fbpx Καλύφθηκε το 95% του εκθεσιακού χώρου, απουσιάζουν Τουρκία και Βουλγαρία
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου, 2016 - 11:00
ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ

Καλύφθηκε το 95% του εκθεσιακού χώρου, απουσιάζουν Τουρκία και Βουλγαρία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Έκθεση
Προϊόντα
Περιφέρεια ΑΜ-Θ
ΒΙΠΕ Κομοτηνής

Μόλις δυο οι συμμετοχές από την Βουλγαρία, καμία από Τουρκία 


Στις πολιτικές αναταράξεις αποδίδει τη μη συμμετοχή ξένων στην έκθεση, η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της έκθεσης, Κατερίνα Ιωαννίδου

Δήμος Μπακιρτζάκης

Στην τελική ευθεία είναι πλέον οι προετοιμασίες για την φετινή Εμπορική Έκθεση Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Το 95% του εκθεσιακού χώρου έχει καλυφθεί από τους υποψήφιους εκθέτες και την κορδέλα θα κόψει στις 25 Νοεμβρίου ο νέος περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος. Όμως… φέτος οι συμμετοχές από Τουρκία και Βουλγαρία είναι ελάχιστες και υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό την οποία έδωσε μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της έκθεσης, Κατερίνα Ιωαννίδου. 


Στα 30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ενοικιάστηκαν φέτος τα περίπτερα της Εμπορικής Έκθεσης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης που θα γίνει στο εκθεσιακό κέντρο της ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής από τις 25 έως τις 27 Νοεμβρίου. Το εκθεσιακό καταλαμβάνει έκταση 1.200 τ.μ. από τα οποία, τα 1.100 έχουν ήδη καλυφθεί από εκθέτες, όπως είπε η κα Ιωαννίδου. Μιλώντας τώρα για τους εκθέτες, η κα Ιωαννίδου είπε ότι οι περισσότεροι είναι από την Κομοτηνή, όμως υπάρχουν συμμετοχές από τη Δράμα τη Θεσσαλονίκη και τις γειτονικές Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη, αλλά ειδικά από αυτές τις πόλεις οι συμμετοχές είναι λίγες: «Είναι μια γενική εμπορική έκθεση όπου ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει, αυτό που έχω δει από το διάγραμμα είναι ότι έχουμε μια πάρα πολύ καλή συμμετοχή από την Θεσσαλονίκη, συμμετοχή από Δράμα, από Κομοτηνή. Βέβαια ο στόχος μας δεν είναι να είναι μόνο επιχειρήσεις από την Κομοτηνή.

Ο στόχος είναι να έχουμε διάφορες επιχειρήσεις από τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο. Υπάρχουν και συμμετοχές από Αλεξανδρούπολη και από Ξάνθη αλλά δυστυχώς είναι λίγες σε σχέση με αυτό που θα περιμέναμε, εν αντιθέσει με την Θεσσαλονίκη και τη Δράμα, ενώ έχουμε και δύο συμμετοχές από Βουλγαρία» 


Αξιοπρόσεκτο σημείο οι «δύο συμμετοχές από Βουλγαρία» καθώς οι γείτονες μας παραδοσιακά εδώ και χρόνια συμμετέχουν στις εμπορικές εκθέσεις όχι μόνοι της Κομοτηνής, αλλά γενικά της περιφέρειας ΑΜ-Θ. Φέτος όμως, όπως φαίνεται, δεν θα συμβεί το ίδιο, όπως επίσης θα απέχει και η Τουρκία. Σύμφωνα με την κα Ιωαννίδου η απουσία των εκθετών από αυτές τις χώρες οφείλεται στις πολιτικές αναταραχές που αντιμετωπίζουν – κάθε μία για διαφορετικούς λόγους, που  λίγο – πολύ είναι γνωστοί. Παρόλα αυτά η κα Ιωαννίδου επιμένει ότι οι Βούλγαροι δείχνουν ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά και σχολιάζοντας το προφίλ που οι διοργανωτές θέλουν να δώσουν στην έκθεση, λέει: «Γενικώς, ο τρόπος που πρέπει να δούμε αυτή την έκθεση είναι ότι τελειώνουμε 27 Νοεμβρίου και 28 Νοεμβρίου ξεκινάμε να διοργανώνουμε την επόμενη, ίσως σαν γενική έκθεση, ίσως σαν κλαδική έκθεση -να το σκεφτούμε λίγο καλύτερα- είναι ένα ζήτημα αυτό. Εμείς τις εκθέσεις τις θέλουμε business to business, επιχείρηση προς επιχείρηση, η δική μας έκθεση έχει ένα μικρό κομμάτι από αυτό αλλά είναι κυρίως επιχείρηση προς τον τελικό καταναλωτή. Όμως αν το σκεφτούμε πιο σφαιρικά κάθε επιχείρηση στο τέλος αυτόν έχει αποδέκτη. Βέβαια μια κλαδική έκθεση έχει μια άλλη αίγλη και θα μπορούσε να υποστηρίξει καλύτερα τον τόπο μας ο οποίος είναι πλούσιος σε τοπικά προϊόντα, βλέπω συνέχεια μικρές επιχειρήσεις οι οποίες ανθούν και θα ήτανε ευχής έργο να μπορούμε να τις υποστηρίξουμε με αυτό τον τρόπο»


ΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ 
Για την έκθεση έχουν προγραμματιστεί και μία σειρά παράλληλων εκδηλώσεων, τις οποίες περιέγραψε η κα Ιωαννίδου: «Έχουμε προγραμματίσει παράπλευρες εκδηλώσεις, μια πάρα πολύ ωραία εκδήλωση με τοπικά προϊόντα, θα την οργανώσουμε σε συνεργασία με τον σύλλογο Ιππαρχία της Μαρώνειας όπου θα προβληθούν τα τοπικά προϊόντα της Μαρώνειας και γενικός ο πολιτισμός αυτής της περιοχής. Έχουμε μια παραδοσιακή βραδιά όπου θα χορέψουν οι φίλοι μας οι Σαρακατσάνοι και οι Πόντιοι και έχουμε ένα forum ελληνοβουλγαρικής συνεργασίας στο οποίο θα παραβρεθεί ένας ομιλητής από το ΔΠΘ, ο πρόεδρος του Οικονομικού Τμήματος ο κος Δρυμπέτας και δύο μέλη του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου, έχουμε την έκθεση του Αθηνίωνα όπου φέτος εκτός από ζωγραφική θα έχουμε και γλυπτά. Την κορδέλα θα την κόψει ο καινούριος περιφερειάρχης. Υπάρχει λεωφορείο κάθε μια ώρα από το κεντρικό σταθμαρχείο των αστικών. Πέρσι παρατηρήθηκε ότι είχαμε πάρα πολύ μεγάλη προσέλευση από τους γειτονικούς νομούς σε επισκεψιμότητα και όχι τόσο πολύ από Κομοτηνή, το οποίο για εμένα είναι λίγο κρίμα, νομίζω ότι και να γίνεται στον τόπο μας έχουμε την υποχρέωση, μπορεί να μας αρέσει μπορεί να μην μας αρέσει, μπορεί να το κριτικάρουμε, να το σχολιάζουμε αλλά από την στιγμή που γίνεται πρέπει όλοι να το υποστηρίζουμε».


Στο επίκεντρο της φετινής έκθεσης, που συνδιοργανώνουν η ΔΕΘ-Helexpo και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, θα βρίσκεται η τοπική παραγωγή, με αιχμή τον κλάδο των τροφίμων και των ποτών, των αγροτικών προϊόντων, των παραδοσιακών ειδών, αλλά και με κλάδους όπως τα έπιπλα, η θέρμανση, τα ελαστικά, τα είδη οικιακής χρήσεως κ.ά.


Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη και το ωράριο λειτουργίας της είναι το ακόλουθο:


Παρασκευή 25/11/2016: 10.00-22.00
Σάββατο 26/11/2016: 10.00-22.00
Κυριακή 27/11/2016: 10.00-21.00
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πόσο δύσκολο άραγε είναι να υπάρχει άμεση συνεργασία και ενημέρωση,  του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ,  των περιφερειακών διευθύνσεων υγείας, αλλά και  των νοσοκομείων,  ώστε να γνωρίζει ξεκάθαρα ο καθένας πο