fbpx Η Θράκη σχεδόν απούσα από τα σχολικά εγχειρίδια διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2019 - 10:00
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ

Η Θράκη σχεδόν απούσα από τα σχολικά εγχειρίδια διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ελευθέρια Θράκης 2019
Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών
Μαρία Δημάση

"Σε χιλιάδες σελίδες έχουμε ελάχιστες αναφορές στην Θράκη", διαπίστωσε η καθηγήτρια Μαρία Δημάση

Εν αντιθέσει, πολλές είναι οι αναφορές της Θράκης στο πρόγραμμα σπουδών στα μειονοτικά σχολεία

Με μία ενδιαφέρουσα ομιλία ξεκίνησαν επίσημα οι εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια Θράκης 2019 στην Κομοτηνή. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες απογευματινές ώρες της Πέμπτης 2 Μαϊου, έλαβε χώρα η επίσημη έναρξη, με κεντρική ομιλία από την καθηγήτρια και πρόεδρο του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών, Μαρία Γρηγορίου - Δημάση, με τίτλο: "Η Θράκη στη γλωσσική και λογοτεχνική εκπαίδευση - Αμφίσημες διαπιστώσεις και προβληματισμοί".

Από τον πολιτικό κόσμο παρέστη ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Κομοτηνής Δημήτρης Πολιτειάδης, ο υποψήφιος δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, η πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής Σοφία Μενεσελίδου, η εκτελεστική γραμματέας της ΠΑΜ-Θ Ζωή Κοσμίδου, ασφαλώς η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής Νατάσα Λιβεριάδου, η οποία προσφώνησε την κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση. Επίσης παρέστη εκπροσωπώντας τον μητροπολίτη ο πατέρας Βαλάντης, ο τοποτηρητής μουφτής Χαλήλ Τζιχάτ, ο ιερωμένος της αρμενικής εκκλησίας Κομοτηνής Χοβανές Σαγντετσιάν, και άλλοι.

Απούσα η Θράκη από τα σχολικά βιβλία, παρούσα στα εγχειρίδια διδασκαλίας μειονοτικών δημοτικών σχολείων
Η ομιλήτρια παρουσίασε τα πορίσματα μελέτης αναφορικά με τα εγχειρίδια διδασκαλίας ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και το πως η Θράκη παρουσιάζεται σε αυτά. "Τα μαθήματα της γλώσσας και της λογοτεχνίας, εκτός από το να διδάσκουν την δομή της γλώσσας, διδάσκουν και αξίες και στάση ζωής, διαμορφώνουν εικόνα σε σχέση με τον γεωφυσικό χώρο και τους ανθρώπους κάθε περιοχής. Επομένως, ήταν μία υπόθεση εργασίας, να δούμε εάν και κατά πόσο η Θράκη αναφέρεται σε αυτά. Οι διαπιστώσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές: Η Θράκη σχεδόν απουσιάζει, καθώς σε χιλιάδες σελίδες έχουμε ελάχιστες αναφορές, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας, που αναφέρονται πολύ συχνότερα", είπε κληθείσα από τον "Χ" να αποδώσει το περιεχόμενο της έρευνας, ενημερώνοντας το ακροατήριο για ένα ενδιαφέρον ζήτημα που δεν έχει αναδειχθεί κατά το παρελθόν υπό αυτό το πρίσμα.

Από την άλλη, μελετήθηκαν και τα εγχειρίδια διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στις τάξεις των μειονοτικών δημοτικών σχολείων, "όπου εκεί διαπιστώσαμε κάτι άλλο: Ενώ θα έπρεπε ένα μονοπολιτισμικό σχολείο να είναι ανοιχτό προς τον κόσμο και ο μαθητής να έχει όσμωση του τι συμβαίνει έξω από τον μικρόκοσμο στον οποίο ζει, τα βιβλία έχουν αποκλειστικά εσωστρεφή συμπεριφορά", όπως είπε, εξηγώντας ότι στα βιβλία του προγράμματος των μειονοτικών δημοτικών υπάρχουν πολλά προσωποκεντρικά κείμενα, μέσα από τα οποία ορθώς προάγεται η ειρηνική συνύπαρξη πλειονότητας και μειονότητας, με πολλές αναφορές στην Θράκη. Από την άλλη, όμως, όπως εξήγησε η ομιλήτρια θα έπρεπε κι αυτά τα βιβλία να παρουσιάζουν όχι μόνο την Θράκη, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα.

"Αποτέλεσμα είναι ο μαθητής μειονοτικών σχολείων να μην γνωρίζει την Ελλάδα έξω από την Θράκη και ο μαθητής όλης της Ελλάδας να μην γνωρίζει την Θράκη", είπε σχηματικά η ομιλήτρια, αποδίδοντας την ως άνω ιδιομορφία στο ότι οι συντακτικές ομάδες των βιβλίων κάνουν επιλογές κειμένων με βάση ιδεολογικά κριτήρια, για να διδάξουν συντακτικό, γραμματική και δομή της γλώσσας, κι όχι με αξιακά κριτήρια, δηλαδή με βάση το περιεχόμενο. Πρότεινε, η καθηγήτρια, πιο ευέλικτα βιβλία στα ελληνικά σχολεία κι όχι σχολικά εγχειρίδια που "να πεθαίνουν από γηρατειά, θα πρέπει να πάμε στην πρακτική διαμόρφωσης ευέλικτων φακέλων υλικού, που θα προσαρμόζονται πολύ συχνότερα στις ανάγκες της κατά περίπτωση μαθητικής κοινότητας".

Απαντώντας στον "Χ" αναφορικά με την απουσία κόσμου σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, εξήγησε ότι δεν είναι ένα φαινόμενο που απαντάται μόνο τοπικά στην Κομοτηνή, αλλά "συμβαίνει παντού", όπως είπε, και πρόσθεσε τα εξής: "Όταν οι εκδηλώσεις προσπαθούν να έχουν ένα πνευματικό περιεχόμενο περισσότερο εξειδικευμένο, φαίνεται ότι απευθύνονται σε πιο εξειδικευμένο κοινό, αλλά αυτό δεν ισχύει. Ο πνευματικός λόγος μπορεί να είναι και εκλαϊκευμένος".

Μελωδική συνέχεια με φεστιβάλ κιθάρας
Μετά το πέρας της ομιλίας, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν βραδιά σολίστ που έλαβε χώρα στο ίδιο μέρος, στο πλαίσιο του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης, το οποίο φέτος έχει ενσωματωθεί στο πρόγραμμα των Ελευθερίων.
Στο πρώτο μέρος του προγράμματος έπαιξε το ντουέτο Πατρών (Δημήτρης Δημακόπουλος κιθάρα και Γιάννης Μαυρίδης βιολί), ενώ στο δεύτερο μέρος η Nicola Montela από την Ιταλία.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μόνο σε μια κατ'επίφαση  δημοκρατία μπορεί το ανώτατο δικαστήριο,  να εκχωρεί το δικαίωμα της τελικής απόφασης για την τύχη της Αγίας Σοφίας,  το αν θα μετατραπεί σε τζαμί,  στον πρόεδρο της χώρας.