fbpx Κατεβάζουν ρολά όλα τα εμπορικά καταστήματα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 17 Μαρτίου, 2020 - 10:00
ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΜΕΤΡΩΝ

Κατεβάζουν ρολά όλα τα εμπορικά καταστήματα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αριστοτελία Πελώνη
ΟΠΕΚΕΠΕ
Κορωναϊος
Κοροναϊος

Τάξη στα supermarket μετά την «έφοδο» των προηγούμενων ημερών

Σε υποχρεωτική καραντίνα 14ων ημερών όσοι εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια

Διονύσης Βοργιάς

Κατεβάζουν ρολά όλα τα εμπορικά καταστήματα στην Ελλάδα, «αραιώνουν» οι πελάτες στα super market και τίθενται νέα απαγορευτικά στις διεθνείς μετακινήσεις, είναι τα νέα «αντίδοτα» στον κορωνοϊό που ρίχνει στη «μάχη» η κυβέρνηση, ευελπιστώντας στη μείωση της εξάπλωσης.

Όπως άλλωστε είπε χθες η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη «αυξήθηκαν –όπως αναμενόταν- τα κρούσματα του κωρονοϊού  και αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα. Όπως, κατ’ επανάληψη, έχει επισημάνει ο Πρωθυπουργός, τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Ο επόμενος μήνας θα είναι πολύ δύσκολος». Και δια στόματος της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου υπερτονίστηκε πως «αυτό που προέχει είναι να περιοριστεί η μετάδοση του ιού, προκειμένου να δοθεί χρόνος στο σύστημα Υγείας να ανταπεξέλθει, ώστε οι ευπαθείς ομάδες και όσοι χρειαστούν νοσηλεία, να λάβουν της απαιτούμενης φροντίδας. Πρωτίστως, όμως, απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση απ’ όλους, τόσο από τους πολίτες, όσο και απ’ όσους έχουν την ευθύνη της ενημέρωσής τους».

Ακόμη, έγινε για μία ακόμη φορά επίκληση στην ατομική λογική: «Είναι προφανές ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να ελέγξει το ζήτημα αυτό σε απόλυτο βαθμό. Αυτό που μπορεί να κάνει -και το κάνουμε- είναι να παίρνει σταδιακά όλο  και περισσότερα μέτρα. Η Κυβέρνηση, έχοντας ως ύψιστη προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας, λαμβάνει πρωτοφανή μέτρα και απευθύνει έκκληση σε όλους να μείνουν σπίτι, για να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Είναι μια άσκηση ατομικής ευθύνης, αλλά και κοινωνικής υπευθυνότητας».

Τα έκτακτα μέτρα της Κυριακής
Στην τηλεδιάσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με όλους τους αρμοδίους, την Κυριακή, αποφασίστηκαν:

 • Η διακοπή  των οδικών, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, με εξαίρεση τη μεταφορά εμπορευμάτων και την είσοδο στη χώρα όσων έχουν ελληνική ιθαγένεια ή διαμένουν στην Ελλάδα.
 • Η διακοπή και της ακτοπλοϊκής μεταφοράς από και προς Ιταλία για επιβάτες, ενώ συνεχίζεται κανονικά  η μεταφορά εμπορευμάτων.
 • Η απαγόρευση της πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια.
 • Η διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων με την Ισπανία.

Τα έκτακτα μέτρα της Δευτέρας
Στη σύσκεψη της Δευτέρας αποφασίστηκε, επιπλέον, ότι όσοι  εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια, τίθενται σε υποχρεωτικό κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες. Προβλέπεται, μάλιστα,  διοικητικό πρόστιμο για όσους παραβιάζουν την υποχρέωση αυτή.

Ακόμη, από σήμερα το πρωί αναστέλλεται η εφαρμογή του δακτυλίου μέχρι το τέλος Απριλίου 2020. Επιπλέον, αναστέλλεται για δύο εβδομάδες, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ. Θα εκδοθεί αργότερα σχετική απόφαση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι με την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ανάμεσα στα άλλα προβλέπονται:

 • Η εφαρμογή γενικότερων προληπτικών δράσεων, όπως η αποτροπή της εισόδου πολλών ατόμων ταυτόχρονα στην επιχείρηση, μέτρα αυτοπροστασίας των εργαζομένων, η τήρηση  απόστασης 2 μέτρων μεταξύ των πελατών και η αποφυγή χρήσης μετρητών.
 • Η εφαρμογή επιπλέον νομικών συνεπειών, για τους παραβάτες της εφαρμογής των κατεπειγόντων μέτρων αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού. Θα επιβάλλονται πρόστιμα 5.000 ευρώ σε όσους, δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά, παραβιάζουν τα μέτρα.

Ακόμη, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει:

 • Την  καταγραφή αποθεμάτων για την επάρκεια μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό υποχρεούνται να υποβάλουν στην αρμόδια Αρχή, εντός  δύο ημερών, στοιχεία αποθεμάτων σε χειρουργικές μάσκες, αντισηπτικά διαλύματα και αντισηπτικά μαντηλάκια. Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης θα επιφέρει  κατασχέσεις και διοικητικά πρόστιμα από 1.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.
   
 • Δίνεται, ακόμη, η δυνατότητα να διενεργούνται προμήθειες με απευθείας ανάθεση σχετικά με την υποστήριξη σε υλικοτεχνική υποδομή, αναλώσιμα, έκτακτο προσωπικό και υπηρεσίες υποστήριξης του τηλεφωνικού κέντρου της γραμμής 1520 (Γραμμή Καταναλωτή), καθώς και των υπηρεσιών με αρμοδιότητες που υπάγονται στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.  Επιπλέον  οποιαδήποτε αναθέτουσα Αρχή δύναται να προβαίνει σε απευθείας αναθέσεις για την προμήθεια εξοπλισμού πληροφορικής για την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας.
   
 • Δίνεται, ακόμη,  η δυνατότητα επίταξης,  για χρονικό διάστημα έως έξι μηνών, κινητών, αναλώσιμων και μη, τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και εμπίπτουν στην έννοια του ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού, των μέσων ατομικής προστασίας και των φαρμάκων.
   
 • Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δύναται να συνάπτει συμβάσεις για απευθείας ανάθεση  υπηρεσιών, για την εξέταση δειγμάτων με ιδιωτικούς φορείς παροχής υγείας. 
   
 • Οι δημόσιοι και ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλήνιας και περιφερειακής εμβέλειας, υποχρεούνται να μεταδίδουν ενημερωτικά μηνύματα διάρκειας έως ενός λεπτού για την προστασία της δημόσιας υγείας και τα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού. Η συγκεκριμένη μετάδοση διενεργείται δωρεάν και απαλλάσσεται από κάθε τέλος.

Καταστήματα: Τι είναι κλειστό – τι ανοιχτό
Μετά από νέα-ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων-επιδημιολόγων, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε, την Παρασκευή, την  επέκταση των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού. Η απόφαση αυτή κρίθηκε αναγκαία –σύμφωνα με τα κα Πελώνη- για δύο λόγους: «Πρώτον γιατί παρουσιάστηκαν νέα κρούσματα σε διάφορες περιοχές της χώρας, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Και δεύτερον, διότι διαπιστώθηκε πως τα μέτρα περιορισμού και αυτοπεριορισμού δεν τηρούνται από όλους. Δυστυχώς, όπως παρατηρήθηκε και μέσα στο Σαββατοκύριακο, ακόμη και μετά την απόφαση αυτή, παρατηρήθηκαν επικίνδυνες μαζικές συναθροίσεις, γεγονός που οδήγησε τον Πρωθυπουργό στην απόφαση να κλείσουν οι οργανωμένες παραλίες και τα χιονοδρομικά κέντρα».

Στο πλαίσιο λήψης νέων μέτρων,  η Κυβέρνηση επεκτείνει, από την Τετάρτη, το μέτρο αναστολής λειτουργίας και σε άλλα τμήματα του πρωτογενούς τομέα, στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με το κοινό. «Επαναλαμβάνω ότι εξαιρούνται τα φαρμακεία, τα σουπερμάρκετ, ό,τι συνδέεται με την αλυσίδα τροφοδοσίας, τα πρατήρια καυσίμων, καθώς και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και λοιπές υπηρεσίες. Το ηλεκτρονικό εμπόριο θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά», ενημέρωσε.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Digital Solidarity συμφωνήθηκε, σε σημερινή τηλεδιάσκεψη της Κυβέρνησης με συγκεκριμένους παρόχους, η παροχή δωρεάν ειδικού συνδρομητικού περιεχόμενου.

Περιορισμοί στα super market μετά την έφοδο 
Εν τω μεταξύ, κι όσο συνέβαιναν κι αποφασίζονταν όλα τα παραπάνω, ούτε στην Κομοτηνή έλειψε το καθεστώς πανικού, το οποίο «μεταφράστηκε» σε συνωστισμό σε supermarket και συνοικιακά μάρκετ. Το φαινόμενο μπορεί να μην έλαβε τις διαστάσεις που είδαμε σε μεγαλουπόλεις, ωστόσο ο πανικός φαίνεται ότι κατέβαλε και μερίδα Κομοτηναίων, οι οποίοι έσπευσαν να γεμίσουν τα ψυγεία και τα ράφια τους, με προμήθειες πολλών ημερών.

Το φαινόμενο ήταν έντονο κυρίως το Σάββατο, με δεδομένο και το καθιερωμένο κλείσιμο της Κυριακής. Μάλιστα, το Σάββατο ακόμη δεν είχε ληφθεί –από την κυβέρνηση- κανένα μέτρο αποτροπής του συνωστισμού στα super market, με ό, τι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται. Όπως αναμενόταν μεγάλη ήταν η ζήτηση –εκτός από προμήθειες- και για αντισηπτικά, υγρά μαντηλάκια και απολυμαντικά, τα οποία σε περιπτώσεις, όπως είπαν αναγνώστες στον «Χ», έκαναν «φτερά» γρήγορα. Πάντως, την ίδια ώρα, στα περισσότερα συνοικιακά μάρκετ έχουν τέθηκαν τα περασμένα εικοσιτετράωρα άτυποι περιορισμοί, ως προς το πόσοι μπορούν να μπουν μέσα.

Γι’ αυτό αποφασίστηκε ο περιορισμός της κίνησης εντός των super market, από την κυβέρνηση. Έτσι, αποφασίστηκε ότι η προσέλευση των καταναλωτών στα super market θα πρέπει να γίνεται, τηρώντας την αναλογία του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. και με ελάχιστη απόσταση τα δύο (2) μέτρα μεταξύ τους. Από χθες, και στα super market της Κομοτηνής έχουν ληφθεί τα παραπάνω μέτρα. Στην είσοδο οι πελάτες λαμβάνουν ένα «καρτελάκι», το οποίο καλούνται να παραδώσουν στην έξοδο. Όταν εξαντληθούν τα «καρτελάκια» -δηλαδή ο μέγιστος αριθμός καταναλωτών για να διατηρείται η σχέση ένας ανά 10 τ.μ.- οι υπόλοιποι πρέπει να παραμένουν έξω, σε αναμονή αποχώρησης κάποιου καταναλωτή.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Φρονιμότερο και πιο συνετό πολιτικά και διπλωματικά,  είναι να υπάρχουν έστω και αποτυχημένες διερευνητικές επαφές,  αλλά και ανεπιτυχείς προσπάθειες διαλόγου,  παρά εντάσεις,  πολεμικές ιαχές,  καθώς και αδ