fbpx Καλωσορίσατε στην Τσανάκλειο
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2020 - 10:00
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Καλωσορίσατε στην Τσανάκλειο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τσανάκλειος
Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής

Εντός της σας περιμένουν 30.000 τίτλοι βιβλίων

Διονύσης Βοργιάς

«Τους περιμένουμε όλους με μεγάλη χαρά, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας», με αυτά τα λόγια τοποθετήθηκε στον «Χ» η νέα υπεύθυνη της δημοτικής βιβλιοθήκης Κομοτηνής Αθανασία Καρανίκα, την πρώτη μέρα που η βιβλιοθήκη λειτούργησε στη νέα της στέγη, την Τσανάκλειο.

Μετά από… χίλια κύματα, το ιστορικό αυτό κτίριο άνοιξε τις πόρτες του το αναγνωστικό κοινό της πόλης, καθώς εντός του λειτουργεί η δημοτική δανειστική βιβλιοθήκη, η οποία, σύμφωνα με την κα Καρανίκα, περιέχει περί των 30.000 τίτλων βιβλίων. Στο ισόγειο της Τσανακλείου θα βρει κανείς τη λογοτεχνία ενηλίκων και το παιδικό τμήμα, ενώ στον δεύτερο όροφο τα ιστορικά και επιστημονικά βιβλία.

Δανειστική βιβλιοθήκη εν καιρώ covid
Την πρώτη μέρα, η κίνηση του κόσμου ήταν αρκετά μεγάλη, καθώς -όπως παρατήρησε η υπεύθυνη- «ο κόσμος το έχει πληροφορηθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό και το περίμενε».

Στη δημοτική βιβλιοθήκη τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που επιβάλει ο κορωνοϊός, με βασικά την είσοδο μόνο με μάσκα, την χρήση αντισηπτικού στην είσοδο και την τοποθέτηση γαντιών εάν κανείς ακουμπήσει τα βιβλία. «Το κτίριο ‘μιλάει’ από μόνο του, είναι ένα ιστορικό κτίριο, δυστυχώς λόγω των υγειονομικών συνθηκών δεν λειτουργούν τα αναγνωστήρια», πληροφορεί τον «Χ» η κα Καρανίκα.

Άξιο αναφοράς είναι πως όλοι οι τίτλοι υπάρχουν πλέον διαθέσιμοι και στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης, στην οποία μπορεί να περιηγηθεί κανείς μέσω του www.komotini.gr, ενώ οι αναγνώστες μπορούν να κάνουν τηλεφωνική κράτηση ή ανανέωση βιβλίου.

Συνολικά, ισχύουν τα παρακάτω στη βιβλιοθήκη:
1. Νέο ωράριο λειτουργίας προς το κοινό:  Δευτέρα - Παρασκευή 8:00-14:30  &  18:00-20:00 εκτός Τετάρτης.
2. Κατά την προσέλευση του κοινού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
3. Η χρήση γαντιών είναι υποχρεωτική, εφόσον περιηγείστε στις συλλογές της βιβλιοθήκης.
4. Κατά την είσοδο στον χώρο της Βιβλιοθήκης είναι υποχρεωτική η χρήση αντισηπτικού υγρού, που βρίσκεται στην είσοδο.
5. Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνδιαλλαγής σας απαιτείται η τήρηση απόστασης τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ σας, καθώς και  με το προσωπικό της Βιβλιοθήκης.
6. Για την προστασία και ασφάλεια όλων τηρούνται οι συστάσεις των αρχών, των ειδικών και των υπαλλήλων, ώστε να συμβάλουμε όλοι μας στη δυνατή και απρόσκοπτη λειτουργία της Βιβλιοθήκης και στην άρτια εξυπηρέτησή σας.
7. Λειτουργία δανειστικού τμήματος: δυνατότητα εξυπηρέτησης μέχρι 5 ατόμων τη φορά. Το δικαίωμα δανεισμού είναι 3 τεκμήρια για 15 ημέρες, με δικαίωμα ανανέωσης για άλλες 15 ημέρες (δυνατότητα τηλεφωνικής ανανέωσης).
8. Επίσης, μέσω της χρήσης του νέου Ηλεκτρονικού Καταλόγου της Βιβλιοθήκης (https://komotinilib.openabekt.gr/) οι χρήστες μπορούν να αναζητούν τα βιβλία που επιθυμούν και στη συνέχεια να πραγματοποιούν τηλεφωνική κράτηση -2 αντίτυπα για 24 ώρες - (τηλ. 2531022589).
9. Τα βιβλία που επιστρέφονται θα κρατούνται σε καραντίνα, σε ξεχωριστό χώρο για 72 ώρες. Δεν επιτρέπεται η χρήση του υλικού από άλλον αναγνώστη, χωρίς τη μεσολάβηση του ασφαλούς χρόνου καραντίνας του υλικού (72 ώρες).
10. Για έκδοση κάρτας θα απευθύνεστε στο δανειστικό τμήμα, στον ισόγειο χώρο της Βιβλιοθήκης.

Τσανάκλειος: τι άλλο περιμένουμε
Η ιστορική Τσανάκλειος μπορεί να άνοιξε τις πόρτες της, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχει πάρει την τελική της μορφή εσωτερικά. Αναμένουμε ακόμη την διαρρύθμιση των αναγνωστηρίων τα οποία θα ανοίξουν όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες με τον κορωνοϊό, τη διαμόρφωση του χώρου εκδηλώσεων, την μεταφορά εντός του κτιρίου του Μουσείου Καραθεοδωρή, τον εξωραϊσμό του εξωτερικού χώρου και του υπαίθριου θεάτρου.

Για την ιστορία, καταγράφουμε τα εξής: Η Τσανάκλειος Σχολή ή Ελληνική Αστική Σχολή Νέστωρος Τσανακλή υπήρξε εκπαιδευτήριο και ανοικοδομήθηκε το διάστημα 1906-1907 με δαπάνες του αποδήμου στην Αίγυπτο Κομοτηναίου Νέστορα Τσανακλή. Το κτίριο εγκαινιάστηκε ως Αστική σχολή Αρρένων το 1908. Το διάστημα 1922-1954 στεγαζόταν στο κτίριο η Γενική Διοίκησης Θράκης και το διάστημα 1954-1972 η Νομαρχία Ροδόπης. Αργότερα στεγάστηκε η Πρυτανεία του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και το κτίριο σήμερα είναι γνωστό και ως η Παλιά Πρυτανεία.

Βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όσο αρχίζει και μακραίνει ο κατάλογος των διάσπαρτων περιστατικών και συγχρόνως να αυξάνονται κατά πολύ στη Ροδόπη,  ιδιαίτερα σε χώρους που συνωστίζονται πολλοί και  θετικοί είναι  κυρίως νέοι, η κατάσταση