fbpx Κάλεσμα σε πορεία ειρήνης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 11 Μαΐου, 2018 - 10:00
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ, ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΜΑΪΟΥ

Κάλεσμα σε πορεία ειρήνης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιτροπή Ειρήνης Ροδόπης
Πορεία
Αλεξανδρούπολη

Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ροδόπης, θα αναχωρήσει με λεωφορείο στις 9 το πρωί, μπροστά από το δημαρχείο Κομοτηνής

Διονύσης Βοργιάς

Πορεία ειρήνης στην Αλεξανδρούπολη την Κυριακή 13 Μαϊου και ώρα 10:30 μπροστά στη Δημαρχία διοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο πλαίσιο της μέρας πανελλαδικής αντιιμπεριαλιστικής δράσης που έχει οριστεί εκείνη την ημέρα από την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Ύφεσης και Ειρήνης (ΕΕΔΥΕ). Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ροδόπης, που ενημερώνει ότι θα αναχωρήσει για την Αλεξανδρούπολη λεωφορείο στις 9 το πρωί, μπροστά από το δημαρχείο Κομοτηνής.


Τα βασικά αιτήματα της πορείας, μετέφερε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο Νίκος  Φακιρίδης μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και μέλος της γραμματείας της Επιτροπής Ειρήνης νομού Ροδόπης: "Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις. Επιστροφή όλων των στρατιωτικών από τις Ευρω-ΝΑΤΟϊκές αποστολές στο εξωτερικό. Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις και στρατηγεία. Να μη περάσουν τα σχέδια δημιουργίας βάσης ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη. Να επιστρέψουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί από τις φυλακές Αδριανούπολης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Όχι στις πολεμικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Αποδέσμευση από ΕΕ - ΝΑΤΟ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του".


Ο ίδιος πληροφόρησε πως η αντίδραση γίνεται "στα πλαίσια της πανελλαδικής ημέρας αντιιμπεριαλιστικής δράσης" και ανέδειξε πως "θέλουμε νε ευαισθητοποιήσουμε το λαό του νομού και της πόλης μας σχετικά με αυτά που γίνονται στην αυλή μας, δηλαδή στο Αιγαίο, και στη γειτονιά μας, δηλαδή την Ανατολική Μεσόγειο". Κατηγόρησε σε άλλο σημείο του λόγου του ότι η γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας, την οποία έχει θέση ως στόχο της η κυβέρνηση "μπορεί να μπλέξει το λαό της χώρας μας σε μεγάλες περιπέτειες, δηλαδή να τον δώσει ...τροφή στα κανόνια, γιατί ακόμη κι από ένα ατύχημα μπορεί να υπάρξει αφορμή για πολεμική σύγκρουση.

Κι αφορμή υπάρχει, αρκεί να σκεφτούμε τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, τις δεκάδες δηλώσεις επιθετικού χαρακτήρα από τη μεριά της τουρκικής κυβέρνησης που εκφράζει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της Τουρκίας", και χτύπησε καμπανάκι κινδύνου: "Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να καταλάβουμε ότι τα πράγματα είναι επικίνδυνα και η επικινδυνότητα έχει να κάνει κυρίως με το λαό, όχι με τους επιχειρηματικούς ομίλους". 


Κάλεσε τον κόσμο να μην δέχεται στάχτη στα μάτια από την κυβέρνηση και να μην πείθεται γιατί "η κυβέρνηση τον ησυχάζει και τον καθιστά αδρανή στα τεκταινόμενα" και πρόσθεσε ότι καμία απεργία, διαμαρτυρία ή πορεία δεν πέφτει στο κενό γιατί μία πορεία σήμερα είναι μία μεγαλύτερη πορεία αύριο όπως ανέδειξε εμμέσως πλην σαφώς. Καταληκτικά, κατηγόρησε ότι "οι Αμερικάνοι θέλουν να δημιουργήσουν βάση στην Αλεξανδρούπολη για να καλύπτουν Εύξεινο Πόντο και Βόσπορο, για να επιτηρούν τα οικονομικά συμφέροντα πολυεθνικών των ΗΠΑ". 


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Την συμμετοχή και των φοιτητών ζήτησε το μέλος του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών Σαράντης Πανταζής εξηγώντας ότι "το Μέτωπο στηρίζει την πορεία" και πως "έχουμε καθήκον και υποχρέωση να συνεχίσουμε τον αγώνα του Γρηγόρη Λαμπράκη απέναντι σε όσους θέλουν να κάνουν το κράτος μας ιμπεριαλιστικό". Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως "κάνει συμφωνίες με κράτη-δολοφόνους" και είπε πως "απαντάμε μαζικά καταδικάζοντας όλες τις κινήσεις που έχουν γίνει στην περιοχή και στην Αλεξανδρούπολη".

Ο ίδιος δήλωσε και την ανησυχία του, εξηγώντας πως "όταν η 'γειτονιά' μας βράζει δεν πρέπει να μένουμε αμέτοχοι, πόσω δε μάλλον εμείς οι φοιτητές που θα κληθούμε να προστατεύσουμε ως στρατιώτες την πατρίδα. Δεν έχουμε κανένα όφελος να χύσουμε καμία σταγόνα αίμα για τα συμφέροντά τους, γι' αυτούς που αντί να δίνουν λεφτά στα πανεπιστήμια και στις οικογένειές μας, τα δίνουν για εξοπλιστικά προγράμματα και για φρεγάτες".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κάθε μέρα  ένα διαφορετικό χτύπημα, μία νέα επιθετική ενέργεια εν είδη  εκβιαστικής ρητορικής από τον Ταγίπ Ερντογάν,  που περνάει από την γραφικότητα  και τη ανυπόστατη διπλωματία, σε επικίνδυνα μονοπάτια.