fbpx Ισότητα όλων στους ελέγχους ζητούν οι επιχειρηματίες
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 6 Απριλίου, 2018 - 11:00
ΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ - ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ

Ισότητα όλων στους ελέγχους ζητούν οι επιχειρηματίες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιχειρηματίες
Επιχειρήσεις
ΟΕΒΕΣ Ροδόπης

Το 60% στις επιχειρήσεις στην ΑΜ-Θ παρανομεί δηλώνει ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Ιωάννης Μάρκοβιτς

Να γίνονται έλεγχοι προς όφελος του καταναλωτή, αλλά σε όλους, ζητάει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης

Διονύσης Βοργιάς

Για στοχοποίηση συγκεκριμένων επαγγελματιών και κλάδων κάνουν λόγο εκπρόσωποι επαγγελματιών στη Ροδόπη. Λένε ναι στους ελέγχους, λένε όμως όχι στην στοχοποίηση και ζητούν ισότητα όλων προς τους ελέγχους αλλά και να πρυτανεύει η λογική στους ελεγκτικούς μηχανισμούς κι όχι η εισπρακτική πολιτική. Τα παραπάνω έρχονται στο προσκήνιο αυτές τις ημέρες, κυρίως λόγω τις εντατικοποίησης των ελέγχων - πανελλαδικά - στην αγορά.


ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
Εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι στην Αγορά, από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων-ΥΕΔΕ-, ενόψει της πασχαλινής περιόδου. Όπως επεσήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ ο διευθυντής της Υπηρεσίας που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και έχει στην αρμοδιότητά της τους ελέγχους και στην ΑΜ-Θ, Ιωάννης Μάρκοβιτς, οι έλεγχοι διενεργούνται πάντα, απλά στις εορταστικές περιόδους, γίνονται πολύ πιο εντατικοί. 
Το ποσοστό της παραβατικότητας - σύμφωνα πάντα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα - αγγίζει το 60% κυρίως στους κλάδους της Εστίασης, της Διακίνησης προϊόντων και στον Τουρισμό.

Ο κος Μάρκοβιτς, κάλεσε το Αγοραστικό κοινό να επιμένει στην έκδοση αποδείξεων. Παράλληλα ενημέρωσε πως σε καθημερινή βάση τα κλιμάκια χτενίζουν τις αγορές της Βόρειας Ελλάδας. Το θετικό είναι πως το τελευταίο διάστημα διαφαίνεται μια αλλαγή, στην απόδοση του ΦΠΑ στο κράτος και σε αυτό συμβάλλει και η πληρωμή με κάρτα, αλλά και η φορολογική συμμόρφωση των πολιτών, που αυτός είναι ο τελικός στόχος της Υπηρεσίας.


ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΡΟΔΟΠΗΣ
Κληθείς να καταθέσει το σχόλιό του στον Χρόνο, ο Ανέστης Βαφειάδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων νομού Ροδόπης, σημείωσε: "Πάντα προ των εορτών οι έλεγχοι εντατικοποιούνται - πολύ σωστά - προς όφελος των καταναλωτών. Εμείς δεν είμαστε κατά των ελέγχων, ίσα-ίσα, απλώς άποψή μας είναι πως οι έλεγχοι πρέπει να είναι λελογισμένοι, σοβαροί και να μην έχουν ως στόχο τα εισπρακτικά μέτρα και μόνο. Γιατί όπως μου έχουν πει οι επαγγελματίες ...(οι ελεγκτές) ψάχνουν το βόδι κάτω από τον ψύλλο, κι αυτή η παροιμία τα λέει όλα".


Πιο συγκεκριμένα, ο Ανέστης Βαφειάδης βλέπει στοχοποίηση γεωγραφική και κλαδική. "Οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται παντού κι όχι μόνο σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, όπως η εστίαση, και σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, όπως το κέντρο της Κομοτηνής. Ζητάμε οι έλεγχοι να γίνονται παντού. Εμείς γνωρίζουμε ότι συνεχώς γίνονται έλεγχοι σε 30 επιχειρήσεις στο κέντρο της πόλης. Αντίστοιχα σε κάθε Δήμο γίνονται έλεγχοι κυρίως στις έδρες των Δήμων, δεν γίνονται παντού". 


Καλεί μάλιστα τις υπηρεσίες να μην ξεχνούν το τί συμβαίνει στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, δηλαδή στέκεται στο παραεμπόριο που δρα αμείωτο. "Κι άμα τόσο πολύ κόπτονται οι δημόσιοι μηχανισμοί για την φοροδιαφυγή, τότε ας πάνε στα σύνορα, ειδικά αυτές τις ημέρες.

Και πιο πολλά έσοδα θα βγάλουν, και θα βοηθήσουν την τοπική αλλά και γενικά την ελληνική οικονομία", σημειώνει, υπενθυμίζοντας και την τελευταία συνάντηση που έγινε στην Κομοτηνή - υπό τον συντονισμό του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκου Τσαλικίδη - σε σχέση με το παραεμπόριο: "Η συνάντηση στην αντιπεριφέρεια δείχνει ότι υπάρχει μία θετική ανταπόκριση και μία συναντίληψη από όλους σε σχέση με το παραεμπόριο. Ελπίζουμε να γίνει αυτό που ζητούν στα σύνορα, δηλαδή η στήριξη των ελεγκτικών μηχανισμών. Τα έχουμε πει πολλές φορές, αλλά ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά στο πλευρό της αντιπεριφέρειας να γίνουν όλες οι πρωτοβουλίες, ώστε άμεσα - ενόψει μπαϊραμιού και τουριστικής σεζόν - να έχουμε τα απαραίτητα κλιμάκια για να σώσουμε ό, τι σώζεται από την τοπική οικονομία".


ΣΩΣΤΟ ΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Δεν τα βλέπει όμως όλα μαύρα ο Ανέστης Βαφειάδης, ο οποίος εξηγεί ότι τελευταία έγινε ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Αυτό είναι η αλλαγή στο τοπίο της αδήλωτης εργασίας. Με πρωτοβουλία της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου το πρόστιμο της αδήλωτης εργασίας παραμένει μεν σταθερό και μη μεταβαλλόμενο (: 10.000 ευρώ ανά ανασφάλιστο εργαζόμενο + 500 ευρώ για την μη αναγραφή του εργαζομένου στον πίνακα εργαζομένων), παρόλα αυτά το πρόστιμο μειώνεται ακόμη και στα 1.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι ο εργοδότης θα προσλάβει τον - ως τότε αδήλωτο - εργαζόμενο, για διάστημα 18 μηνών και άνω ή με σύμβαση αορίστου χρόνου. Αν ο εργοδότης απολύσει τον συγκεκριμένο εργαζόμενο, το πρόστιμο αναβιώνει στην αρχική του αξία. 


Ο κος Βαφειάδης σχολιάζει: "Στην αδήλωτη εργασία είδαμε μία θετική ανταπόκριση από την υπουργό, η οποία κατάλαβε ότι το πρόστιμο είναι εξοντωτικό. Επίσης, ο κόσμος έχει συμμορφωθεί, γιατί κι εμείς ως επαγγελματίες είμαστε υπέρ της πάταξης της αδήλωτης εργασίας, γιατί αυτή γεννάει άνισο ανταγωνισμό. Είμαστε υπέρ των ελέγχων και των προστίμων στην αδήλωτη εργασία, όμως το πρόστιμο πρέπει να είναι λελογισμένο, ώστε εντέλει να αποδίδεται κιόλας, γιατί στα 10.500 μόλις το 10% των προστίμων καταβάλλεται. Είμαστε υπέρ της πρωτοβουλίας της υπουργού, ώστε το πρόστιμο να μειώνεται κατά πολύ, αν προσληφθεί ο εργαζόμενος για πάνω από 18 μήνες ή με σύμβαση αορίστου". 


Υπογραμμίζει όμως σε αυτό το σημείο ότι οι επαγγελματίες είναι κατά των προστίμων που επιβάλλονται για μισή ώρα ή όταν για παράδειγμα συμβαίνει μία στο τόσο κάτι εκτάκτως και καλούν τον εργαζόμενο στο ρεπό του, ζητώντας μία κατανόηση από τις ελεγκτικές υπηρεσίες σε τέτοιου είδους μικρές παραβάσεις.


ΠΟΙΟΤΙΚΗ Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης εξηγεί πώς ότι θέλει να βρει κανείς, το έχει η αγορά της Κομοτηνής. Αναλυτικά αναφέρει: "Η αγορά της Κομοτηνής είναι ποιοτική σε όλα της τα προϊόντα. Έχει επάρκεια σε προϊόντα και ποτέ δεν ακούστηκε κάτι για την αγορά της πόλης. Είναι και φθηνή. 


Ο καθένας ξέρει τί θα πάρει και πάντα στην αγορά ισχύει η ποιότητα σχετικά με την τιμή, γιατί είναι λογικό όταν ένα προϊόν έχει αλλού τρία ευρώ κι αλλού έξι, να έχει διαφορετική ποιότητα. Καλούμε τον κόσμο να προτιμήσει και φέτος να κάνει αγορές μέσα στην πόλη, γιατί το 80% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα απασχολούνται στην Κομοτηνή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις".


Σημειώνει επίσης ότι γίνεται προσπάθεια προώθησης των προϊόντων της Κομοτηνής, με την συμμετοχή στην έκθεση Ανατολική Μακεδονία - Θράκη. "Όλοι πρέπει να στηρίξουμε την έκθεση και οι τοπικές επιχειρήσεις δεν πρέπει να φοβηθούν να συμμετάσχουν, γιατί το κόστος δεν είναι τεράστια και τα δύο επιμελητήρια της περιοχής θα πριμοδοτήσουν τις συμμετοχές. Αυτό που μας λείπει είναι η εξωστρέφεια", σημειώνει.


"ΧΤΥΠΗΜΑ" ΣΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΒΛΕΠΕΙ  Η Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ
"Νομίζω ότι είναι ντροπή να χτυπάμε και να πολεμάμε τόσο πολύ τον Έλληνα επιχειρηματία στην εστίαση και στα εμπορικά μαγαζιά". Σε αυτή τη φράση συνοψίζεται η άποψη της προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κικής Κωνσταντινίδου, όπως τουλάχιστον αυτή εκφράστηκε μέσα από την συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87,5fm.  Κληθείσα να απαντήσει στο αν πράγματι το 60% των καταστημάτων εστίασης, διανομής προϊόντων, τουρισμού παρανομεί, όπως φέρεται να δήλωσε ο κος Μάρκοβιτς, ανταπαντά ότι - για την Κομοτηνή τουλάχιστον - "το νούμερο δεν είναι τόσο μεγάλο, δεν είναι αυτή η παραβατικότητα. Έχουν βάλει στόχο τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις μας, για να μας βάλουν ένα ακόμη βάρος στο κεφάλι μας, μέσα στην κρίση". 
Τέλος, αναφορικά με καθαυτή την αγοραστική κίνηση, βλέπει "ξηρασία" η Κική Κωνσταντίδου και δηλώνει ότι "φαίνεται ολοκάθαρα πλέον ότι είμαστε σε ένα πολύ δύσκολο σημείο της κρίσης και της οικονομικής στενότητας.

Η αγορά ακολουθεί το κλίμα όλης της χρονιάς, γιατί μέχρι στιγμής το 2018 δεν έχει δείξει καλούς οιωνούς. Αυτή την πτωτική κίνηση ακολουθάει και η πασχαλινή αγορά, αλλά ελπίζουμε σε αύξηση τις τελευταίες ημέρες". Προσδοκά σε ανάταση της αγοράς αυτές τις ημέρες, για τα ψώνια της  τελευταίας στιγμής για τα οποία ...φημίζεται ο μέσος Έλληνας καταναλωτής.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πάνω από ένα χρόνο λόγω της πανδημίας,  βιώνουμε πρωτόγνωρες  καταστάσεις σε όλα τα επίπεδα, με  παγκόσμιες διαστάσεις, αρκετούς πειραματισμούς, λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις, αλλά δυστυχώς και αλληλοσυγκρ