fbpx Η Ξάνθη πρωτοτύπησε και κέρδισε ξανά τις εντυπώσεις, η Κομοτηνή;
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2019 - 10:00
ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΟ STREET FOOD FESTIVAL

Η Ξάνθη πρωτοτύπησε και κέρδισε ξανά τις εντυπώσεις, η Κομοτηνή;

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
υπαίθριο street food
Δήμος Ξάνθης

Έντονη η παρουσία Κομοτηναίων στην γειτονική πόλη για το φεστιβάλ

Το κέντρο της Ξάνθης γέμισε με αρώματα και γεύσεις απ' όλο τον κόσμο που θύμιζαν χριστουγεννιάτικη αγορά κάπου στην κεντρική Ευρώπη

Θανάσης Φανφάνης

Το τριήμερο 20-21-22 Σεπτεμβρίου η γειτονική Ξάνθη φιλοξένησε για δεύτερη φορά έναν ιδιαίτερο θεσμό που επικρατεί στις μεγαλουπόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού τα τελευταία χρόνια, το Street Food Festival. Το φεστιβάλ όπου τιμάει το φαγητό είναι μια μεγάλη γιορτή γεύσεων στην οποία ο κάθε επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει φαγητά απ’ όλες τις κουζίνες του κόσμου.

Φέτος η ομάδα του Soul Food Thessaloniki επέστρεψε στην πόλη της Ξάνθης και συγκεκριμένα στην πλατεία Πεσόντων Ηρώων την οποία, σε συνεργασία με τους επαγγελματίες της πόλης, την μετέτρεψε σε ένα τεράστιο γευστικό πάρκο με πολλές επιλογές σε κουζίνες όπως μεσογειακή, ασιάτικη, βαλκανική, αμερικάνικη και ελληνική. Πολλοί ήταν οι λάτρεις του φαγητού που τίμησαν το φεστιβάλ με την παρουσία τους γεμίζοντας ασφυκτικά και τις τρεις μέρες την πλατεία, δοκιμάζοντας τα πιο δημοφιλή φαγητά του δρόμου όπως μπέργκερ, χοτ ντογκ, νουντλς αλλά και τα γλυκά όπως παγωτά, σοκολάτες, βάφλες και άλλα τόσα. Αρκετοί ήταν και αυτοί βέβαια που προτίμησαν να κάνουν τη βόλτα τους απολαμβάνοντας το κοκτέιλ τους και ακούγοντας την μουσική των DJ's που έντυνε αρμονικά τον χώρο. Πλήθος κόσμου, όλων των ηλικιών, έσπευσε να τιμήσει το γευστικό φεστιβάλ με την παρουσία του δοκιμάζοντας σαφώς όλα τα καλούδια.

Η πλατεία Πεσόντων Ηρώων έμοιαζε με «χριστουγεννιάτικη» αγορά κάπου στην κεντρική Ευρώπη, καθώς τα περίπτερα με τα φαγητά ήταν σε κυκλική διάταξη μέσα στον χώρο και στην μέση υπήρχαν ξύλινα τραπέζια που ο καθένας μπορούσε να κάτσει να απολαύσει το φαγητό του ή να συνεχίσει να κάνει την βόλτα του βλέποντας τα υπόλοιπα περίπτερα.

Άψογη η συνεργασία των επαγγελματιών  
Στα πολύ θετικά σημειώνεται η μεγάλη συμμετοχή των επαγγελματιών της Ξάνθης και όχι μόνο, από όλους τους χώρους εστίασης, όπου τίμησαν με την παρουσία τους το φεστιβάλ. Ο καθένας έστησε το περίπτερό του, γεμίζοντάς το με λαχταριστές γεύσεις και θετική ενέργεια. Δεν έλειπε και η συνεργασία μεταξύ τους, καθώς ο ένας προσπαθούσε να βοηθήσει τον άλλο όπου υπήρχε κάποια αναποδιά για να βγει όσο πιο καλά γινόταν αυτή η όμορφη γιορτή-διαφήμιση του φαγητού της πόλης.

Πολλοί λάτρεις του φαγητού και από την Κομοτηνή
Πολλοί συμπολίτες μας βρέθηκαν στην πόλη της Ξάνθης το τριήμερο για να τιμήσουν το φεστιβάλ φαγητού που γινόταν για δεύτερη χρόνια στην γειτονική πόλη. Δοκιμάζοντας πολλές από τις σπεσιαλιτέ του φαγητού στον δρόμο. Η έντονη μυρωδιά του μπάρμπεκιου καθώς και τα φανταχτερά γλυκά έκαναν και τους πιο διστακτικούς απ’ αυτούς να υποκύπτουν.

Κάποιο αντίστοιχο φεστιβάλ στην πόλη μας;
Η διοργάνωση του Street Food Festival της Ξάνθης κατάφερε, εκτός από το να αφήσει όσους το επισκέφθηκαν χαρούμενους και χορτασμένους, να βγάλει τον κόσμο στον δρόμο για τρεις συνεχόμενες μέρες. Επίσης κατάφερε να ενώσει τους επαγγελματίες από τον κλάδο της εστίασης, τους έκανε να συνεργαστούν και να παράγουν ένα άρτιο αποτέλεσμα και μια πολύ όμορφη εικόνα για το καλό της πόλης. Κατάφερε επίσης να προσελκύσει κόσμο εκτός πόλης, από Κομοτηνή, Καβάλα αλλά και πιο μακριά, διαφημίζοντας την πόλη και το προϊόν της, καθιστώντας την ως έναν σίγουρο γευστικό προορισμό. 

Μήπως να σκεφτόμασταν και εμείς να κάνουμε κάποιες τέτοιου είδους δράσεις που αφορούν κυρίως την γαστρονομία σε επίπεδο δρόμου, προβάλλοντας το με σωστή οργάνωση;
Ήρθε η ώρα να σταματήσουν τα φεστιβάλ με τη μηδαμινή συμμετοχή, που είναι δαπανηρά πολλές φορές και γίνονται κατά καιρούς, και να γίνει ένας εξ ολοκλήρου επανασχεδιασμός κρατώντας ό,τι καλό έχει «χτιστεί» μέχρι τώρα και μέσα από την πάροδο των χρόνων έχει θεσμοθετηθεί, καθώς και ό,τι έχει την δυνατότητα να θεσμοθετηθεί στο μέλλον, αλλά ανατρέποντας ριζικά ό,τι μέχρι τώρα απλώς φυτοζωεί. Πρέπει να δοκιμάσουμε νέες προοπτικές πάνω στα τοπικά δρώμενα, εμπλέκοντας κλάδους τοπικών επαγγελματιών που θα το κάνουν με μεράκι και θα ενεργοποιήσουν με τον δικό τους τρόπο τον κόσμο  της πόλης. Από την άλλη μεριά και οι επαγγελματίες από την σκοπιά τους θα πρέπει να αγκαλιάζουν με περισσότερη θέρμη τέτοιου είδους πρωτοβουλίες όταν θα εμφανίζονται. Συνθέτοντας όλοι μαζί φεστιβάλ-θεσμούς που θα είναι θελκτικοί προς το σύνολο του κοινού της πόλης καθώς θα ελκύουν και κόσμο εκτός πόλης. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Στο τελευταίο της όπλο  που είναι η επίταξη, των  δύο ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης, προχώρησε η κυβέρνηση, μετά την άρνηση, τα προσκόμματα και τον διάλογο υπεκφυγής,  που προτίμησαν οι κλινικάρχες.