fbpx Η ζωή στο χωριό όπως παλιά...
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 31 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΚΡΑΝΟΒΟΥΝΙΟΥ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΤΟΥΣ

Η ζωή στο χωριό όπως παλιά...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σύλλογος Γυναικών Μικρού Κρανοβουνίου
Μικρό Κρανοβούνι
χωριό

Στην 6η Γιορτή Φθινοπώρου το σουσάμι, το καρπούζι, το σταφύλι, τα όσπρια, το σιτάρι, το κριθάρι, ο αραβόσιτος, ο καπνός και το βαμβάκι

Δήμητρα Συμεωνίδου

Το σουσάμι, το καρπούζι ή το σταφύλι, είναι μερικές από τις καλλιέργειες που χάθηκαν με το πέρασμα των ετών, αλλά αναβιώνουν μέσα από τη "Γιορτή Φθινοπώρου". Καλλιέργειες, επαγγέλματα, προϊόντα και συνήθειες των κατοίκων του Μικρού Κρανοβουνίου που στα χρόνια που παρήλθαν άλλαξαν ή χάθηκαν τελείως, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν οι επισκέπτες της έκθεσης.

Για 6η συνεχή χρονιά ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μικρού Κρανοβουνίου ”Ο Άγιος Παντελεήμων” με τα δραστήρια μέλη του, άνοιξαν το παλιό δημοτικό σχολείο σε κατοίκους του χωριού και επισκέπτες για να τους δείξουν τον πλούτο του χωριού τους. Μία εικόνα από τα νυχτέρια του παρελθόντος, την καλλιέργεια του ηλίανθου που έδινε το ηλιέλαιο και το βούτυρο, το μέλι και  τα παράγωγά του, το σουσάμι που έδινε το ταχίνι, το σισαμέλειο και τόσα άλλα, τα όσπρια, το σιτάρι και το κριθάρι, τον αραβόσιτο, τον καπνό και τον βαμβάκι.


"Αναδεικνύουμε τα επαγγέλματα που υπήρχαν παλιά στο χωριό μας και τι υπάρχει σήμερα", μας πληροφορεί η πρόεδρος του συλλόγου Σούλα Γιαννακάκη "σε κάθε πάγκο μπορείτε να δείτε το πρωτογενές προϊόν και τι μπορεί να φτιάξει κανείς από αυτό". 


Όσο για τον σκοπό αυτής της γιορτής "θέλουμε να μάθουμε τα παιδιά πως τρεφόντουσαν οι παππούδες, οι πρόγονοί μας, με τι ασχολούνταν, γιατί δεν γνωρίζουν την ιστορία μας σε αυτό το κομμάτι". 


Την ανάγκη προβολής αυτών των τοπικών προϊόντων, επισήμανε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο οποίος στις 12 το μεσημέρι τέλεσε αγιασμό για τους αγρότες. "Χαιρόμαστε γιατί όλα αυτά τα πράγματα που προβάλλονται είναι προϊόντα του τόπου. Η δυναμική και ο ψυχισμός των ανθρώπων μπορεί να κάνει πολλά. Πρέπει να τα προβάλλουμε όλα αυτά, μέσα από τα Επιμελητήρια και άλλους μηχανισμούς, όλα αυτά να γίνουν γνωστά. Αυτά που έχουμε εμείς στην χώρα μας, δεν τα έχει κανείς. Είναι τόσο ευλογημένος ο τόπος μας που από αυτά ό,τι και να δοκιμάσεις, ό,τι και να γευτείς ευφραίνει τον λάρυγγα. Είμαστε νοικοκύρηδες, έχουμε μεράκι αλλά υστερούμε στο να τα προβάλλουμε αυτά τα πράγματα".

Ο μητροπολίτης μάλιστα απευθυνόμενος προς τις εκπροσώπους του Δήμου Κομοτηνής, που ήταν παρούσες την πρόεδρο της ΔΚΕΠΠΑΚ Νατάσσα Λιβεριάδου και την πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Σοφία Μενεσελίδου, τις κάλεσε να συνδράμουν στην προβολή αυτής της γιορτής, καταθέτοντας την σκέψη του να καταστεί αυτή η έκθεση επισκέψιμη για μαθητές σχολείων. 


Στην 6η Γιορτή Φθινοπώρου με τοπικά προϊόντα, που διοργάνωσε την Κυριακή 29 Οκτωβρίου ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μικρού Κρανοβουνίου ”Ο Άγιος Παντελεήμων”, στην αίθουσα του δημοτικού σχολείου του χωριού, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γευτούν μία σειρά τοπικών, χειροποίητων προϊόντων και να ανακαλέσουν μνήμες από τη ζωή στο χωριό...
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πόσο δύσκολο άραγε είναι να υπάρχει άμεση συνεργασία και ενημέρωση,  του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ,  των περιφερειακών διευθύνσεων υγείας, αλλά και  των νοσοκομείων,  ώστε να γνωρίζει ξεκάθαρα ο καθένας πο