fbpx Καταδίκασαν το ψευδοκράτος με πορεία στο Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
ΚΥΠΡΙΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗ "ΜΑΥΡΗ" ΕΠΕΤΕΙΟ

Καταδίκασαν το ψευδοκράτος με πορεία στο Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κύπρος
ΦΕΚ
Πορεία
Διαμαρτυρία

Πορεία διαμαρτυρίας, με "φόντο" την ανακήρυξη του ψευδοκράτος στις 15 Νοεμβρίου του 1983

Σύλλογοι Κυπρίων Κομοτηνής και Ξάνθης τοιχοκόλλησαν ψηφίσματα στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής

Στη "μαύρη" επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους από τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντεκτάς, διαμαρτυρήθηκαν Κύπριοι φοιτητές από Κομοτηνή και Ξάνθη, ανήμερα της ανακήρυξης και 34 χρόνια μετά από αυτή. Υπενθυμίζουμε ότι η ανακήρυξη πραγματοποιήθηκε στις 15 Νοεμβρίου του 1983. 
Έτσι, ξεκινώντας από την παλιά Νομική Κομοτηνής, ένα μικρό πλήθος δυναμικών φοιτητών, και κάποιοι μεμονωμένοι Κύπριοι, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προορισμός της οποίας ήταν το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής. Το κλίμα δεν δυναμιτίστηκε καθόλου, καθώς η πορεία ήταν μικρή και ειρηνική. 


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο δρόμος του τουρκικού προξενείου ήταν αποκλεισμένος και από τις δύο πλευρές, με διμοιρία αστυνομικών να απαγορεύει την είσοδο, εγγυώμενη ότι δεν θα υπάρξει κάποιο απρόοπτο. Οι φοιτητές στάθηκαν μπροστά στους αστυνομικούς, διατράνωσαν τα αιτήματά τους και φώναξαν αρκετά συνθήματα κατά του ψευδοκράτους και ζητώντας την ελευθερία της Κύπρου. Κατόπιν, και περί τις 11:00, τριμελής αποστολή φοιτητών, με την άδεια της αστυνομίας, προσέγγισε το κτίριο του τουρκικού προξενείου και τοιχοκόλλησε αιτήματα σε ειδικό πίνακα ανακοινώσεων που είχε τοποθετηθεί εκτός του κτιρίου. Εκεί τοιχοκολλήθηκαν το ψήφισμα της Κυπριακής Ένωσης Φοιτητών Κομοτηνής και της Κυπριακής Ένωσης Φοιτητών και Φίλων Ξάνθης.


Οι τρεις φοιτητές επέστρεψαν ειρηνικά στο σώμα της διαμαρτυρίας, εκεί όπου -μαζί με τους υπόλοιπους φοιτητές- απήγγειλαν τον εθνικό ύμνο. 
Η διαμαρτυρία συνεχίστηκε και στην Ξάνθη, όπου τις μεσημεριανές ώρες πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας σε κεντρικούς δρόμους της γειτονικής πόλης, με αφετηρία την πλατεία Ελευθερίας και προορισμό την κεντρική πλατείας Ξάνθης. 


ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Ότι "η φλόγα στην καρδιά μας για γυρισμό παραμένει άσβεστη", υπογράμμισαν με το ψήφισμά τους οι Κύπριοι της Κομοτηνής. Μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα αναγράφονταν τα παρακάτω:


"Η Τουρκία με τη συνεχιζόμενη για 43 χρόνια αδιαλλαξία και κατοχή σχεδόν το 37% του εδάφους της κυπριακής δημοκρατίας, με την πολιτική της αλλαγής του δημογραφικού χαρακτήρα, με τη μαζική μεταφορά εποίκων που συνεχίζεται με ένταση μέχρι και σήμερα, με την προσφυγοποίηση του ενός τρίτου του πληθυσμού στην ίδια του την πατρίδα, με τη μη διακρίβωση ακόμα της τύχης όλων των αγνοουμένων, με τον σφετερισμό και το ξεπούλημα των ελληνοκυπριακών περιουσιών, με τις απαράδεκτες και παράλογες απαιτήσεις που προβάλλει για αναγνώριση του ψευδοκράτους και των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής, θέτει εμπόδια σε οποιαδήποτε πρόοδο προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και δημοκρατικής λύσης στο Κυπριακό μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ, χωρίς διακρίσεις με βάση τη φυλετική καταγωγή ή θρησκεία.
Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία πρέπει να σεβαστούν τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, το οποίο ήταν και παραμένει ζήτημα εισβολής, κατοχής, εθνοκάθαρσης και εποικισμού, και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Κρίνουμε ότι η προβαλλόμενη επιχειρηματολογία της τουρκικής πλευράς (για "απομόνωση" των τουρκοκυπρίων είναι έωλη. Αυτή είναι αποτέλεσμα της τουρκικής κατοχής, η οποία έχει μετατρέψει το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου σε υποτελή διοίκηση της Τουρκίας και προτεκτοράτου (...)
Ζητούμε να λογοδοτήσει η Τουρκία για τα εγκλήματα που διέπραξε και διαπράττει ως αποτέλεσμα της εισβολής του 1974 και της συνεχιζόμενης κατοχής. (...)


Αγωνιζόμαστε γιατί θυμόμαστε και πονάμε. Η φλόγα στην καρδιά μας για γυρισμό παραμένει άσβεστη".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η επιστροφή στην κανονικότητα όπως την φαντάζονται βέβαια στην κυβέρνηση, η  ακόμα και με την αισιοδοξία που υπάρχει σε πολλούς,  με το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης και καφέ μπαρ, δεν θα είναι μια εύκολ