fbpx Κ. Φίλης: «Ο Ερντογάν θέλει να γίνει πατέρας των Τούρκων»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου, 2021 - 09:00
ΡΑΔΙΟ ΧΡΟΝΟΣ 87.5FM

Κ. Φίλης: «Ο Ερντογάν θέλει να γίνει πατέρας των Τούρκων»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κωνσταντίνος Φίλης
NAVTEX
Ελλάδα
Τουρκία

Ο διεθνολόγος τοποθετείται μετά την νέα NAVTEX που εξέδωσε η τουρκική πλευρά

Δήμος Μπακιρτζάκης

Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές και παράτυπες ενέργειες. Εξέδωσε NAVTEX αργά το βράδυ της Τρίτης 15/02. Η NAVTEX της Τουρκίας με το ερευνητικό πλοίο Τσεσμέ θα έχει διάρκεια από χθες 18/02 έως 03/02 για υδρογραφικές έρευνες  και δεσμεύει περιοχές δυτικά του Άη Στράτη και της Λήμνου. Οι έρευνες έχουν προγραμματιστεί να γίνουν σε διεθνή ύδατα.

«Να έχουμε κατά νου ότι ο Ερντογάν είναι ένας πολιτικός ‘χαμαιλέοντας’»
Ο Κωνσταντίνος Φίλης συγγραφέας, διεθνολόγος και διευθυντής ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και μίλησε για την πρόσφατη NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία, καθώς και το τι μπορεί να σημαίνει αυτό ευρύτερα για την περιοχή μας και τις σχέσεις μας με την γειτονική χώρα.

«Έχουμε απέναντί μας μια χώρα, η οποία είναι αναθεωρητική, είναι επιθετική και  έκανε την ανάγκη φιλοτιμία προκειμένου να δείξει ένα άλλο πρόσωπο προς την Δύση. Να καταφέρει δηλαδή κάποιους σκοπούς και αυτό το έκανε και μέσω των διερευνητικών», επισήμανε ο κος Φίλης. 

Στάθηκε φυσικά και στην πολιτική στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Να έχουμε κατά νου ότι ο Ερντογάν είναι ένας πολιτικός ‘χαμαιλέοντας’ που μπορεί να ελίσσεται. Οπωσδήποτε όμως αυτήν την στιγμή προβληματίζεται από την κατάσταση που επικρατεί και στο εσωτερικό της χώρας του. Πιέζεται και από τις δημοσκοπήσεις, πιέζεται και από την οικονομία, πιέζεται και από τον θάνατο των 13 Τούρκων στρατιωτών-πρακτόρων και ταυτόχρονα δεν βλέπει φως στο τούνελ σε σχέση με τις ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Έχοντας κατά νου αυτές τις πιέσεις που δέχεται ο Ερντογάν φαίνεται να θέλει να εξωτερικεύσει τις πολιτικές του, ώστε «με κάποιον τρόπο να διαμορφώσει μια κατάσταση που για αυτόν θα είναι ευνοϊκή, ώστε να μπορέσει να διαπραγματευτεί εν συνεχεία. Ο Ερντογάν είναι της άποψης ότι όσα μέτωπα ανοίγεις, μια χώρα όπως είναι η Τουρκία έχει μεγαλύτερες πιθανότητες αυτά τα μέτωπα να τα διαπραγματευτεί και μάλιστα υπέρ της. Μια περιφερειακή δύναμη, η οποία έχει τάσεις να γίνει παγκόσμια, γιατί αυτό είναι το κύριο επιχείρημα του Ερντογάν αυτήν την στιγμή». Μάλιστα πρόσθεσε πως «ο Ρ.Τ. Ερντογάν θέλει να είναι αυτός ο οποίος θα αποκαθηλώσει τον Κεμάλ ως τον πατέρα των Τούρκων και να γίνει αυτός ο νέος πατέρας των Τούρκων».

«Θα μπορούσαμε να είχαμε εκδώσει μια αντι-NAVTEX»
Μιλώντας για την τουρκική NAVTEX και την αντίδραση της Ελλάδος με το διάβημα του Υπουργείου Εξωτερικών για τη νέα τουρκική Navtex, ο κ. Φίλης παρατήρησε πως «θα μπορούσαμε να είχαμε εκδώσει μια αντι NAVTEX, γιατί η παρανομία σε σχέση με το Τσεσμέ πέραν του ότι είναι μια πολιτική κίνηση συνίσταται στο ότι έχει εκδοθεί από τον λάθος σταθμό», καθώς όπως εξήγησε δεν μπορεί να εκδίδει NAVTEX για μια έρευνα σε διεθνή ύδατα και να την εκδίδει ο σταθμός της Τουρκίας. «Αυτό είναι κάτι το οποίο συνιστά παρανομία», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα κατά τον ίδιο η συγκεκριμένη NAVTEX αποτελεί μια προειδοποίηση προς την Ελλάδα, ώστε «μην νομίζετε Έλληνες ότι μπορείτε να κάνετε αυτά που θέλετε χωρίς να υπάρχουν συνέπειες. Η Τουρκία διεκδικεί να κάνει αυτή οτιδήποτε θέλει χωρίς να υποστεί τις συνέπειες». 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Υπομονή μέχρι το Πάσχα για να μπορέσουμε να κρατηθούμε αλώβητοι, ξεπερνώντας το σκόπελο των μετακινήσεων και των συναθροίσεων με την επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση, για να έχουμε ένα ελεύθερο καλοκαίρι