόσμου, θα πρέπει να γίνουν υποδομές από τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να αναβαθμίσουμε το προϊόν μας, αλλά και από το κράτος υποδομές που θα βοηθήσουν τον ιδιώτη για να επενδύσει στην περιοχή».

Καλύτερα από το παρελθόν η κίνηση σύμφωνα με την δημοτική αρχή
Καλύτερη από το παρελθόν είναι η κίνηση, σύμφωνα με την πρόεδρο της επιτροπής τουρισμού του Δήμου Κομοτηνής δημοτική σύμβουλο Κλεοπάτρα Στογιαννίδου. Δεν κρύβει, πάντως, ότι την πιο σωστή εικόνα για την κίνηση της αγοράς την έχουν οι  ξενοδόχοι και καταστηματάρχες, αλλά σημειώνει «σε ό,τι μας αφορά παρατηρούμε ότι υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα στο Φανάρι και στις γύρω περιοχές, είμαστε γενικώς ευχαριστημένοι από την τουριστική κίνηση».

Η επισκεψιμότητα καταγράφεται από Βούλγαρους, έπειτα Ρουμάνους και Τούρκους, ενώ υπάρχουν και πολλοί Έλληνες που επιλέγουν το Φανάρι «κι όχι μόνο κάτοικοι της Κομοτηνής», παρατηρεί η κα Στογιαννίδου.Αναφορικά με τις υποχρεώσεις του Δήμου σχετικά με την καθαριότητα, την οργάνωση των δημοτικών παραλιών και την διοργάνωση εκδηλώσεων στο παραλιακό μέτωπο, η κα Στογιαννίδου τονίζει ότι ο Δήμος προσπαθεί να ανταποκρίνεται σε όλες τις υποχρεώσεις του.

Το Φανάρι του τότε και του τώρα
Όπως κι αν έχει η αλήθεια φαίνεται να βρίσκεται κάπου στο μέσο των τοποθετήσεων επαγγελματιών και αυτοδιοικητικών. Πριν το άνοιγμα του κάθετου άξονα, στο Φανάρι υπήρχαν κυρίως Έλληνες, αλλά και κάποιοι Βούλγαροι. Ίσως η κατανάλωση κατά κεφαλή να ήταν μεγαλύτερη, αλλά αυτό μπορεί να αποδοθεί στα προ κρίσης ελληνικά πορτοφόλια. Συνεπώς, πλέον υπάρχει μία εν δυνάμει αρκετά μεγαλύτερη τουριστική αγορά την οποία καλούνται να εκμεταλλευτούν οι επαγγελματίες του Φαναρίου. Αναφορικά με τα Airbnb αποτελούν ένα «αγκάθι» πανελλαδικά για τους ξενοδόχους, κι όχι μόνο στο Φανάρι. Ζητούμενο είναι να ρυθμιστούν κατάλληλα νομοθετικά.

Εν κατακλείδι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες που αποτρέπουν το Φανάρι από το να γίνει τουριστική «ναυαρχίδα», ωστόσο το ζητούμενο είναι χρόνο με τον χρόνο να γίνονται βήματα προς τα εμπρός. Και προς αυτό απαιτείται η καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ ιδιωτών και Δήμου, καθώς εντέλει και οι δύο πλευρές επιζητούν την μεγαλύτερη δυνατή κινητικότητα για τον τόπο.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η είδηση της διακοπής του ρεύματος σε φτωχό αγρότη από τα ορεινά της Ροδόπης, για το ασήμαντο ποσό των 280  ευρώ όπως πληροφορηθήκαμε,  από τη συγκινητική ανάρτηση που έκανε ο υπάλληλος που επιφορτίστηκε το