fbpx «Κάτι μου γίνεται», μία παράσταση από τη θεατρική ομάδα της Σιουκράν Ραΐφ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 6 Απριλίου, 2018 - 11:00
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΤΣΕΚ

«Κάτι μου γίνεται», μία παράσταση από τη θεατρική ομάδα της Σιουκράν Ραΐφ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
θέατρο
παράσταση
θεατρική ομάδα ΤΟΤΣΕΚ

Το έργο του Γιλμάζ Ερντογάν ανεβαίνει στην τουρκική γλώσσα 20-22 Απριλίου

Διονύσης Βοργιάς

Μία επίκαιρη θεατρική παράσταση ανεβάζει η θεατρική ομάδα ΤΟΤΣΕΚ. Το «Κάτι μου γίνεται» του Γιλμάζ Ερντογάν, σε σκηνοθεσία της Σιουκράν Ραΐφ, ανεβαίνει στην Κομοτηνή στις 20-22 Απριλίου και προς την προώηθηση της παράστασης δόθηκε συνέντευξη τύπου. 

Η κα Ραΐφ μίλησε με όμορφα λόγια για τους έντεκα ηθοποιούς που συμμετέχουν στο έργο, αλλά στάθηκε και στο ότι του χρόνου η ομάδα συμπληρώνει τα 20 χρόνια λειτουργίας της. Υπογράμμισε ότι όλα τα έξοδα τα έχουν αναλάβει οι ίδιοι, ενώ η μοναδική βοήθεια έχει έρθει από τη διοίκηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής η οποία τους παραχώρησε δωρεάν τον χώρο του πρώην ΡΕΞ. Όπως είπε η κα Ραΐφ στα μελλοντικά σχέδια της ομάδας – για τα 20 χρόνια – είναι να φιλοξενηθούν στην Κομοτηνή γνωστοί Τούρκοι ηθοποιοί, αλλά και να ανέβει ένα έργο για όλους, σε ελληνικά και τουρκικά.

«Οι Δήμοι δείχνουν αδιαφορία» είπε αναφερόμενη στην σχέση Δημαρχίας και θεατρικής ομάδας, ζητώντας όχι χρήματα από τον Δήμο, αλλά βοήθεια στην προώθηση της παράστασης, όπως για παράδειγμα να μπουν λεωφορεία ώστε να έρθει ο κόσμος από τα χωριά. Τόνισε ότι στην παράσταση δεν υπάρχει είσοδος, αλλά ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει όσα χρήματα επιθυμεί.


Αναφορικά με το έργο καθαυτό, η κα Ραΐφ είπε ότι "αφορά και την κρίση που περνάει η χώρα μας". Ανέφερε επίσης ότι "στη μειονότητα είμαστε η πρώτη κινηματογραφική-θεατρική ομάδα" και τόνισε ότι η ομάδα προσφέρει έργο και πως "η ελληνική Δημοκρατία μπορεί να πει ότι η μειονότητα έχει δική της θεατρική ομάδα και ανεβάζει έργα στην τουρκική".


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι όπως ο πρωταγωνιστής Χιλμή Ντουράν που ζουν στις ίδιες γειτονιές με μας. Άνεργοι ή άεργοι, απολυμένοι ή χωρίς την θέλησή τους. Αρκετοί αν είχαν εκταμιεύσει έστω και λίγα χρήματα – τα επενδύουν σε τυχερά παιχνίδια ή ακόμη και στο χρηματιστήριο, πιστεύοντας ότι θα γίνει ένα θαύμα.

Το μόνο που τους απασχολεί είναι το σήμερα, για το αύριο έχει ο Θεός. Δεν τους απασχολεί ποιά κυβέρνηση ανέρχεται και απέρχεται, παρόλο που οι ίδιοι εκλέγουν. Στα τραγικά γεγονότα που τους συμβαίνουν, απλά εκείνοι έχουν μάθει να παραμένουν θεατές. Καταναλώνουν τα νέα που παράγουν μόνοι τους.

Ένας φαύλος κύκλος είναι ο κόσμος της μεσαίας τάξης. Δεν έγιναν αστοί ή δεν ταιριάζουν στα στενά σχέδια της παραδοσιακής ζωής. Ζουν κυρίως στα προάστια της πόλης σε φτωχογειτονιές. Ο Χιλμή Ντουράν ζει σε μια γειτονιά όπως αυτή, ούτε υπάλληλος ούτε εργάτης και ούτε ελεύθερος επαγγελματίας.

Ο Αντνάν είναι έμπορος ηλεκτρικών  συσκευών που στο έργο εκπροσωπεί τον απατεώνα «διάβολο» έπεισε κι ενθάρρυνε τον Χιλμή να επενδύσει στο χρηματιστήριο ό,τι χρήματα έχει και δεν έχει. Δεν είχαν υπολογίσει όμως την οικονομική κρίση που θα έπληττε την χώρα. Ο Χιλμή Ντουράν αναλαμβάνει το καθήκον να λέει τη φωνή του Θεού στους ανθρώπους. Στην αρχή φαίνονταν παράλογα αυτά που έλεγε, μετά άρχισαν να πολλαπλασιάζονται οι ακροατές του. 


Ο Γιλμάζ Ερντογάν στο έργο του παρουσιάζει τις ιστορίες των ανθρώπων που παρακολουθούμε στις τηλεοράσεις, τις τραγικές ιστορίες που διαβάζουμε στις εφημερίδες, με μοναδικό βλέμμα και στυλ. Μας δείχνει τη δύναμη του λόγου, σε μια εποχή που αν ο λόγος δεν αξίζει, δεν είναι αποδεκτός. Ένας πολύ καλός κωμικός που μας αφήνει στο δίλημμα να γελάσουμε η να κλάψουμε. Αλλά όχι να κοιμηθούμε...


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ - ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Παίζουν οι: Σεμπαετίν Γκασήλ, Οζνούρ Μεχμέτ, Ριντβάν Ντουρχάν, Ερδέμ Αχμέτ, Τιζέν Χασάν, Γιασάρ Χασάν, Τουργούτ Μολλά, Γκαμζέ Μπερμπέρ, Σαμέτ Χαλήλ, Σεβάλ Χουσεΐν, Βιλντάν Γιουσούφ. Ήχος/φώτα: Μπαρίς Σαλή. 


Συγγραφέας: Γιλμάζ Ερντογάν, Σκηνοθέτης Σιουκράν Ραΐφ


Τοποθεσία: πρώην ΡΕΞ


Ημερομηνίες: 20, 21, 22 Απριλίου και ώρα 20:30


Η παράσταση θα δοθεί στην τουρκική γλώσσα και θα υπάρχει γραπτή περίληψη στην ελληνική. 


Είσοδος: Ό,τι θέλει να συνεισφέρει ο καθένας

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε