fbpx Καλύτερα προετοιμασμένα τα φαρμακεία της πόλης στο δεύτερο lockdown
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου, 2020 - 10:00
ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΟΝ «Χ»

Καλύτερα προετοιμασμένα τα φαρμακεία της πόλης στο δεύτερο lockdown

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Lockdown
Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Ροδόπης
Νικολέτας Γεράρδη
Γιώργος Φαρασόπουλος
Ηλίας Χαλιγιάννης

Παρατηρούν ότι ο κόσμος πλέον δεν είναι τόσο φοβισμένος

Ανδρέας Αγελαρίδης

Πρωτόγνωρες ήταν οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας κατά την διάρκεια του πρώτου lockdown, όπου ο κόσμος σχημάτιζε ουρές έξω από τα φαρμακεία προκειμένου να προμηθευτεί μάσκες και αντισηπτικά. Η εικόνα όμως λίγους μήνες μετά, κι ενώ το δεύτερο lockdown βρίσκεται σε ισχύ ήδη εδώ και κάποιο καιρό, φαίνεται να έχει αλλάξει και τα φαρμακεία να είναι πιο προετοιμασμένα και οι πολίτες πιο ψύχραιμοι. Μην ξεχνάμε πως και τα φαρμακεία βρίσκονται στις πρώτες γραμμές της μάχης κατά της πανδημίας, καθώς καθημερινά το φαρμακευτικό προσωπικό έρχεται σε επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα και κατ’ επέκταση ενδέχεται να είναι φορείς του ιού. 

Ν. Γεράρδη: «Στο δεύτερο lockdown είμαστε πιο προετοιμασμένοι»
«Επειδή προηγήθηκε το πρώτο lockdown στο δεύτερο είμαστε πιο καλά προετοιμασμένοι και το σύστημα, επειδή καθιερώθηκε η άυλη συνταγογράφηση και έτσι δεν είναι απαραίτητο για τον ασφαλισμένο να πάει στον γιατρό για να πάρει την συνταγή και έτσι μπορεί να αποφευχθεί ο συνωστισμός», ήταν τα λόγια της Νικολέτας Γεράρδη φαρμακοποιού στην Κομοτηνή.

Το κομμάτι του συνωστισμού στα ιατρεία και δημόσιες δομές συανταγογράφησης φαίνεται να αποφεύγεται σύμφωνα με την κα Γεράρδη.

Τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα και τους κανόνες, οι φαρμακοποιοί είναι πιο προετοιμασμένοι ενάντια στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. «Δουλεύουμε κανονικά αλλά φυσικά έρχονται και άνθρωποι με ύποπτα συμπτώματα και άνθρωποι με επιβεβαιωμένο covid από το νοσοκομείο, αλλά θεωρώ ότι είναι δικός μας χρέος να καθοδηγούμε και αναφορικά με το κομμάτι της αγωγής, αλλά και αναφορικά με τα υπόλοιπα  δηλαδή τι πρέπει να κάνει ο καθένας και πως να προσέξει. Δηλαδή εάν ξέρεις ότι κάποιος μένει μόνος του θα δώσεις διαφορετική συμβουλή από ότι σε κάποιον που ξέρεις ότι ζει σε έναν πλαίσιο που ξέρεις ότι θα τον φροντίσουν», επεσήμανε η φαρμακοποιός.

Γ. Φαρασόπουλος: «Ο κόσμος δεν είναι τόσο φοβισμένος όσο πριν»
Ο Γιώργος Φαρασόπουλος φαρμακοποιός, κάνοντας λόγο για το δεύτερο κύμα της πανδημίας και το νέο lockdown, ανέφερε ότι «είμαστε σίγουρα πιο προετοιμασμένοι αλλά και ο κόσμος δεν είναι τόσο φοβισμένος όσο πριν. Στο πρώτο lockdown υπήρχε η τρέλα για το αντισηπτικό, για τα γάντια, για την μάσκα και είχαμε ελλείψεις σε αυτά τα κομμάτια. Ούτε για εμάς δεν είχαμε μάσκα, γάντια και αντισηπτικά».

Σε άλλο σημείο του λόγου του παρατήρησε πως «τώρα όμως δεν υπάρχει η ίδια ζήτηση. Ο κόσμος δεν φοβάται τόσο τώρα ότι δεν θα τα βρει, ενώ πριν αυτός ο φόβος υπήρχε. Τώρα είμαστε σε μια πιο φυσιολογική κατάσταση».

Για την άυλη συνταγογράφηση ο κος Φαρασόπουλος από την πλευρά του πρόσθεσε πως «την χρησιμοποιούμε αρκετά, μπορώ να πω πως είναι και πολύ χρήσιμη γιατί μειώνει τον κόσμο που βγαίνει έξω».

Αναφορικά με την τήρηση των μέτρων μέσα στο φαρμακείο του ο κος Φαρασόπουλος σημείωσε πως «πλέον είναι ελάχιστοι αυτοί που δεν τηρούν τις αποστάσεις, πάντα φοράνε μάσκα». Στο πρώτο lockdown όπως χαρακτηριστικά είπε «γινόταν πανικός, ενώ τώρα είναι πιο τυπικοί όλοι», ενώ αναφορικά με το επαγγελματικό κομμάτι τόνισε πως «τα πράγματα μέχρι και πριν  2 βδομάδες ήταν πεσμένα, ενώ τώρα σαν να ξανά ‘ζεσταίνεται’».

Η. Χαλιγιάννης: «Το σίγουρο είναι ότι ο κόσμος είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένος»
Ο φαρμακοποιός Ηλίας Χαλιγιάννης τοποθετήθηκε για την εικόνα των φαρμακείων στο δεύτερο lockdown και δήλωσε χαρακτηριστικά «το σίγουρο είναι ότι ο κόσμος είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένος. Η ατομική ευθύνη λειτουργεί θεωρώ σε άριστο βαθμό σε αντίθεση με το πρώτο lockdown που υπήρχαν κάποιες αμφιβολίες».

Αναφορικά με το υγειονομικό υλικό που είναι χρήσιμο κατά του κορωνοϊού δηλαδή μάσκες, αντισηπτικά κτλ, «αυτήν την φορά υπάρχει επάρκεια» υπογράμμισε.

Σχετικά με την εικόνα που παρατηρείται στα φαρμακεία στην δεύτερη καραντίνα σε σχέση με την πρώτη ο φαρμακοποιός τόνισε «κόσμος στο πρώτο lockdown δεν ήταν τόσο υποψιασμένος, ενώ στο δεύτερο είναι πιο εξοικειωμένος σύμφωνα με τα στοιχεία και με γεγονότα που βλέπουμε. Αναφορικά με την πόλη μας ο κόσμος νομίζω έχει τιθασευτεί απέναντι στις οδηγίες».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κυβέρνηση  και υπουργοί, προσπαθούν  να δώσουν μία άκρως ενθαρρυντική και αισιόδοξη εικόνα επιστροφής στην κανονικότητα με δόσεις και  με σταδιακές βελτιώσεις σε  εστίαση και   διασκέδαση.