fbpx Κανένα κρούσμα του κορωνοϊού μέχρι στιγμής στο νομό Ροδόπης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 10 Μαρτίου, 2020 - 10:00
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Κανένα κρούσμα του κορωνοϊού μέχρι στιγμής στο νομό Ροδόπης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
κορωνοϊός
Κοροναϊος
Μαγδαληνή Γιαμουστάρη
ΠΟΕΔΗΝ

Μάγδα Γιαμουστάρη: «Περιμένουμε ότι θα έρθει και εδώ γι’ αυτό θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι»

Όλοι οι Δήμοι του νομού εφαρμόζουν τις γενικές οδηγίες της κυβέρνησης – Ανακοινώθηκαν μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών από την έξαρση του ιού
 

Θανάσης Τσολάκης

Κανένα κρούσμα του κορωνοϊού δεν έχει καταγραφεί στο νομό Ροδόπης μέχρι αυτή την ώρα (μέχρι την ώρα που συντάσσεται το παρόν), σύμφωνα με τη Διοικήτρια του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής Μάγδα Γιαμουστάρη. Το Νοσοκομείο της Κομοτηνής είναι ένα από τα 13 νοσοκομεία που ανήκουν στη δικαιοδοσία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) και στα οποία συνολικά έχουν καταγραφεί τέσσερα κρούσματα του ιού. «Περιμένουμε ότι θα έρθει και εδώ (εν. ο ιός), αλλά όσο πιο ψύχραιμοι είμαστε και όσο πιο καλά τηρούμε τους κανόνες, τόσο καλύτερα θα πάνε τα πράγματα», είπε η κα Γιαμουστάρη, μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm. Άλλωστε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε ότι «τις επόμενε εβδομάδες αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων και στη χώρα μας».

Στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης της εξάπλωσης του ιού, άλλαξε το ωράριο του επισκεπτηρίου στο νοσοκομείο της Κομοτηνής και αυτό μάλλον θα διατηρηθεί σε μόνιμη βάση, ωστόσο από τη Δευτέρα 09/03 το επισκεπτήριο στο νοσοκομείο της Κομοτηνής γίνεται μόνο στο διάστημα 13.00-13.30, επιτρέπεται η είσοδος σε έναν μόνο επισκέπτη-συνοδό, ο οποίος πρέπει υποχρεωτικά να εισέλθει από την κεντρική πύλη του νοσοκομείου.

Νόσησε νοσηλεύτρια στο Ρίο – Ανησυχούν οι συνδικαλιστές της Υγείας
Εν τω μεταξύ, ανάμεσα στα άτομα που προσβλήθηκαν από τον ιό στην Ελλάδα συγκαταλέγεται και μία νοσηλεύτρια από το νοσοκομείο του Ρίου στην Πελοπόννησο, γεγονός που θορύβησε ιδιαίτερα τους συνδικαλιστές της ΠΟΕΔΗΝ, οι οποίοι είχαν μεν κρούσει κώδωνα κινδύνου προ ημερών, αλλά επανήλθαν με νέα ανακοίνωση προτάσσοντας μία σειρά αιτημάτων: 

Πρόσληψη 2000 υπαλλήλων με εξπρές διαδικασίες.
Άνοιγμα των 100 κλινών κλειστών ΜΕΘ. Δημιουργία ειδικών ΜΕΘ για βαριά περιστατικά κορωνοϊού. Δεν μπορούν να νοσηλεύονται περιστατικά ΜΕΘ με άλλους ασθενείς.

Επαρκή μέτρα προστασίας με την προμήθεια του κατάλληλου υγειονομικού υλικού.

Καλύτερη διαλογή των περιστατικών στην είσοδο των Νοσοκομείων.

Μέριμνα για τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και εργάζονται στην πρώτη γραμμή.

Λειτουργία περισσοτέρων Κέντρων Αναφοράς για εργαστηριακό έλεγχο δειγμάτων καθ’ ότι τα υπάρχοντα κέντρα αναφοράς δεν επαρκούν. Προληπτικά μέτρα μη μετάδοσης του κορωνοϊού σε συνεργασία με την εκκλησία.

Εν τω μεταξύ, για την Ανατολική Μακεδονία Θράκη παραμένει νοσοκομείο αναφοράς το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει δημιουργηθεί μία ολόκληρη κλινική για τη διαχείριση κρουσμάτων κορωνοϊού, αν και όταν αυτά προκύψουν.

Πάντως μέχρι στιγμής, είναι αρκετοί οι άνθρωποι που έχουν προσέλθει ως πιθανοί φορείς του ιού, ωστόσο αποδείχθηκε ότι δεν νοσούσε κανείς. Αυτό όμως που έδειξε η έως τώρα εμπειρία είναι ότι το σύστημα αποστολής δειγμάτων και εξέτασης γενικά, λειτουργεί σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΕΟΔΥ.

Πειθαρχούν οι Δήμοι της Ροδόπης στις κυβερνητικές οδηγίες
Το Σαββατοκύριακο έγιναν έντονες διεργασίες σε κυβερνητικό επίπεδο για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού, με τους δήμους της Ροδόπης να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες που εκδίδονται κεντρικά.

Έτσι –και μέχρι αυτή την ώρα- ο Δήμος Κομοτηνής:

 1. Αναστέλλει τη λειτουργία των ΚΑΠΗ.
 2. Ακυρώνει την πραγματοποίηση  εκδηλώσεων, που διοργανώνονται από τις Δημοτικές του Επιχειρήσεις και τις μεταθέτει σε μελλοντικό χρόνο, ο οποίος θα ανακοινωθεί, όταν λήξει η περίοδος λήψης των έκτακτων προληπτικών μέτρων.
 3. Αποφασίζει τη διεξαγωγή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων ευθύνης του κεκλεισμένων των θυρών για τις επόμενες 2 εβδομάδες.
 4. Συνιστά στους δημότες του να τηρήσουν απαρέγκλιτα τα μέτρα πρόληψης, που ανακοινώνονται από το Υπουργείο Υγείας καιαπό τους αρμόδιους, εποπτευόμενους φορείς του.  

Σημειώνεται επίσης ότι έχουν ανασταλεί όλες οι εκδρομές των σχολείων για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, ενώ οι παιδικοί σταθμοί δεν μπορούν να κλείσουν καθώς δεν υπάρχει σχετική οδηγία, αλλά οι υπεύθυνοι λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας και ενημερώνουν άμεσα τους γονείς εάν κάποιο βρέφος ή νήπιο δείχνει να ασθενεί.

Στο Δήμο Ιάσμου: 

 1. Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για την 9 Μαρτίου 2020, εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
 2. Αναβάλλονται προληπτικά όλες οι εκδηλώσεις του Δήμου Ιάσμου έως 22 Μαρτίου 2020.
 3. Αναστέλλεται η λειτουργία του ΚΑΠΗ Ιάσμου.
 4. Αναστέλλεται η παραχώρηση δημοτικών κτιρίων στους Πολιτιστικούς Συλλόγους.

Στο  Δήμο Αρριανών: 
Μεταφέρεται η διοργάνωση της 6ης Γιορτής Χαρταετού και όλων των παράλληλων εκδηλώσεων (δρομικοί αγώνες, ποδοσφαιρικό τουρνουά σχολικών ομάδων κ.α.) για το φθινόπωρο του 2020.

Περιοδεία Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στην ΑΜΘ

Το Σαββατοκύριακο, επίσης, περιόδευσε στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη και κλιμάκιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) με επικεφαλής τον πρόεδρο του Αθανάσιο Εξαδάκτυλο.

Στις συσκέψεις ο πρόεδρος του ΠΙΣ ενημέρωσε σχετικά με τις εξελίξεις για τον κορωνοϊό, αλλά και τα προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να ακολουθηθούν με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Στην Κομοτηνή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των Ιατρικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης την Κυριακή με τους Ιατρικούς Συλλόγους του Έβρου, της Ροδόπης, της Ξάνθης και της Καβάλας παρουσία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Παράλληλα το κλιμάκιο του ΠΙΣ επισκέφθηκε και τα σύνορα όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή.

Ο κος Εξαδάκτυλος, δήλωσε από τις Καστανιές: «Η σκέψη όλων των επιστημόνων βρίσκεται κοντά στους ανθρώπους που επί 24ωρου βάσεως φυλάνε Θερμοπύλες στα σύνορά μας και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους που μένουν άγρυπνοι φρουροί για την πατρίδα μας και τους ακρίτες».

«Βουλιάζει» η οικονομία λόγω κορωνοϊού – Ρίχνει σωσίβια η κυβέρνηση 
Την ίδια ώρα πάντως, η έξαρση του κορωνοϊού κλυδωνίζει την παγκόσμια οικονομία και προκαλεί σοκ στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου. Το θέμα του επαπειλούμενου οικονομικού κραχ ετέθη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στο χρηματοοικονομικό φόρουμ του Βερολίνου, όπου παρέστη ο Έλληνας πρωθυπουργός, ωστόσο σε πρώτη φάση ελήφθη μία δέσμη μέτρων στήριξης και υποστήριξης της εγχώριας οικονομίας που στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

1ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών

Έχει τεθεί στη διάθεση της Κυβέρνησης ο μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για άμεση επικοινωνία συγκεκριμένων μηνυμάτων προς τους πολίτες, αναφορικά με θέματα υγειονομικού και οικονομικού περιεχομένου, που αφορούν τον κορωνοϊό.

Έχει ήδη αποσταλεί, μέσω της ΑΑΔΕ, εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, προς όλους τους φορολογούμενους, ενημερωτικό υλικό για τον ιό.

Και έχουν δρομολογηθεί πρόσθετες δράσεις προς την κατεύθυνση ενημέρωσης των πολιτών για τη δυνατότητα μείωσης της απευθείας και άμεσης επαφής τους με τις δημόσιες αρχές, μέσω της διενέργειας ηλεκτρονικών συναλλαγών.

2ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες ενίσχυσης του συστήματος δημόσιας υγείας

Υπάρχει πλήρης υποστήριξη του συστήματος υγείας σε έκτακτες δαπάνες που απαιτούνται, όπως προβλέπεται και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αναφορικά με έξοδα μισθοδοσίας, εξοπλισμό ΜΕΘ, φάρμακα, υγειονομικό υλικό, δαπάνες για καθαριότητα και φύλαξη, μεταφορά και ανάλυση δειγμάτων, και οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί.

Ήδη ενισχύθηκε ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας με 15 εκ. ευρώ, για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού.

3ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες, σε εθνικό επίπεδο, από κοινού με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στη μεγέθυνση των οικονομιών, στα δημόσια οικονομικά και στην πραγματική οικονομία Λαμβάνονται μέτρα όπως: 

 • Η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
 • Η αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, αντίστοιχα σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
 • Η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, των τραπεζών αναφορικά με ηλεκτρονικές συναλλαγές και του Υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τον αριθμό εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών

4ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να αναληφθούν, έγκαιρα, συντονισμένες ευρωπαϊκές δράσεις.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η επιστροφή στην κανονικότητα όπως την φαντάζονται βέβαια στην κυβέρνηση, η  ακόμα και με την αισιοδοξία που υπάρχει σε πολλούς,  με το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης και καφέ μπαρ, δεν θα είναι μια εύκολ