fbpx Κάθε χρόνο και λιγότερα τα υποκαταστήματα Τραπεζών στη Ροδόπη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021 - 09:00
ΜΟΝΟ ΤΟ ATM ΘΑ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΞΥΛΑΓΑΝΗ

Κάθε χρόνο και λιγότερα τα υποκαταστήματα Τραπεζών στη Ροδόπη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τράπεζα Πειραιώς
Δημήτρης Χαρίτου
Χρήστος Σταϊκούρας

Τι απαντά η Τράπεζα Πειραιώς και ο υπουργός Οικονομικών για το κλειστό υποκατάστημα Ξυλαγανής

Διονύσης Βοργιάς

Τίτλοι τέλους «έπεσαν» τον Νοέμβριο του ’20 για το τοπικό υποκατάστημα Ξυλαγανής της Τράπεζας Πειραιώς και μοναδικό τραπεζικό υποκατάστημα σε όλη τη Νότια Ροδόπη. Παρά τις πολιτικές πιέσεις, η απόφαση της διοίκησης της Τράπεζας ήταν ειλημμένη και -όπως αποδεικνύεται πλέον- οριστική.

Η Τράπεζα (απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση του Δημήτρη Χαρίτου) εξηγεί εν πολλοίς πως οι λόγοι του λουκέτου είναι χρηματοοικονομικοί και «σπρώχνει» τους καταναλωτές είτε στα δύο υποκαταστήματά της στην Κομοτηνή είτε στην ηλεκτρονική τραπεζική. «Το Δίκτυο Καταστημάτων διαμορφώνεται κάθε φορά μετά από στάθμιση μίας σειράς παραμέτρων δεικτών και δεδομένων στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της Τράπεζας. Υπό αυτά το πρίσμα, αποφασίστηκε η παύση λειτουργίας του Καταστήματος Ξυλαγανής με παράλληλη διατήρηση ΑΤΜ στην εν λόγω περιοχή», ξεκαθαρίζεται σε απαντητικό έγγραφο της Πειραιώς.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το σύνολο των υπηρεσιών που προσφέρει η Τράπεζα παρέχονται για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής από τα δύο υποκαταστήματα Κομοτηνής, ενώ συγχρόνως «η Τράπεζα έχει επενδύσει στον διαρκή εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της ηλεκτρονικής τραπεζικής, προσφέροντας πρωτοποριακά προϊόντα που φέρνουν τις τραπεζικές υπηρεσίες σε κάθε σπίτι και σε κάθε επιχείρηση».

Την Τράπεζα «δείχνει» ο υπουργός
Σχετικά με το λουκέτο απάντησε στην κοινοβουλευτική ερώτηση κι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος «έδειξε» ως υπεύθυνη για την εξέλιξη την Τράπεζα κι όχι το Υπουργείο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν αποτελεί αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικής Πολιτικής, η οποία δεν εμπλέκεται στις επιχειρηματικές αποφάσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων […] τα ζητήματα ίδρυσης και λειτουργίας των τραπεζικών υποκαταστημάτων άπτονται της επιχειρηματικής πολιτικής των τραπεζών».

Ο υπουργός πρόσθεσε πως «εξετάζουμε τις κατάλληλες λύσεις, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών για τις ασφαλείς τραπεζικές συναλλαγές τους, οπουδήποτε και αν βρίσκονται», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιες ακριβώς είναι οι «κατάλληλες λύσεις».

«Δήθεν αναρμόδιος» ο υπουργός, απαντά ο Δ. Χαρίτου
Απαντητικά στα δύο παραπάνω έγγραφα, ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για αποποίηση ευθυνών. «Ο υπουργός ας μην προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες του εμφανιζόμενος ως δήθεν αναρμόδιος. Όφειλε να αξιοποιήσει την ισχυρή θέση που κατέχει το Δημόσιο στην Τράπεζα Πειραιώς, μετά την ισχυρή ένεση ρευστότητας που της έδωσε, αντί να ταυτιστεί με αυτήν αγνοώντας τις κοινωνικές ανάγκες και το δημόσιο συμφέρον», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τράπεζες Ροδόπης: κάθε χρόνο και λιγότερες
Στη μεγάλη εικόνα των πραγμάτων τώρα, φαίνεται πως η στρατηγική των συστημικών τραπεζών να μειώσουν τα κόστη λειτουργίας τους, σε συνδυασμό με την ολοένα αυξανόμενη χρήση της ηλεκτρονικής τραπεζικής, οδηγούν ένα-ένα τα τραπεζικά υποκαταστήματα στο κλείσιμο.

Τα τελευταία χρόνια, τέσσερα τουλάχιστον υποκαταστήματα τραπεζών στην Κομοτηνή κι επίσης από ένα σε Σάπες και Ξυλαγανή, κατέβασαν ρολά. Εκτός από την Κομοτηνή που διατηρεί ακόμη υποκαταστήματα όλων των τραπεζών, ο Ίασμος διαθέτει ακόμη δύο υποκαταστήματα τραπεζών και οι Σάπες ένα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Φταίει το γαϊδούρι χτυπάνε το σαμάρι.