fbpx Καλείται να πληρώσει η Εκτενεπόλ, δικαστική απόφαση δικαιώνει την ΔΕΥΑ Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου, 2018 - 10:00
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ

Καλείται να πληρώσει η Εκτενεπόλ, δικαστική απόφαση δικαιώνει την ΔΕΥΑ Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΕΥΑ Κομοτηνής
Εκτενεπόλ

Η πρώτη απόφαση δικαιώνει την ΔΕΥΑΚ για 3,2 εκ ευρώ, αίτημα για μεγαλύτερο ποσό θα κατατεθεί με έφεση, κατασχέσεις αν δεν πληρώσει η Εκτενεπόλ

Δ. Καρασταύρου: Ανέλαβα μία διοίκηση χρεωμένη με 20 εκ ευρώ, μπορεί να την παραδώσω ακόμη και με πλεόνασμα

Διονύσης Βοργιάς

Την πρώτη απόφαση, και μάλιστα θετική για την ΔΕΥΑ Κομοτηνής, σε μία υπόθεση που έχει παρακολουθήσει στενά ο "Χ" είχαμε κι αυτή ανακοινώθηκε το πρωί της Τετάρτης 19 Δεκεμβρίου από τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης - Αποχέτευσης Κομοτηνής Δημήτρη Καρασταύρου. Πρόκειται για την απόφαση της δικαστικής διαμάχης μεταξύ ΔΕΥΑ Κομοτηνής και Κτηματικής Κατασκευαστικής Ανώνυμος Εταιρεία - Εκτενεπόλ ΑΕ.

Το ιστορικό της υπόθεσης και η πρώτη απόφαση
Από το 2000 και μετά, η ΔΕΥΑΚ ανέλαβε να εκτελέσει μία σειρά έργων στην περιοχή που είναι γνωστή ως Εκτενεπόλ χωρίς να έχει δέσμια υποχρέωση και αρμοδιότητα. Η δημοτική επιχείρηση τότε συνέβαλε σε ένα οικιστικό πρόγραμμα περίπου 6.500 κατοικιών. Η Εκτενεπόλ είχε υποχρέωση να κατασκευάσει αυτές τις κατοικίες, όμως τροποποιώντας μονομερώς τη σύμβαση που είχε με το ελληνικό δημόσιο τότε, άλλαξε την σύμβαση και τελικά κατασκευάστηκαν 1.500.

Η πρώτη απόφαση από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών βγήκε και υποχρεώνει την εναγομένη να καταβάλλει στην ενάγουσα (ΔΕΥΑΚ) το συνολικό ποσό των 3.298.699 ευρώ, με το νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής, και καταδικάζει την εναγόμενη στην πληρωμή μέρους των δικαστικών εξόδων της ενάγουσας, το οποίο ορίζει στα 100.000 ευρώ. Η ΔΕΥΑΚ αιτούνταν περί των 7εκ ευρώ.

Ευχάριστη εξέλιξη, έφεση για όλο το ποσό
"Μία ευχάριστη εξέλιξη" χαρακτήρισε την πρώτη αυτή απόφαση ο Δ. Καρασταύρου και πληροφόρησε ότι "είχαμε καταθέσει την αγωγή το '14, πριν τις εκλογές, για πάνω από 7 εκ. ευρώ για έργα που είχε κάνει η ΔΕΥΑΚ την περίοδο 2000-2006, κι αφορούσαν στον τομέα της ύδρευσης και της αποχέτευσης. Είπαμε ότι καλώς η ΔΕΥΑΚ μπήκε κι έκανε αυτά τα έργα, δεδομένου ότι θα έφερνε στην επιχείρηση νέους καταναλωτές. Άρα, όλα αυτά τα έργα, ανταποδοτικά θα ανέβαζαν τα έσοδα της επιχείρησης". Ο πρόεδρος επαλήθευσε το ρεπορτάζ του "Χ" και είπε "μονομερώς τότε η κυβέρνηση, το υπουργείο και η Εκτενεπόλ, τροποποίησαν την σύμβαση και το έργο δεν υλοποιήθηκε, αλλά τα έργα έγιναν από πλευράς ΔΕΥΑΚ κι έτσι δεν ήρθαν ποτέ τα ανταποδοτικά, ώστε να αποσβεστεί το κόστος των έργων".

Ο κος Καρασταύρου κατηγόρησε όσους φώναζαν πως επρόκειτο για "προεκλογικό τίναγμα" της διοίκησής του, λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η δικαίωση ήρθε για την επιχείρηση. Και υπεραμύνθηκε: "Από την στιγμή που έχουμε αναλάβει την επιχείρηση, την προστατεύουμε, την αναβαθμίζουμε κι αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες". Η απόφαση "μας δικαιώνει εν μέρει", ανέδειξε ο πρόεδρος, μιλώντας για ένα ποσό της τάξης των 3,2εκ ευρώ και γνωστοποιώντας ότι "μετά την πρώτη μεγάλη δικαστική νίκη της επιχείρησης", θα έρθει και έφεση για όλο το ποσό, άνω των 7εκ, ευρώ, "γιατί συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι δικαιούμαστε το σύνολο του ποσού".

Τι θα γίνει αν η Εκτενεπόλ δεν έχει χρήματα
Η δικηγόρος Γεωργία Λιμνίου χειρίστηκε την υπόθεση και κατέθεσε το σχόλιό της. "Ήταν μία σημαντική πρόκληση νομικά, διότι απέδειξε όσον αφορά την συγκρότησης αγωγής και την έκβαση της υπόθεσης, ότι οποιοδήποτε νομικό  ή φυσικό πρόσωπο μπορεί να αξιώσει την προάσπιση των δικαιωμάτων του και η δικαιοσύνη μπορεί να προστατεύσει ακριβώς αυτά τα δικαιώματα.

Ήταν ένα πόνημα πολλών ετών, η πραγμάτωση μίας σημαντικής φιλοδοξίας του προέδρου της ΔΕΥΑΚ και εγώ πίστεψα στην φιλοδοξία του αυτή κι αποδείχθηκε ότι είχε απολύτως δίκαιο". Δεν έκρυψε πως η υπόθεση ήταν πολύπλοκη και παρά την πρώτη δικαίωση δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η μάχη, λέγοντας χαρακτηριστικά "η απόφαση αποτελεί σταθμό δικαστικά". "Η απόφαση είναι οριστική, αλλά όχι τελεσίδικη, θα ασκήσουμε έφεση για το υπόλοιπο ποσό. Μετά την τελεσιδικία θα μπορεί να γίνει εκτελεστή (σ.σ. να καταβληθούν τα χρήματα)", κατέληξε.

Μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση πάντως, ενδεχομένως να γίνει κατάσχεση οικοδομικών τετραγώνων εις βάρος της Εκτενεπόλ, ώστε αν δεν υπάρχει ...ρευστό, η ΔΕΥΑΚ να έχει κάτι χειροπιαστό σε ακίνητο.

Μία σημαντική κατάθεση από την διευθύντρια
Μείζονος σημασία αποδείχθηκε η κατάθεση της γενικής διευθύντριας της ΔΕΥΑΚ Ελισάβετ Γεωργιάδου. "Είναι μία πολύ σημαντική απόφαση για την επιχείρηση και κατά συνέπεια για τους πολίτες του Δήμου μας. Αυτό που επετεύχθη για πολλούς ήταν ένα άπιαστο όνειρο, έχει τεράστια σημασία και οφείλεται στην σύλληψη του προέδρου μας, όταν εξέτασε το περιεχόμενο του φακέλου, και οφείλεται στη νομική υπόσταση που έδωσε στο όλο εγχείρημα η κα Λιμνίου απόφοιτο της Νομικής ΔΠΘ". Όσον αφορά στην συμμετοχή της ιδίας είπε "ήμουν ο βασικός μάρτυρας της επιχείρησης, όταν εκδικάστηκε η αγωγή μας. Επί δύο ώρες και πλέον, το Πολυμελές Πρωτοδικείο με πέντε δικαστές με υπέβαλε σε μεγάλη διαδικασία και καταφέραμε να έχουμε την πρώτη αυτή νίκη".

Εν αναμονή και δεύτερης διαφορετικής απόφασης
Στο πλαίσιο των τοποθετήσεων, έγινε επίσης γνωστό πως κατά της Εκτενεπόλ, η ΔΕΥΑ Κομοτηνής αναμένει την έκβαση και δεύτερης δικαστικής απόφασης για ένα έργο μετατόπισης αγωγού αξίας περίπου 900.000 ευρώ και με τους τόκους ξεπερνάει το 1εκ ευρώ. Έτσι "πλησιάζουμε τα 5 εκ ευρώ", όπως ανέδειξε ο Δημήτρης Καρασταύρου.

Η ΔΕΥΑΚ ξεχρεώνει το παρελθόν της
Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ παρουσιάστηκε χαρούμενος γιατί "όποια εμπόδια εμφανίζονται κατά διαστήματα, μέσα ή απέξω από την ΔΕΥΑΚ, καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να μην γίνονται αντιληπτά στους συμπολίτες μας και να είμαστε εγγυητές της καλής συνέχισης της επιχείρησης. Θέλουμε να αφήσουμε στους επόμενους την οικονομική εξυγίανση της επιχείρησης, που αν το συζητούσαμε αυτό το 2011 δεν θα ήταν πιστευτό". Και κατέληξε λέγοντας "δεν θα πίστευα πως, όταν ανάλαβα την επιχείρηση με 20εκ. ευρώ χρέη, θα την παρέδιδα ενδεχομένως και με πλεόνασμα".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Εκ των υστέρων αντιλήφθηκαν όλοι το ατόπημά τους, να οργανώσουν απερίσκεπτα, την σύσκεψη του υφυπουργού στην Ξάνθη, στην κλειστή αίθουσα του ΕΒΕ, για το πρόβλημα στον Εχίνο.