fbpx Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης: Όσα πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου, 2020 - 10:00
ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ, ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης: Όσα πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης
κορωνοϊός

Τουλάχιστον επτά θάνατοι στην Ιταλία, τους τόνους ρίχνει ο Έλληνας υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας

Κανένα σχολείο της Ροδόπης δεν έχει πρόσφατα επισκεφτεί την Ιταλία

Διονύσης Βοργιάς

Τουλάχιστον επτά είναι οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ιταλία, μέχρι και τις πρώτες απογευματινές ώρες της Δευτέρας. Ο ιός είναι προ των πυλών της Ελλάδας, παρ’ όλα αυτά το υπουργείο Υγείας ρίχνει τους τόνους, ενώ σημαντικές είναι και οι συμβουλές του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης. Άξιο αναφοράς είναι πως παγκοσμίως –μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας- καταγράφηκαν περί των 80.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊου και περισσότεροι από 2.600 θάνατοι. Στην Ευρώπη, εκτός από την Ιταλία, επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί σε Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Σουηδία, Φινλανδία.

Αναστέλλονται οι μαθητικές εκδρομές στην Ιταλία
Μετά από εισήγηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σύμφωνα με την οποία συνιστάται η αναστολή των προγραμματισμένων εκδρομών – μετακινήσεων μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών στις πληττόμενες περιοχές της Ιταλίας, και με βάση τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα για τη διάδοση του κορωνοϊού στη γείτονα χώρα και των αυστηρών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί από την ιταλική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης και της οδηγίας του υπουργείου Παιδείας της Ιταλίας για αναστολή των εκπαιδευτικών εκδρομών των σχολικών μονάδων εντός και εκτός Ιταλίας, το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε ότι από 24-02-2020 αναστέλλονται προσωρινά οι εκδρομές-μετακινήσεις σε όλη την Ιταλία.

Πάντως, σύμφωνα με επικοινωνία του «Χ» με τους αρμόδιους, ούτε το περασμένο διάστημα αλλά ούτε στα σκαριά, ήταν κάποια μαθητική ή εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιταλία.

Μπορεί τα μαθητικά δρομολόγια να έχουν ανασταλεί, όμως, Ιταλός ιατρός φορέας του ιού, σύμφωνα με την πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας στο Μιλάνο Σοφία Ζαφειροπούλου, επισκέφτηκε πριν 20 ημέρες την Ελλάδα για συνέδριο δερματολογίας. Στη συνέχεια μετέβη στη Γερμανία και επέστρεψε στη χώρα του, όπου εμφανίστηκε θετικός στον κορωνοϊό. Το παραπάνω αποδεικνύει ότι παρά την προσπάθεια «διαχείρισης» των ταξιδιωτών, δεν μπορεί να υπάρξει 100% προβλεψιμότητα.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου
Έκτακτη σύσκεψη για τον κορωνοϊό πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου, για να αποφασιστούν τα μέτρα θωράκισης της χώρας από τον κορωνοϊό. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας στη χώρα, ζητώντας από όλους «ψυχραιμία, σοβαρότητα και επαγγελματισμό».

«Θέλω να τονίσω για μια ακόμη φορά ότι έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας στη χώρα. Είμαστε οργανωμένοι και δομημένοι και αυτό αποδεικνύεται γιατί έχουμε διαχειριστεί επιτυχώς μέχρι σήμερα όλα τα ύποπτα περιστατικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ένα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί, είναι η ύπαρξη νοσοκομείων αναφοράς σε όλη την Ελλάδα. Ένα από τα 13 είναι και το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, στην κατηγορία των «αναπληρωματικών» για τη Βόρεια Ελλάδα. Πριν μερικές εβδομάδες, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε σχετική άσκηση στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (βλ. φωτογραφία).

ΠΟΕΔΗΝ: Να προσληφθούν 2.000 άτομα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Την ψυχραιμία του υπουργού, πάντως, δεν φαίνεται να συμμερίζεται η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία με ανακοίνωσή της εκφράζει έντονη ανησυχία για τη διαχείριση του κορωνοϊου, εφόσον αυτός εμφανιστεί στην Ελλάδα.

Με δεδομένο ότι «στην Ιταλία απεδείχθη ότι δεν έφθασαν τα μέτρα ενημέρωσης και πρόληψης καθ’ ότι έχουμε αρκετά κρούσματα και νεκρούς», οι συνδικαλιστές επισημαίνουν ότι «χρειάζεται να βελτιωθεί η υγειονομική ετοιμότητα της χώρας μας» καθώς με την ισχύουσα κατάσταση «μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία εντοπισμένα μεμονωμένα κρούσματα κορωνοϊού. Θα πρέπει όμως να βελτιωθούν τα μέτρα στα εφημερεύοντα νοσοκομεία για την περίπτωση εμφάνισης μη εντοπισμένου κρούσματος στα ΤΕΠ». Επομένως και σύμφωνα πάντα με την ΠΟΕΔΗΝ «χρειάζεται άμεσα η πρόσληψη 2000 υγειονομικών υπαλλήλων για να ανοίξουν οι 100 κλειστές κλίνες ΜΕΘ και να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των περιστατικών. Απαιτείται να εγκριθούν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων και να εφοδιαστούν με μάσκες υψηλής προστασίας ώστε όλοι όσοι επισκέπτονται τα νοσοκομεία ασθενείς – συνοδοί  υποχρεωτικά να φοράνε μάσκα».

Συμβουλές από τον Ιατρικό Σύλλογο Ροδόπης
Αναλυτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό με συμβουλές προς το ευρύ κοινό, έκανε ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης. Αφότου έδωσε το ιστορικό της εμφάνισης του ιού, διευκρίνισε: Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό 2019–nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό, βήχα και δύσπνοια. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, ο χρόνος επώασης του 2019-nCoV υπολογίζεται ότι έχει ανώτατο όριο τις 14 ημέρες. Λόγω των ομοιοτήτων των συμπτωμάτων του κορωνοϊού με άλλες αναπνευστικές ιογενείς λοιμώξεις, η διάγνωση της νόσου πραγματοποιείται μόνο μέσω εξειδικευμένων εργαστηριακών εξετάσεων.

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως πνευμονία ή δυσκολία στην αναπνοή. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη, αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.

Ο ΙΣ Ροδόπης διευκρινίζει ότι το πιο πιθανό είναι ότι η μετάδοση στον άνθρωπο προήλθε από κάποιο ζώο σε αγορά ζωντανών ζώων στην Κίνα, γι’ αυτό συμβουλεύει: Καλό είναι να αποφεύγεται η άμεση επαφή με ζωντανά ζώα ή με επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή με ζώα. Επίσης, θα πρέπει να αποφευχθεί η κατανάλωση ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων ζωικών προϊόντων. 

O 2019–nCoV προκαλεί αναπνευστική νόσο η οποία μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως κατόπιν στενής επαφής με ασθενή μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ή σε χώρο παροχής φροντίδας υγείας, μέσω μικροσταγονιδίων που περιέχουν τον ιό. Η τήρηση απόστασης ασφαλείας από ασθενείς είναι επιβεβλημένη, όπως και η κάλυψη της μύτης από τον ασθενή κατά τη διάρκεια του βήχα ή του φταρνίσματος. Επίσης είναι απαραίτητο το τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι, γιατί με αυτή τη διαδικασία σκοτώνεται ο ιός. Ο συγκεκριμένος κορωνοϊός φαίνεται ότι μπορεί να επιβιώσει μερικές ώρες στις διάφορες επιφάνειες. Η χρήση απλών αντισηπτικών διαλυμάτων είναι αρκετή για την καταστροφή του. Επισημαίνεται ότι η χρήση ιατρικής μάσκας από μόνη της δεν διασφαλίζει πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη και άλλων προστατευτικών μέτρων όπως είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή στενών επαφών. 

Εάν διαπιστωθεί πυρετός, βήχας ή δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει αναζητηθεί άμεση ιατρική βοήθεια. Ειδικά εάν υπάρχει ιστορικό ταξιδιού ή επαφής με ταξιδιώτη που έχει επισκεφθεί την Κίνα. Τονίζεται ότι τα τελευταία 24ωρα υπάρχει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στη γειτονική Ιταλία. Οι πολίτες θα πρέπει να επικοινωνούν με το θεράπων ιατρό τους για οδηγίες, να μη λάβουν αντιβιοτικά και καταρχήν να παραμένουν στο σπίτι τους, υπό τη στενή εποπτεία του ιατρού. Να αποφεύγεται η άμεση επίσκεψη στο Νοσοκομείο, παρά μόνο σε επείγουσα κατάσταση ή κατόπιν ειδικής διαδικασίας παραπομπής από το θεράπων ιατρό.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η διαχείριση μεγάλων κρίσεων,  μεταναστευτικό στις Καστανιές,  κορωνοϊός,  αλλά και μικρότερων όπως το διασυνοριακό στις Φέρες όταν δεν καταλήγουν αρνητικά,  φέρνουν συνήθως θετικό πρόσημο σε όσους κυβερνούν