fbpx Κάλεσμα σε απεργία κατά του «αντεργατικού πολυνομοσχεδίου»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2019 - 10:00
ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Κάλεσμα σε απεργία κατά του «αντεργατικού πολυνομοσχεδίου»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απεργία
Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής
Βαγγέλης Ευαγγελόπουλος

Καταστρατηγούνται εργατικά δικαιώματα, προειδοποιεί ο Β. Ευαγγελόπουλος, «ανοιχτή» η ημερομηνία απεργίας

Διονύσης Βοργιάς

Σε απεργία καλεί ιδιωτικούς υπαλλήλους, κι όχι μόνο, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής. Σε έκτακτη σύσκεψη τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης 18 Σεπτεμβρίου, στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής, τέθηκαν επί τάπητος τα εξής θέματα:

Πρώτον, ενημέρωση για το «αναπτυξιακό»/αντεργατικό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Δεύτερον, οργάνωση απεργιακής απάντησης στις 24/09 ή όποτε κι αν φέρει το νομοσχέδιο η κυβέρνηση για ψήφιση. Τρίτον, «όχι» στην εξόρυξη Χρυσού.

Μιλώντας στον «Χ» ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής Βαγγέλης Ευαγγελόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ, πως «παίρνοντας την σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον απεργοκτόνο νόμο που αυτή είχε ψηφίσει, φέρνει προς διαβούλευση έναν δήθεν αναπτυξιακό νόμο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα από το νέο αυτό νόμο, «πέρα από τα δωράκια που προβλέπονται για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και επενδυτές, προβλέπεται και μία σειρά κατεδαφίσεων εργασιακών δικαιωμάτων κύριων στο συνδικαλιστικό κομμάτι». 

Κατηγορεί, μάλιστα, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να φακελώσουν τους εργαζομένους» και φέρει ένα παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση: «Θα μπορεί μία μεγάλη επιχείρηση να ζητάει από το υπουργείο Εργασίας τα στοιχεία των συνδικαλισμένων και μπορεί ο εκάστοτε υπουργός να τα παραδίδει». Στο ίδιο μήκος κύματος, κατηγορεί ότι υπάρχει στόχος για χειραγώγηση των εκλογικών διαδικασιών στα σωματεία. «Στις εκλογές σωματείων προσπερνιούνται τα καταστατικά των σωματείων. Μπαίνει σε αυτό το παιχνίδι το ίδιο το κράτος – πχ θα ψηφίζεις ηλεκτρονικά για εκπροσώπους ή αποφάσεις όπως για απεργία. Αυτή όμως η ηλεκτρονική ψηφοφορία, δεν μπορούμε να πούμε ότι θα είναι αδιάβλητη ή δεν θα ελέγχεται από τους εργοδότες».

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο σύμφωνα με την Ένωση
Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής, το νομοσχέδιο προβλέπει:
«Τον οριστικό ενταφιασμό των κλαδικών συμβάσεων. Για την όποια επέκτασή τους προστίθεται και ο όρος να υπάρχει «τεκμηρίωση των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου».

Την ενίσχυση ξανά των ενώσεων προσώπων που η σύμβαση που θα υπογράφουν θα υπερισχύει της κλαδικής. Να θυμίσουμε ότι πάνω από 1.500 τέτοιες ενώσεις στήθηκαν από τους εργοδότες τα έτη 2012 – 2013 για να κατεβάσουν τους μισθούς στο ύψος του κατώτερου και τα 586 ευρώ.

Τοπικές κλαδικές συμβάσεις που θα υπερισχύουν έναντι κλαδικών συμβάσεων. Δηλαδή ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ήδη συμπιεσμένων άθλιων μισθών. Ο μέσος μισθός είχε επίσημα μειωθεί πάνω από 25%, τώρα θέλουν να τον πάνε ακόμα παρακάτω!

Κατάργηση και του ελάχιστου δικαιώματος για μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ.
Συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα τη μη αναγνώριση των ενσήμων!

Υπονομεύει την πληρωμή της υπερωριακής απασχόλησης με το πλαφόν 12% που βάζει δήθεν για καταπολέμηση της μερικής απασχόλησης.

Ορίζει τον υπουργό Εργασίας ως «ανώτατο άρχοντα», για να παρεμβαίνει όποτε αυτός νομίζει στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. 

Δηλαδή, ο Γ. Βρούτσης, ο γνωστός υπουργός Εργασίας με τις γνωστές αντεργατικές περγαμηνές από την προηγούμενη θητεία του, θα υπερβαίνει των καταστατικών των σωματείων, των συλλογικών αποφάσεών τους για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για απεργίες. 

Θα μας φακελώνει όπως νομίζει, θα δίνει τα στοιχεία των συνδικάτων όταν θέλει, θα απαγορεύει με εμπόδια τη συλλογική δράση και τη λήψη αγωνιστικών αποφάσεων, θα μετατρέπει εν ολίγοις τα καταστατικά των σωματείων σε «κουρελόχαρτα».

Θεσπίζει ηλεκτρονικό μητρώο και καθιερώνει ηλεκτρονική ψηφοφορία και με υπουργικές αποφάσεις θα καθορίζονται οι «λεπτομέρειες», που μόνο τέτοιες δεν είναι. 

Δηλαδή κάθε θέμα σχετικά με τη δημιουργία του μητρώου και τι στοιχεία θα περιλαμβάνει, τη δημοσιότητα αυτών των στοιχείων, κάθε τεχνική λεπτομέρεια, πού θα χορηγούνται αυτές οι πληροφορίες, τους όρους προστασίας αυτών των ευαίσθητων δεδομένων».

Κάλεσμα σε απεργία 
Στο πλαίσιο της σύσκεψης έγινε κάλεσμα για απεργία στις 24 Σεπτεμβρίου. Η ημέρα όμως παραμένει «’ανοιχτή’ για όποτε κι αν πάει η ΝΔ να κατεβάσει προς ψήφιση το νομοσχέδιο». 

Πάντως, ο κος Ευαγγελόπουλος προσθέτει: «Δίνουμε υπόσχεση στους εργαζομένους της Ροδόπης, ότι – ακόμη κι αν ψηφίσουν το νόμο – θα κάνουμε τα πάντα να μην εφαρμοστεί στην πράξη».

«Όχι» στον Χρυσό
Τέλος, στο πλαίσιο της σύσκεψης εκφράστηκε η εναντίωση των εργαζομένων στις τυχόν εξορυκτικές δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή. «Δηλώνουμε την κάθετη αντίθεσή μας στην παράδοση του ορυκτού μας πλούτου, στην καταστροφή της ζωής και του περιβάλλοντος μας, θα παλέψουμε με κάθε τρόπο απέναντι στα σχέδια της ELDorado και της κυβέρνησης», αναφέρθηκε.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Υπομονή μέχρι το Πάσχα για να μπορέσουμε να κρατηθούμε αλώβητοι, ξεπερνώντας το σκόπελο των μετακινήσεων και των συναθροίσεων με την επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση, για να έχουμε ένα ελεύθερο καλοκαίρι