fbpx Η Θράκη σημείο αναφοράς για ενεργειακά έργα, το στοίχημα να κερδίσει η τοπική κοινωνία
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2019 - 10:00
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ

Η Θράκη σημείο αναφοράς για ενεργειακά έργα, το στοίχημα να κερδίσει η τοπική κοινωνία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
σημείο αναφοράς
Θράκη
ενεργειακά έργα
τοπική κοινωνία

Στον "Χ" μιλάει για την στρατηγική της ενέργειας στην Θράκη ο Κ. Ξιφαράς, αν. γραμματέας ΤΕΕ, γραμματέας Ελληνικής Επιτροπής Ενέργειας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας

Διονύσης Βοργιάς

Η Θράκη αναμφισβήτητα αποτελεί σημείο αναφοράς στα ενεργειακά. Αγωγοί διέρχονται ή αναμένεται να διέλθουν από την περιοχή και πολλά είναι τα έργα που αναμένεται μέσα στα επόμενα χρόνια να ολοκληρωθούν γύρω από τον ενεργειακό "χάρτη". 

Πώς όμως μεταφράζεται αυτό στην ζωή των πολιτών και, στο τέλος της ημέρας, έχουν πράξει οι τοπικοί πολιτικοί τα δέοντα ώστε η Θράκη να μην είναι μόνο σημείο διέλευσης, αλλά και σημείο "δράσης"; 

Στον "Χ" μιλάει για ενδιαφέροντα θέματα ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς, αναπληρωτής γραμματέας ΤΕΕ και γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής Ενέργειας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας.

"Η Θράκη είναι στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων πολλά χρόνια τώρα. Πολύ σημαντικά έργα έχουν υλοποιηθεί, όπως είναι η πρώτη διασύνδεση στα ανατολικά σύνορα από τον ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου). Επίσης, έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης και άλλα έργα, όπως είναι ο αγωγός TAP (Διαδριατικός Αγωγός) ή ο IGB (Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας). Επιπλέον, υπάρχουν έργα που βρίσκονται στον αέρα, όπως ο IGI Poseidon (Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας - Ιταλίας)", αναλύει ο ειδικός, ο οποίος προτάσσει και μία σειρά άλλων έργων, όχι τόσο γνωστών, περισσότερο εξειδικευμένων, που αποδεικνύουν αν μη τι άλλο ότι η περιοχή είναι - γεωγραφικά τουλάχιστον - σημείο "κλειδί" για τα ενεργειακά.

Γιατί παραμένουμε ενεργειακά φτωχοί;
Ο κος Ξιφαράς, στην συνέχεια, στέκεται σε αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο ως πολίτες, δηλαδή ...εάν κερδίζουμε κάτι ή εάν απλώς οι αγωγοί περνούν από τα εδάφη μας κι εμείς είμαστε απλοί παρατηρητές των έργων.

"Είναι δεδομένο ότι η Θράκη έλκεται από τις ενεργειακές επενδύσεις. Θεωρώ ότι είναι μεγάλη ευκαιρία - εκτός από αυτά τα μεγάλα έργα που αφήνουν ισχυρό ενεργειακό αποτύπωμα και επενδυτικό - να βοηθήσουν στην πραγματικότητα την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ", λέει, για να διαπιστώσει ότι "πρέπει να υπάρχει μία ισχυρή πολιτική βούληση, ώστε να μπορεί να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο". Ο ειδικός ανέδειξε κι ένα άλλο μείζον ζήτημα, ότι δεν υπάρχει φθηνή ενέργεια στην περιοχή, κάτι που αποτελεί αντικίνητρο για τις επενδύσεις.

"Χρειαζόμαστε αέριο από διαφορετικές χώρες, ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός", λέει, και διευκρινίζει ότι ο ανταγωνισμός αποδίδει και στις τιμές, χονδρικής, οι οποίες είναι σχεδόν 50% κάτω σε σχέση με τις προ δεκαετίας τιμές, αλλά δυστυχώς αυτό δεν έχει μετακυλήσει στην αγορά και τους ίδιους τους πολίτες. Γι' αυτό ευθύνονται κυρίως οι φόροι, ιδίως οι ειδικοί φόροι, που έχουν αυξηθεί κατά πολύ την τελευταία δεκαετία. Ο ειδικός πρόταξε, επίσης, μεταξύ άλλων, έργα γεωθερμίας, τηλεθέρμανσης, αιολικών, κι άλλα που αναμένεται ή υλοποιούνται στην Θράκη. Το μόνο σίγουρο είναι πως η Θράκη πρέπει να βγει στο προσκήνιο με δυναμικές διεκδικήσεις αυτό και το επόμενο διάστημα, ώστε από απλό πέρασμα, να γίνει  ενεργειακός κόμβος, εκμεταλλευόμενη το στρατηγικό της σημείο, προς όφελος όμως των πολιτών της.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Για να ξεφύγουμε λίγο από το αρνητικό κλίμα και την γενικότερη κατήφεια που υπάρχει,  με τις αντιδράσεις των φορέων των πολιτικών και των κατοίκων της περιοχής για το  κλείσιμο της Νυμφαίας,  μήπως θα πρέπει