Φρονιμότερο και πιο συνετό πολιτικά και διπλωματικά, είναι να υπάρχουν έστω και αποτυχημένες διερευνητικές επαφές, αλλά και ανεπιτυχείς προσπάθειες διαλόγου, παρά εντάσεις, πολεμικές ιαχές, καθώς και αδ
Τάξη στα supermarket μετά την «έφοδο» των προηγούμενων ημερών
Σε υποχρεωτική καραντίνα 14ων ημερών όσοι εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια
Κατεβάζουν ρολά όλα τα εμπορικά καταστήματα στην Ελλάδα, «αραιώνουν» οι πελάτες στα super market και τίθενται νέα απαγορευτικά στις διεθνείς μετακινήσεις, είναι τα νέα «αντίδοτα» στον κορωνοϊό που ρίχνει στη «μάχη» η κυβέρνηση, ευελπιστώντας στη μείωση της εξάπλωσης.
Όπως άλλωστε είπε χθες η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη «αυξήθηκαν –όπως αναμενόταν- τα κρούσματα του κωρονοϊού και αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα. Όπως, κατ’ επανάληψη, έχει επισημάνει ο Πρωθυπουργός, τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Ο επόμενος μήνας θα είναι πολύ δύσκολος». Και δια στόματος της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου υπερτονίστηκε πως «αυτό που προέχει είναι να περιοριστεί η μετάδοση του ιού, προκειμένου να δοθεί χρόνος στο σύστημα Υγείας να ανταπεξέλθει, ώστε οι ευπαθείς ομάδες και όσοι χρειαστούν νοσηλεία, να λάβουν της απαιτούμενης φροντίδας. Πρωτίστως, όμως, απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση απ’ όλους, τόσο από τους πολίτες, όσο και απ’ όσους έχουν την ευθύνη της ενημέρωσής τους».
Ακόμη, έγινε για μία ακόμη φορά επίκληση στην ατομική λογική: «Είναι προφανές ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να ελέγξει το ζήτημα αυτό σε απόλυτο βαθμό. Αυτό που μπορεί να κάνει -και το κάνουμε- είναι να παίρνει σταδιακά όλο και περισσότερα μέτρα. Η Κυβέρνηση, έχοντας ως ύψιστη προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας, λαμβάνει πρωτοφανή μέτρα και απευθύνει έκκληση σε όλους να μείνουν σπίτι, για να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Είναι μια άσκηση ατομικής ευθύνης, αλλά και κοινωνικής υπευθυνότητας».
Τα έκτακτα μέτρα της Κυριακής
Στην τηλεδιάσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με όλους τους αρμοδίους, την Κυριακή, αποφασίστηκαν:
Τα έκτακτα μέτρα της Δευτέρας
Στη σύσκεψη της Δευτέρας αποφασίστηκε, επιπλέον, ότι όσοι εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια, τίθενται σε υποχρεωτικό κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες. Προβλέπεται, μάλιστα, διοικητικό πρόστιμο για όσους παραβιάζουν την υποχρέωση αυτή.
Ακόμη, από σήμερα το πρωί αναστέλλεται η εφαρμογή του δακτυλίου μέχρι το τέλος Απριλίου 2020. Επιπλέον, αναστέλλεται για δύο εβδομάδες, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ. Θα εκδοθεί αργότερα σχετική απόφαση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Υπενθυμίζεται ότι με την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ανάμεσα στα άλλα προβλέπονται:
Ακόμη, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει:
Καταστήματα: Τι είναι κλειστό – τι ανοιχτό
Μετά από νέα-ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων-επιδημιολόγων, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε, την Παρασκευή, την επέκταση των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού. Η απόφαση αυτή κρίθηκε αναγκαία –σύμφωνα με τα κα Πελώνη- για δύο λόγους: «Πρώτον γιατί παρουσιάστηκαν νέα κρούσματα σε διάφορες περιοχές της χώρας, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Και δεύτερον, διότι διαπιστώθηκε πως τα μέτρα περιορισμού και αυτοπεριορισμού δεν τηρούνται από όλους. Δυστυχώς, όπως παρατηρήθηκε και μέσα στο Σαββατοκύριακο, ακόμη και μετά την απόφαση αυτή, παρατηρήθηκαν επικίνδυνες μαζικές συναθροίσεις, γεγονός που οδήγησε τον Πρωθυπουργό στην απόφαση να κλείσουν οι οργανωμένες παραλίες και τα χιονοδρομικά κέντρα».
Στο πλαίσιο λήψης νέων μέτρων, η Κυβέρνηση επεκτείνει, από την Τετάρτη, το μέτρο αναστολής λειτουργίας και σε άλλα τμήματα του πρωτογενούς τομέα, στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με το κοινό. «Επαναλαμβάνω ότι εξαιρούνται τα φαρμακεία, τα σουπερμάρκετ, ό,τι συνδέεται με την αλυσίδα τροφοδοσίας, τα πρατήρια καυσίμων, καθώς και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και λοιπές υπηρεσίες. Το ηλεκτρονικό εμπόριο θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά», ενημέρωσε.
Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Digital Solidarity συμφωνήθηκε, σε σημερινή τηλεδιάσκεψη της Κυβέρνησης με συγκεκριμένους παρόχους, η παροχή δωρεάν ειδικού συνδρομητικού περιεχόμενου.
Περιορισμοί στα super market μετά την έφοδο
Εν τω μεταξύ, κι όσο συνέβαιναν κι αποφασίζονταν όλα τα παραπάνω, ούτε στην Κομοτηνή έλειψε το καθεστώς πανικού, το οποίο «μεταφράστηκε» σε συνωστισμό σε supermarket και συνοικιακά μάρκετ. Το φαινόμενο μπορεί να μην έλαβε τις διαστάσεις που είδαμε σε μεγαλουπόλεις, ωστόσο ο πανικός φαίνεται ότι κατέβαλε και μερίδα Κομοτηναίων, οι οποίοι έσπευσαν να γεμίσουν τα ψυγεία και τα ράφια τους, με προμήθειες πολλών ημερών.
Το φαινόμενο ήταν έντονο κυρίως το Σάββατο, με δεδομένο και το καθιερωμένο κλείσιμο της Κυριακής. Μάλιστα, το Σάββατο ακόμη δεν είχε ληφθεί –από την κυβέρνηση- κανένα μέτρο αποτροπής του συνωστισμού στα super market, με ό, τι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται. Όπως αναμενόταν μεγάλη ήταν η ζήτηση –εκτός από προμήθειες- και για αντισηπτικά, υγρά μαντηλάκια και απολυμαντικά, τα οποία σε περιπτώσεις, όπως είπαν αναγνώστες στον «Χ», έκαναν «φτερά» γρήγορα. Πάντως, την ίδια ώρα, στα περισσότερα συνοικιακά μάρκετ έχουν τέθηκαν τα περασμένα εικοσιτετράωρα άτυποι περιορισμοί, ως προς το πόσοι μπορούν να μπουν μέσα.
Γι’ αυτό αποφασίστηκε ο περιορισμός της κίνησης εντός των super market, από την κυβέρνηση. Έτσι, αποφασίστηκε ότι η προσέλευση των καταναλωτών στα super market θα πρέπει να γίνεται, τηρώντας την αναλογία του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. και με ελάχιστη απόσταση τα δύο (2) μέτρα μεταξύ τους. Από χθες, και στα super market της Κομοτηνής έχουν ληφθεί τα παραπάνω μέτρα. Στην είσοδο οι πελάτες λαμβάνουν ένα «καρτελάκι», το οποίο καλούνται να παραδώσουν στην έξοδο. Όταν εξαντληθούν τα «καρτελάκια» -δηλαδή ο μέγιστος αριθμός καταναλωτών για να διατηρείται η σχέση ένας ανά 10 τ.μ.- οι υπόλοιποι πρέπει να παραμένουν έξω, σε αναμονή αποχώρησης κάποιου καταναλωτή.