fbpx Καλές βαθμολογίες στο νομό Ροδόπης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 30 Ιουνίου, 2018 - 10:00
ΤΕΛΟΣ ΑΓΩΝΙΑΣ ΓΙΑ 826 ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ

Καλές βαθμολογίες στο νομό Ροδόπης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πανελλαδικές Εξετάσεις
Πανελλήνιες 2018

Χαμηλές βαθμολογίες στο μάθημα της Έκθεσης

Στα Λύκεια της Κομοτηνής η ανάρτηση των αποτελεσμάτων άρχισε μετά τη 1 το μεσημέρι, με τους μαθητές και τους γονείς τους να συνωστίζονται στις εισόδους
 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Καλές βαθμολογίες κατέγραψε ο νομός Ροδόπης, σύμφωνα με την πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το μεσημέρι της Παρασκευής 29 Ιουνίου ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας τα αποτελέσματα και βαθμοί των πανελληνίων εξετάσεων των υποψηφίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και πλέον αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής. 

Η εφαρμογή των αποτελεσμάτων για τις βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ είναι διαθέσιμη στο results.it.minedu.gov.gr και όλοι οι υποψήφιοι μπορούν να δουν τους βαθμούς τους και τις επιδόσεις τους με τους κωδικούς τους πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Στα Λύκεια της Κομοτηνής η ανάρτηση των αποτελεσμάτων άρχισε μετά τη 1 το μεσημέρι της Παρασκευής, με τους μαθητές και τους γονείς τους να συνωστίζονται στις εισόδους για να δουν τις βαθμολογίες και να καταγράφονται συναισθήματα χαράς για όσους είδαν υψηλούς βαθμούς, αλλά και απογοήτευσης για όσους δεν πέτυχαν τον στόχο τους.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σηματοδότησε το τέλος αγωνίας για 826 μαθητές και μαθήτριες από το νομό Ροδόπης. Το πρώτο σχόλιο της προϊσταμένης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαίρης Κοσμίδου ήταν το εξής: "Ως νομός Ροδόπης έχουμε καλές βαθμολογίες, έχουμε όλο το εύρος και είμαστε σχετικά καλά. Αυτό το οποίο είναι χαμηλό είναι η έκθεση, σε όλη την Ελλάδα έχουμε χαμηλούς βαθμούς γι' αυτό να μην αποκαρδιωθούν οι υποψήφιοι αν δουν χαμηλές βαθμολογίες". 

Η ανακοίνωση αποτελεσμάτων στα Λύκεια της Κομοτηνής

Ικανοποιημένος από τη βαθμολογία του εμφανίστηκε ο νεαρός μαθητής του 2ου Λυκείου Κομοτηνής Βαγγέλης Καλτσάς. Με 16.407 μόρια μπορεί να εισαχθεί στη Σχολή Αστυφυλάκων που ήταν μία από τις σχολές προτίμησής του μετά την Πυροσβεστική. 
Παρέα είδαν τη βαθμολογία τους οι μαθητές του 2ου Λυκείου Κομοτηνής Αλεξάνδρα Τσερκεζίδου και Μάνος Καλούδης και μαζί βίωσαν την χαρά την επίτευξης των στόχων τους. "Τα πήγα παρά πολύ καλά, δεν το περίμενα", μας λέει η νεαρή μαθήτρια "περίμενα χαμηλότερους βαθμούς και μου ήρθα πάρα πολύ υψηλοί και πιστεύω ότι περνάω Ψυχολογία ή Νομική που ήθελα". Πλέον το άγχος αποτελεί παρελθόν, η Αλεξάνδρα σκέφτεται τις διακοπές της, αλλά και την στιγμή που θα ξεκινήσει τις σπουδές της στην Θεσσαλονίκη ή την Κρήτη. 

"Σε κάποια τα πήγα πολύ καλά, όπως περίμενα και σε κάποια χαμηλότερα" μας λέει ο Μάνος Καλούδης και ενδεικτικά αναφέρουμε τους βαθμούς 20 στη Φυσική, 15,2 στην Έκθεση, 18,5 στη Χημεία και 19,4 στη Βιολογία. 

Ενθουσιασμένος ο νεαρός μαθητής μοιράζεται μαζί μας το όνειρο των σπουδών του σε σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Ιατρική Σχολή ή Βιολογία. "Πιστεύω ότι τα πιάνω, θα δούμε με τις βάσεις". Οι δύο μαθητές καλούνται να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό με τις σχολές αρεσκείας τους αναμένοντας την ανακοίνωση των βάσεων. 

Επέλεξε να μην λάβει μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις ο μαθητής Αντώνης Αρβανιτίδης, κάνοντας μια εντελώς διαφορετική επιλογή από τους συμμαθητές του. 

Η χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τον βρήκε στο 2ο Λύκειο Κομοτηνής με συμμαθητές του που περίμεναν με αγωνία. Το δικό του μήνυμα προς όλα τα παιδιά "να μην αγχώνονται, η ζωή είναι ωραία".  


Πανελλήνιες 2018: Γενική πτώση των βάσεων δείχνει η στατιστική ανάλυση της βαθμολογίας

Χαμηλότερος θα είναι φέτος η πήχης για την εισαγωγή των υποψηφίων των Πανελληνίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με την πρώτη ανάγνωση των στατιστικών βαθμολογικών στοιχείων και η σύγκρισή τους με τα αντίστοιχα περσινά, αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ειδικότερα στα μαθήματα που αφορούν το 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Πολυτεχνεία κλπ) είναι σαφές ότι θα υπάρχει πτώση των βάσεων των υψηλόβαθμων Πολυτεχνικών Σχολών, τόσο των κεντρικών Πανεπιστημίων όσο και των Περιφερειακών.

Χαμηλότερα θα κινηθούν οι βάσεις και στις υψηλόβαθμες Ιατρικές Σχολές του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, καθώς στην κλίμακα βαθμολογίας 18-20 άριστα, βαθμολογία που απαιτείται για την εισαγωγή στις Ιατρικές, έχουμε σαφώς μικρότερα ποσοστά από πέρσι. Στο 2ο (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες) και 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας) αναμένεται πτώση των βάσεων εισαγωγής στα περισσότερα τμήματα και στα υψηλόβαθμα. Πτώση αναμένεται και στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής) η οποία όμως δεν φαίνεται να έχει την ένταση της πτώσης του 2ου Επιστημονικού Πεδίου.

Και αυτό καθώς στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (μάθημα με υψηλό συντελεστή), το ποσοστό των μαθητών που έχουν επίδοση στην κλίμακα της βαθμολογίας 18-20 είναι υψηλότερο από πέρσι γεγονός που φρενάρει την επιρροή που έχουν στην κίνηση των βάσεων οι χειρότερες επιδόσεις στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας. Για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές, Κοινωνικές και Νομικές Επιστήμες) η κίνηση των βάσεων εισαγωγής κρίνεται θολή. Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένονται μικρές αυξομειώσεις των βάσεων εισαγωγής με βασική τάση την πτώση, ενώ για τα Παιδαγωγικά τμήματα που κατανέμονται σε όλα τα Πεδία η κίνηση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται να είναι διαφοροποιημένη.

Πάνω από 60 τμήματα συνολικά θα ανοίξουν την είσοδό τους με βαθμολογία κάτω από 10.000 μόρια. Επιπλέον παρά την αύξηση των εισακτέων κατά 3.966 θέσεις, στην πραγματικότητα ο αριθμός για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων είναι περίπου 2.000 θέσεις, αφού οι 1.866 αποτελούν το επιπλέον ποσοστό που δίνεται στους υποψηφίους των ΕΠΑ.Λ. Παρότι και αυτή η αύξηση θέσεων εισακτέων δεν είναι μικρή, ωστόσο δεν αφορά τις σχολές υψηλής ζήτησης, π.χ. τις Ιατρικές, στις οποίες τελικά έχουμε μία μικρή μείωση των επιτυχόντων από το Γενικό Λύκειο. 

Παράλληλα στην επίδραση των επιδόσεων των φετινών υποψηφίων στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής παρεμβάλλονται και άλλοι παράγοντες, όπως η παρουσία των παιδαγωγικών τμημάτων σε όλα τα πεδία, η παρουσία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και η εξαφάνιση των δυο ΤΕΙ του λεκανοπεδίου (Αθήνας και Πειραιά) καθώς και ο παράγοντας μετεγγραφές.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε