fbpx Κάλλιο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 10 Μαΐου, 2017 - 11:00
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΝΤΙΡΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ

Κάλλιο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΕΑΝΑ
Κομοτηνή
Υγεία

Ενημερωτική εκδήλωση για τα ρευματικά νοσήματα στην Κομοτηνή, και για την αξία της "κίτρινης κάρτας"

"Οι ρευματικές παθήσεις, αν δεν εντοπιστούν έγκαιρα, ο ασθενής μπορεί να οδηγηθεί ακόμη και σε αναπηρία", προειδοποιεί η πρόεδρος του ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. Αθανασία Παππά

 

Διονύσης Βοργιάς

Τι σημαίνει "κίτρινη κάρτα" στα φάρμακα, ομολογούμε πως δεν γνωρίζαμε. Πληροφορηθήκαμε όμως με επάρκεια χάρη στην εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, των νοσούντων και των επαγγελματιών υγείας για τα ρευματικά νοσήματα με θέμα «Ρευματικά νοσήματα. Διάγνωση-θεραπευτική αντιμετώπιση, ανεπιθύμητες ενέργειες, κίτρινη κάρτα», που οργάνωσε στην Κομοτηνή η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.)  στις 7 Μαΐου.
 

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Κάλλιο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν, είπαν έμμεσα με μια φωνή οι ομιλητές της εκδήλωσης. 
"Είμαστε στον χώρο από το 1978 και κύριος στόχος είναι η ενημέρωση του κοινού για τις ρευματικές παθήσεις, την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση. Οι ρευματικές παθήσεις, αν δεν εντοπιστούν έγκαιρα, κι ο οικογενειακός γιατρός δεν παραπέμψει στον ειδικό γιατρό, δηλαδή στον ρευματολόγο, ο ασθενής μπορεί να οδηγηθεί ακόμη και σε αναπηρία", μας πληροφορεί η πρόεδρος του ΕΛΕΑΝΑ Αθανασία Παππά, εξηγώντας ότι αυτή είναι η πρώτη επαφή που έγινε στην Κομοτηνή, είχε θετικό πρόσημο, και όποιος επιθυμεί μπορεί να γίνει μέλος στην εταιρία, είτε νοσεί είτε όχι.


Και ο Νίκος Γαλανόπουλος, ρευματολόγος, συντονιστής - διευθυντής Ρευματολογίας, Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Έβρου, μίλησε για την ανάγκη ενημέρωσης κι έγκαιρης διάγνωσης. "Το κοινό πρέπει να είναι ενημερωμένο, ώστε να επιτυχημένη την πρώιμη διάγνωση, η οποία έχει ως θετική συνέπεια την θεραπεία και την αποφυγή όποιας βλάβης μπορούν να προκαλέσουν τα ρευματικά νοσήματα, όπως σε αρθρώσεις ή σε άλλα συστήματα. Όλες οι ειδικότητες γιατρών θα πρέπει να συνεργαζόμαστε με τους ειδικούς ρευματολόγους και με τους επαγγελματίες υγείας, όπως είναι οι φυσικοθεραπευτές, οι ψυχολόγοι, οι κοινωνικοί λειτουργοί, γιατί απαιτείται μια συνολική αντιμετώπιση για το ρευματικό νόσημα και την κοινωνική ζωή του ασθενή", είπε. Αντίστοιχα, η Στέλλα Αργυριάδου, γενική ιατρός, διευθύντρια ΚΥ Χρυσούπολης Καβάλας, πρόσθεσε ότι "μιλάμε για κοινά νοσήματα, για τα οποία ο κόσμος δεν έχει την κατάλληλη πληροφόρηση, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποιότητα ζωής των ασθενών. Ειδικά εμείς, οι γιατροί της πρωτοβάθμιας υγείας, είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι αναφορικά με την ποιότητα ζωής των ασθενών μας. Πάρα πολλοί ρευματισμοί είναι θεραπεύσιμοι, αν τους εντοπίσουμε έγκαιρα".


ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η "ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΡΤΑ";
Την αξία της "κίτρινης κάρτας" ανέδειξε η πρόεδρος αλλά και ο Δημήτρης Κούβελας, ειδικός γενικός γιατρός, καθηγητής και διευθυντής Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ, μέλος Επιστημονικής Επιτροπής ΕΛΕΑΝΑ. Πρόκειται για μια λίστα, που παλιότερα συμπλήρωναν μόνο οι γιατροί, αλλά πλέον μπορεί να συμπληρώσει και ο ασθενής, προκειμένου να καταγράφει τις ανεπιθύμητες δράσεις των φαρμάκων στον ίδιο.


"Το πρόβλημα που υπάρχει σε κάθε ασθενή είναι πως δεν είναι ...απολύτως ασθενής αλλά απλώς έχει ένα ποσοστό νόσου. Στην προσπάθειά μας να θεραπεύσουμε το ποσοστό νόσου δεν πρέπει να καταστρέφουμε το ποσοστό υγείας. Ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα είναι η ασφάλεια των φαρμάκων να μεγιστοποιηθεί, αναφέροντας κάθε ανεπιθύμητη δράση. Η αυθόρμητη αναφορά των ανεπιθύμητων, από κάθε ασθενή, είναι η πράξη που μεγιστοποιεί την ασφάλεια των φαρμάκων, γι' αυτό ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί ώστε να το κάνει αδιαλείπτως.

Ο κόσμος δεν έχει ενημερωθεί ποτέ για το ότι οφείλει να αναφέρει τις ανεπιθύμητες. Πρέπει να αφιερώνουμε πέντε λεπτά, ώστε να συμπληρώνουμε την κάρτα. Βεβαίως, το να συμπληρώσει ο μέσος πολίτης την κάρτα, ακόμη και ηλεκτρονικά, έχει κάποιες δυσκολίες, γιατί δεν είναι εύκολη η κατανόηση ιατρικών όρων. Εμείς προσπαθούμε, ώστε ο γενικός πληθυσμός, με τη βοήθειά μας, να μάθει να αναφέρει τις ανεπιθύμητες", εξηγεί με σαφήνεια ο κ. Κούβελας.


Η Αθανασία Παππά συμπληρώνει ότι αυτά τα συμπεράσματα αποστέλλονται στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, προκειμένου να γίνονται οι απαραίτητες βελτιώσεις.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επόμενο ήταν ότι το ένα και μοναδικό κρούσμα που δηλώθηκε στη Ροδόπη προχθές, από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας,  ήταν εκτός πραγματικότητας.