fbpx Το ιστορικό κέντρο αλλάζει, οι πρώτες εικόνες
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2019 - 10:00
ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑΧΕΙΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ

Το ιστορικό κέντρο αλλάζει, οι πρώτες εικόνες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ιστορικό Κέντρο
Δήμος Κομοτηνής

Μέχρι τον Μάρτιο του 2020 πρέπει να ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος, καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης για τις απαλλοτριώσεις πέριξ του Βυζαντινού Τείχους και προετοιμασία για κατάθεση πρότασης στην αναμορφωμένη ΟΧΕ

Δεν υπάρχει πρόβλεψη για ελεγχόμενη στάθμευση λόγω της παρουσίας μόνιμων κατοίκων, τα κολωνάκια επιστρατεύονται ως αποτρεπτικό μέσο κατάληψης από οχήματα

Δήμητρα Συμεωνίδου

Το ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής που αλλάζει μέρα με τη μέρα, σηματοδοτούν τα έργα που εξελίσσονται από τον Νοέμβριο του 2018 και έχουν χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τους δεκαοκτώ μήνες. Το χρονοδιάγραμμα θέλει το τέλος των εργασιών να είναι ο Μάρτιος του 2020, όμως πεποίθηση της διοίκησης του Δήμου, φορέα υλοποίησης του έργου, είναι ότι αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί νωρίτερα, καθώς εκτελούνται με ταχείς ρυθμούς. Τα πρώτα δείγματα αυτής  της αλλαγής είναι ορατά στην οδό Σωκράτους. Πρόκειται για την οδό που ενώνει τον πεζόδρομο της Βενιζέλου με την πλατεία Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου. Ο δρόμος - εργοτάξιο μέχρι πρότινος, δόθηκε ξανά στην κυκλοφορία. Έναν δρόμο ήπιας κυκλοφορίας διαπιστώνουν οι διερχόμενοι, του οποίου ο σχεδιασμός του έγινε έτσι ώστε να αυξηθεί κατά το μέγιστο το πλάτος των πεζοδρομίων για δημιουργία άνετης ζώνης περιπάτου. Τα πεζοδρόμια και οι λωρίδες κυκλοφορίας βρίσκονται σε ενιαίο επίπεδο.

Το αποτέλεσμα της ανάπλασης μπορεί να το διαπιστώσει κανείς και στην οδό πέριξ του τεμένους Εσκί Τζαμί. Ο χώρος αναπλάστηκε και διαμορφώθηκαν ράμπες αναπήρων και διάδρομοι, ενώ προβλέφθηκαν χώροι για φύτευση δένδρων που αφαιρέθηκαν κατά τις εργασίες, αλλά υπάρχει δέσμευση ότι θα αντικατασταθούν με νέα.

Συνέχεια με απαλλοτριώσεις, κατεδαφίσεις και απελευθέρωση του Τείχους
Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου προς το παρόν δεν δίνει την αίσθηση μιας δραστικής αλλαγής στο τμήμα αυτό της πόλης, όμως η συνέχεια περιλαμβάνει κατεδαφίσεις ακινήτων, απαλλοτριώσεις και απελευθέρωση χώρων γύρω από το Βυζαντινό Τείχος, στη βάση του οποίου εξελίσσεται το όλο έργο. Σε δεύτερη φάση θα γίνει διάνοιξη και διαμόρφωσης πολιτιστικής διαδρομής και χώρου αναψυχής γύρω από το τείχος. Πίσω από τη Λέσχη Κομοτηναίων δημιουργείται πολιτιστική διαδρομή φάρδους έξι μέτρων, εκ των οποίων τα δύο μέτρα θα χρησιμοποιηθούν ως ζώνη πρασίνου. Το υπόλοιπο τμήμα, απέναντι από το βυζαντινό τείχος, θα διαμορφωθεί για περίπατο και καθιστικά και θα φωτιστεί αναλόγως. Σημειώνεται ότι ο χώρος μπροστά στο τείχος θα είναι ελεύθερος από κάθε εμπόδιο (φυτά, παγκάκια, στύλοι φωτισμού κλπ). Υπάρχει βέβαια καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης για τις απαλλοτριώσεις πέριξ του Βυζαντινού Τείχους, παρόλο που η υπόθεση εκδικάστηκε προ έτους. Τα χρήματα που απαιτούνται για τις απαλλοτριώσεις βρίσκονται δεσμευμένα στα ταμεία του Δήμου Κομοτηνής, προκειμένου με την έκδοση της απόφασης να εκκινήσουν οι διαδικασίες.

Είναι τα κολωνάκια αρκετά;
Είναι τα κολωνάκια αρκετά; Το ερώτημα αυτό μας έθεσε διερχόμενος πολίτης όταν διαπίστωσε να φωτογραφίζουμε την αναπλασμένη οδό Σωκράτους. Αναδεικνύει τον προβληματισμό που πηγάζει μετά από κάθε αλλαγή στην πόλη που αναγκαστικά αποθαρρύνει την κίνηση και κυρίως στάση και στάθμευση οχημάτων στο κέντρο. Από την διοίκηση του Δήμου μας διαβεβαιώνουν αρμοδίως ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για ελεγχόμενη στάθμευση στις συγκεκριμένες οδούς, λόγω της παρουσίας μόνιμων κατοικιών.  Τα κολωνάκια, μας πληροφορούν, επιστρατεύονται ως κύριο αποτρεπτικό μέσο κατάληψης πεζοδρομίων από οχήματα. Μία εικόνα απόδειξη του πόσο εύκολα μπορεί να καταληφθεί ένας πεζόδρομος  από οχήματα κάθε είδους, δίκυκλα ή αυτοκίνητα, αποτυπώνει ο φακός μας στη συμβολή των οδών Σωκράτους και Βενιζέλου.

Επέκταση  και σε άλλες οδούς του κέντρου 
Το σημερινό έργο με τίτλο "ολοκλήρωση ανάδειξης βυζαντινού τείχους - ενοποίηση μνημείων", υλοποιείται μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος "Ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις (ΟΧΕ) - Εγνατία Οδός" του ΕΣΠΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ο σχεδιασμός του βασίζεται στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο πόλεως του 1933. Στα σχέδια της σημερινής διοίκησης του Δήμου είναι η επέκταση της ανάπλασης και σε άλλες οδούς του ιστορικού κέντρου. Γι' αυτό αυτήν την περίοδο βρίσκεται υπό διαμόρφωση πρόταση που θα κατατεθεί στην αναμορφωμένη ΟΧΕ.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Με σχετική πλειοψηφία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας πέρασε το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη,  που συνάντησε πλήθος αντιδράσεων από τα συνδικάτα, σε  δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και   από όλα τα κόμματα