fbpx Η συγγραφή για την Λένα Μαντά είναι το δικό της ταξίδι μυαλού και ψυχής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2019 - 10:00
Η ΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Η συγγραφή για την Λένα Μαντά είναι το δικό της ταξίδι μυαλού και ψυχής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λένα Μαντά
συγγραφέας
Βιβλιοχαρτοπωλείο Βαφειάδης
Λέσχη Κομοτηναίων

Το βιβλιοπωλείο Βαφειάδης έφερε κοντά την συγγραφέα Λένα Μαντά με το αναγνωστικό της κοινό στην Κομοτηνή και εκείνη δεν θα μπορούσε παρά να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της στους ανθρώπους του βιβλιοπωλείου

Δήμος Μπακιρτζάκης

Το βιβλιοπωλείο Βαφειάδης έφερε κοντά την συγγραφέα Λένα Μαντά με το αναγνωστικό της κοινό στην Κομοτηνή. Και εκείνη δεν θα μπορούσε παρά να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της στους ανθρώπους του βιβλιοπωλείου, που της έδωσε την ευκαιρία να επικοινωνήσει με τους αναγνώστες. Τα βιβλιοχαρτοπωλεία Βαφειάδης και οι εκδόσεις Ψυχογιός παρουσίασαν την Τετάρτη 12 Ιουνίου, στις 20:30, στον 2ο όροφο της Λέσχης Κομοτηναίων, το βιβλίο της Λένας Μαντά τίτλο "Ταξίδι στην Βενετία".

Στην Κομοτηνή η γνωστή και αγαπημένη συγγραφέας δεν βρίσκεται πρώτη φορά. Είναι άλλωστε επιλογή της να έρχεται στην πόλη μας, βάζοντας την πάντα στο πρόγραμμα της περιοδείας της. «Είναι πολύ ωραίο να επισκέπτεσαι έναν τόπο μια φορά το χρόνο. Επιλέγω συνειδητά να πηγαίνω και να ξαναπηγαίνω στα ίδια μέρη να βρίσκομαι με βιβλιοπωλεία που αγαπώ πάρα πολύ και που όλα αυτά τα χρόνια βλέπεις αγαπημένους φίλους, βιάζεσαι να πεις τα νέα σου, αυτό συμβαίνει σίγουρα με την Κομοτηνή. Όταν ξεκινάμε να σχεδιάζουμε την περιοδεία υπάρχουν 2-3 μέρη, όπως Κρήτη και Κομοτηνή, που βρίσκονται μέσα στις προτεραιότητές μου», είπε στον «Χ».

Το «Ταξίδι στην Βενετία» είναι ένα ταξίδι με την Βενετία, αυτή είναι μία από τις ηρωίδες της Λένας Μαντά, που μίλησε για αυτήν, παρουσιάζοντας πτυχές του νέους της βιβλίου. «Στην Κεφαλονιά με τον μεγάλο σεισμό του 1953 η οικογένεια της Βενετίας πληρώνει μεγάλο φόρο αίματος και εκείνη από εκεί και μετά περνάει και άλλες καταστάσεις που την οδηγούν να πάρει μια πολύ σκληρή απόφαση, μετακομίζει σε ένα προάστιο της Αθήνας και αποφασίζει να γεράσει μόνη της. Βέβαια, ο άνθρωπος λένε όταν κάνει σχέδια  ο θεός γελάει. Η Βενετία θα φτάσει σε αυτό το προάστιο όπου γύρω της θα βρεθούν 3 οικογένειες και αυτές οι 3 οικογένειες έχουν 3 πιτσιρίκια, τρία μικρά κοριτσάκια την Ιφιγένεια, την Μάνια και την Πηνελόπη, αυτά θα είναι οι καταλύτες, η δεύτερη ευκαιρία για την ζωή, για την ίδια την Βενετία», συνέχισε.

Η συγγραφέας νιώθει γεμάτη από την αγάπη που έχει εισπράξει από το αναγνωστικό κοινό. Όπως λέει «το αναγνωστικό κοινό γνώρισε και αγάπησε την δουλειά μου. Ξαφνικά δεν είμαι η κυρία Μαντά είμαι η Λένα τους και αυτό είναι κάτι που για μένα είναι μεγάλη  τιμή και μεγάλη χαρά». Η ίδια συνειδητά επιλέγει να προσεγγίσει το αναγνωστικό της κοινό. Παραδέχεται βέβαια πως «πριν το 2000 οι συγγραφείς ήταν πιο απομονωμένοι και δεν είχαν πολλές επαφές με τους αναγνώστες. Από το 2000 και μετά που η βιβλιοπαραγωγή αυξήθηκε κάθετα και βγήκαν στην επιφάνεια πολλά νέα ταλέντα στα ελληνικά εκδοτικά δρώμενα, άρχισαν οι παρουσιάσεις και οι συγγραφείς κατεβήκαμε και πλησιάσαμε τον κόσμο, ως οφείλαμε κατά την άποψή μου».

Η Λένα Μαντά γράφει για να βγάλει, όπως λέει «από το κεφάλι της όσα μπορούν κάλλιστα να της το καταστρέψουν. Όταν έρχονται οι ιδέες είναι επικίνδυνο, πρέπει αυτές να βγουν, δεν αισθάνομαι την υποχρέωση να κάνω οπωσδήποτε πετυχημένα βιβλία, συνεχίζω όπως ξεκίνησα, γράφω ότι μου αρέσει εμένα να διαβάζω και αυτό με αποφορτίζει, είναι το δικό μου ταξίδι μυαλού και ψυχής. Πάντα έρχονται ιδέες στο μυαλό μου, κάποιες με τον καιρό ωριμάζουν και κάποιες όχι, κάποιες μαραίνονται, όποιες ωριμάζουν αυτές και γράφονται».

Η Λένα Μαντά έχει ήδη στα σκαριά το επόμενο της βιβλίο  και πάλι από τις εκδόσεις Ψυχογιός με τις οποίες συνεργάζεται ήδη 15 χρόνια.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τελικά οι μικροί κυβερνήτες, έτσι βάφτισαν πρωθυπουργοί τους περιφερειάρχες,  αποδεικνύονται ότι είναι  γυμνοί από αρμοδιότητες και πόρους.