fbpx Καταγραφή ζημιών την επομένη της πλημμύρας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου, 2017 - 11:00
ΣΕ ΕΛΓΑ, ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΟΙ ΑΝΑΓΓΕΛΙΕΣ ΖΗΜΙΩΝ

Καταγραφή ζημιών την επομένη της πλημμύρας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πλημμύρα
Πλημμυρικά φαινόμενα
Ροδόπη

Συνεργεία της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου ξεκίνησαν την καταγραφή σε σπίτια, κλιμάκιο του ΕΛΓΑ ξεκίνησε την αποτίμηση σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις

Αυτοδιοικητικοί ζητούν απαντήσεις για την υπερχείλιση στο φράγμα Γρατινής

Δήμητρα Συμεωνίδου

Καταγραφή ζημιών έφερε η επόμενη μέρα σε οικισμούς του νομού Ροδόπης, που επλήγησαν από την κακοκαιρία της 17ης Δεκεμβρίου. Η καταγραφή ξεκίνησε τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου από την περιοχή των Αμαράντων, όπου σημειώθηκαν οι περισσότερες ζημιές. με τον δήμαρχο Μαρώνειας - Σαπών Γιάννη Σταυρίδη να λέει "μας ενδιαφέρει οι άνθρωποι να πάρουν την αποζημίωση που δικαιούνται όσο το δυνατόν γρηγορότερα". Συνεργεία της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Μαρώνειας - Σαπών ξεκίνησαν την καταγραφή, ενώ κλιμάκιο του ΕΛΓΑ ξεκίνησε την αποτίμηση για τις ζημιές στις καλλιέργειες, αλλά και τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, όπου πνίγηκαν αρκετά ζώα. Η αναγγελία δηλώσεων θα γίνει κάθε μια περίπτωση ξεχωριστά, δηλαδή οι αναγγελίες για κατοικίες θα γίνουν στον Δήμο, για επιχειρήσεις και καταστήματα στην Περιφέρεια, για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αποθήκες ζωοτροφών στα ΠΣΕΑ του ΕΛΓΑ, και για το ζωικό κεφάλαιο και τη φυτική παραγωγή στον ΕΛΓΑ. 


Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία περίπου 25 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές στον οικισμό Αμαράντων, δέκα οικίες στον οικισμό του Ισάλου και δύο στον οικισμό του Βάκου. Το νερό σε κάποιες περιπτώσεις έφτασε εντός των κατοικιών και τους 80 πόντους.


Νίκος Τσαλικίδης: Να μας δοθούν αρμοδιότητες και χρήματα για αντιπλημμυρικά  
Για φαινόμενο που εξελίχτηκε βίαια, έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης επισκεπτόμενος για μία ακόμα φορά χθες τις πληγείσες περιοχές, μαζί με τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, Χρήστο Μέτιο, τον δήμαρχο Μαρώνειας-Σαπών Γιάννη Σταυρίδη και τον προϊστάμενο πολιτικής προστασίας Ροδόπης, Δημήτρη Παπαλεξίου.


Άποψη του αντιπεριφερειάρχη είναι πως "πρέπει να δοθεί βοήθεια από το κράτος έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε παρεμβάσεις ουσίας και αντιπλημμυρικά έργα. Επίσης θα πρέπει οι αρμοδιότητες των αντιπλημμυρικών και τα χρηματοδοτικά εργαλεία να περάσουνε στην Περιφέρεια και στους Δήμους για να μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα.  Όταν έχουμε ένα φαινόμενο έντονης βροχόπτωσης ή πλημμυρών για διάφορους λόγους το νερό διοχετεύεται στα κανάλια και στα ρέματα. Όσο και να τα έχουμε καθαρά - που και οι δήμοι και οι περιφέρειες τα καθαρίζουμε κάθε χρόνο - αυτό δεν είναι λύση. Θα πρέπει το νερό να μην φτάνει εύκολα στα ρέματα και στις κοίτες γιατί όταν φτάνει εκεί μαζί με τα φερτά υλικά ξαναγεμίζουν και συμβαίνουν ξανά τα ίδια και τα ίδια. Άρα θα είμαστε παρατηρητές τέτοιων φαινομένων αν δεν γίνουν αυτά που ανέφερα πριν. Τις αρμοδιότητες για αντιπλημμυρικά έργα θα πρέπει να τις αναλάβουν οι περιφέρειες σε όλη την χώρα για να δώσουμε λύση στα προβλήματα".


Απαντήσεις για την υπερχείλιση στο φράγμα Γρατινής
Ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης έθεσε και το θέμα της υπερχείλισης στο φράγμα Γρατινής, λέγοντας χαρακτηριστικά "περιμένουμε μια απάντηση για να διαλευκανθεί πόσος όγκος έφυγε από το φράγμα της Γρατινής". Θυμίζουμε ότι υπερχείλιση στο φράγμα της ΔΕΗ στον οικισμό Γρατινής του νομού Ροδόπης προκάλεσε η βροχόπτωση της 17ης Δεκεμβρίου. Το φαινόμενο έγινε γνωστό από νωρίς το πρωί της Κυριακής με τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας Ροδόπης Δημήτρη Παπαλεξίου να το επιβεβαιώνει στον "Χ". Βέβαια όπως δήλωσε "έχει σταθεροποιηθεί στους 50 πόντους και δεν τους ανησυχεί" μιλώντας για την επικοινωνία που είχε με τους υπεύθυνους διαχείρισης του φράγματος. 


Τ.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ του ΚΚΕ: Αναδείχτηκαν ξανά οι μεγάλες ελλείψεις στις υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας
Τις μεγάλες ελλείψεις στις υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας, αναδεικνύει σε ανακοίνωσή της η τοπική επιτροπή Ροδόπης του ΚΚΕ, με τα στελέχη της να επισκέπτονται πληγείσες περιοχές. 


Κάνουν λόγο για "τεράστιες ευθύνες όλων των έως σήμερα κυβερνήσεων, της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης, αφού ενώ γνωρίζουν με λεπτομέρειες, τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας σε περιοχές του Νομού Ροδόπης, όπου πλήττονται επανειλημμένα από πλημμυρικά φαινόμενα, όπως η ευρύτερη περιοχή των Αμαράντων, υλοποιούν έργα και υποδομές που αποφασίζονται με βάση την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αυτές οι ανάγκες θυσιάζονται στο βωμό των ματωμένων πλεονασμάτων, για τα οποία πανηγυρίζει με θράσος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ". 


Τέλος σημειώνουν πως "είναι απαραίτητο, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, να προχωρήσει η συντήρηση και η ενίσχυση των όποιων αντιπλημμυρικών υποδομών, καθώς και η εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου προληπτικής προστασίας του πληθυσμού, των υποδομών, των γεωργοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων  απέναντι σε «έντονα»  καιρικά φαινόμενα". 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Δίκοπο μαχαίρι ίσως αποβεί το πρόωρο πιλοτικό άνοιγμα του κάθετου άξονα της Νυμφαίας. Αρχικά το όφελος θα είναι πολύ μικρό, γιατί οι πρώτοι και τολμηροί προφανώς που θα έρθουν μάλλον θα είναι λίγοι.