fbpx Καββαθάς - Γραβάνης: Μέτρα στήριξης τώρα για την Εστίαση
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 22 Αυγούστου, 2020 - 10:00
SOS ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Καββαθάς - Γραβάνης: Μέτρα στήριξης τώρα για την Εστίαση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γιώργος Καββαθάς
Αντώνης Γραβάνης
Εστίαση

Αβεβαιότητα για επαγγελματίες και εργαζομένους

Διονύσης Βοργιάς

Τουλάχιστον μέχρι 23 Αυγούστου παραμένει σε ισχύ το μέτρο υποχρεωτικού κλεισίματος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μετά τις 00:00. Έπειτα από ένα παρατεταμένο lock down και την μετέπειτα υπό όρους λειτουργία, τα καταστήματα Εστίασης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δέχθηκαν ένα ακόμη πλήγμα στην εύρυθμη λειτουργία τους -άρα και στους τζίρους τους- με την από 11 Αυγούστου επιβολή του νέου μέτρου. Σε λειτουργία μετά τις 12 το βράδυ παραμένουν πλέον μόνο οι υπηρεσίες που δεν περιλαμβάνουν πελάτες να κάθονται στο κατάστημα, πχ delivery.

Εν τω μεταξύ, κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι από Δευτέρα 24 Αυγούστου, οπόταν και θεωρητικά λήγει η ισχύς του μέτρου, με τις όποιες ανακοινώσεις ν’ αναμένονται μέσα στο Σαββατοκύριακο από επιχειρηματίες και πελάτες.

Γ. Καββαθάς: «Μέχρι να παρθούν μέτρα για τους κλάδους που πλήττονται…δεν θα υπάρχουν κλάδοι»
Στο ράδιο Χρόνος 87.5fm φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς. Μεταφέροντας το γενικό του σχόλιο για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά με τον κορωνοϊό, ξεκαθάρισε: «είχα πει από την αρχή ότι δύσκολα θα επανέλθουμε στην κανονικότητα. Και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε και επιβεβαιώθηκαν τα στοιχεία του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ τον Απρίλιο και τον Ιούνιο» και παρατήρησε πως «ενώ υπάρχει η αίσθηση ότι πετύχαμε στην πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης, στη δεύτερη φάση που ήταν η ‘υγεία’ της οικονομίας, έχουμε μέχρι στιγμής αρνητικά αποτελέσματα, με μείωση μεσοσταθμικά του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων στο σύνολο των επιχειρήσεων γύρω στο 46%. Στην εστίαση η μείωση ξεπερνάει πανελλαδικά το 60%».

Ο κος Καββαθάς θέλει να δει μέτρα -και μάλιστα άμεσα- για τους πληττόμενους κλάδους. Λέει χαρακτηριστικά πως «μέχρι να παρθούν τα μέτρα για τους κλάδους που πλήττονται… δεν θα υπάρχουν κλάδοι» και σημειώνει: «ουσιαστικά τα μέτρα της πρώτης φάσης ήταν μέτρα ανακούφισης, έδωσαν παράταση πληρωμής υποχρεώσεων, αλλά φτάνει τώρα ο χρόνος πληρωμής, γιατί είμαστε στο τέλος Αυγούστου». Πλέον, όμως με την ώρα των πληρωμών να φτάνει, «αντιλαμβάνεται κανείς ότι υπάρχει αδυναμία (πληρωμών)», σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που «οι εποχιακές επιχειρήσεις και οι εποχιακά εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα πλέον επιβίωσης».

Στον αστερισμό των πληγών του κορωνοϊού, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ δεν εντάσσει μόνο τις επιχειρήσεις, καθώς -όπως εξηγεί- υπάρχουν ανοιχτές πληγές για τους εργαζομένους, ιδίως τους εποχιακούς που και έχασαν τα μεροκάματα της σεζόν και μπορεί να μην συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα για να πάρουν το επίδομα ανεργίας τον χειμώνα, πρόβλημα στο οποίο πρέπει ‘να σκύψει’ η κυβέρνηση. Στη μεγάλη εικόνα στήριξης των επιχειρήσεων, πάντως, ο Γιώργος Καββαθάς είναι ξεκάθαρος: «η κυβέρνηση χρειάζεται να πάρει γρήγορες αποφάσεις: μέτρα που όχι να εξαγγελθούν αλλά να γίνουν άμεσα πράξη. Γιατί το διάστημα του κορωνοϊού ανακοινώνονται μέτρα και μέχρι τη νομοθετική τους ρύθμιση περνάει πάρα πολύς χρόνος. Η γραφειοκρατία του ελληνικού δημοσίου είναι τεράστια».

Σε άλλη αποστροφή του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ χαρακτήρισε το πρόγραμμα ‘Συνεργασία΄ ως «αποτυχημένο» κι επιχειρηματολόγησε ότι η αποτυχία συνέβη «διότι είναι ένα πρόγραμμα δομημένο για άλλες μορφές επιχειρηματικότητας […].. Αυτοί οι εργαζόμενοι εκ περιτροπής εργασίας ή με ελαστική μορφή απασχόλησης δεν εντάσσονται». Όσο για τις θέσεις της ΓΣΕΒΕΕ, αυτές έχουν διατυπωθεί αλλά δεν έχουν εισακουστεί από την κυβέρνηση, και μεταξύ τους παραμένει η πρόταση επιδότησης του μη μισθολογικού κόστους εργασίας κατά 50%. Το πρόγραμμα 8 αξόνων αναμένεται να κατατεθεί ξανά προς την κυβέρνηση, ενόψει του νέου πακέτου που θα διαχειριστεί.

Όσο για το μέτρο των «12», ο κος Καββαθάς αρκέστηκε στο εξής σχόλιο:  «κλείνουμε τα εστιατόρια στις 12, λες κι ο κορωνοϊός στις 12παρα5 δεν κολλάει και στις 12και5 κολλάει».

Α. Γραβάνης: «Άμεσα ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί τεράστια ζημιά»
Σε live συνέντευξη στον «Χ» φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης. Αναφερόμενος εξ αρχής στο μέτρο των «12», το χαρακτήρισε «άλλο ένα μεγάλο πλήγμα για τον κλάδο της εστίασης, που είναι σημαντικός για την τοπική οικονομία και για την καταπολέμηση της ανεργίας στην περιοχή μας», ενώ για την μη εξαίρεση των επιχειρήσεων της Ροδόπης, παρά τα λίγα κρούσματα τις τελευταίες εβδομάδες, είπε: «Δυστυχώς η Ροδόπη φανταζόμαστε ότι επιλέχθηκε από την κυβέρνηση λόγω γειτνίασης με γειτονικές πόλεις με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Αλλά εμείς θεωρούμε ότι η Ροδόπη δεν πληροί τα χαρακτηριστικά, γιατί έχει λιγότερα κρούσματα σε σχέση με άλλες περιοχές στις οποίες δεν επιβλήθηκε το περιοριστικό μέτρο».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ παραδέχεται ότι «από 24 Αυγούστου δεν έχουμε εικόνα τι θα γίνει, γιατί οι εξελίξεις με τον ιό ‘τρέχουν’ και φαίνεται ότι αλλάζουν προς το χειρότερο», με τους επαγγελματίες να τελούν εν αναμονή για το πως θα λειτουργήσουν τα καταστήματά τους από βδομάδα. Ωστόσο, ο κος Γραβάνης είναι ξεκάθαρος ως προς ένα άλλο σημείο: «Εάν το μέτρο συνεχιστεί, θα πρέπει να δοθούν άμεσα ενισχύσεις προς αυτές τις επιχειρήσεις που πλέον έχουν υποστεί τεράστια ζημιά». Προς αυτή την κατεύθυνση το Επιμελητήριο ετοιμάζει μία δέσμη προτάσεων προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, τα οποία «θα πρέπει πολύ σοβαρά να δώσουν άμεσα οικονομικές ενισχύσεις στις επιχειρήσεις της Εστίασης, γιατί βαδίζουν σε τεντωμένο ‘σκοινί’ και πολύ σύντομα αν δεν αλλάξει κάτι θα έχουμε και λουκέτα και απολύσεις και αύξηση της ανεργίας».

Πάντως, αναφορικά με το υγειονομικό σκέλος του κορωνοϊού και τα μέτρα υγιεινής που οφείλουν να τηρούν οι επαγγελματίες, ο Αντώνης Γραβάνης ισχυρίζεται ότι «οι επιχειρήσεις έχουν κατανοήσει την αναγκαιότητα των μέτρων και προσπαθούν να φέρονται με όσο το δυνατό περισσότερο επαγγελματισμό». 
Ωστόσο, ζήτησε από τις ελεγκτικές αρχές να λειτουργούν περισσότερο σύμφωνα με το πνεύμα του νόμου και να μην κάνουν ελέγχους μόλις μερικά λεπτά μετά τις 12 το βράδυ, οπόταν και μπορεί οι τελευταίοι πελάτες να αποχωρούν. «Δεν είμαστε εναντίον των ελέγχων», διευκρίνισε καταληκτικά.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αποφάνθηκε  για πρώτη φορά με ευρεία πλειοψηφία,  την αυστηρή επιβολή των κυρώσεων στην Τουρκία.