fbpx Η Ροδόπη που καινοτομεί στα δύσκολα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 2 Ιουνίου, 2020 - 10:00
ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Ροδόπη που καινοτομεί στα δύσκολα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Sunlight
Θρακικά Εκκοκιστήρια Α.Ε
Οινοποιείο Κίκονες

Δεν ήταν τυχαίες οι επισκέψεις της ΠτΔ σε Θρακικά Εκκοκκιστήρια, Sunlight και Κίκονες

Μόνο τυχαίες δεν ήταν οι επισκέψεις της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου σε τρεις επιφανείς επιχειρήσεις της περιοχής, που αντιπροσωπεύουν τη Ροδόπη και -παρά τις δυσκολίες- καινοτομούν και πρωταγωνιστούν.
Κάνοντας μία σύνοψη, τις απογευματινές και βραδινές ώρες της Παρασκευής 29 Μαΐου η κα Σακελλαροπούλου βρέθηκε στην μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου «Sunlight» και ξεναγήθηκε  στους χώρους του εργοστασίου. Αμέσως μετά μετέβη στο οινοποιείο «Κίκονες» όπου ενημερώθηκε για τις καλλιεργητικές φροντίδες των αμπελώνων που βασίζονται στις προηγμένες πρακτικές της βιολογικής γεωργίας. Το πρωί του Σαββάτου επισκέφθηκε τα «Θρακικά Εκκοκκιστήρια», όπου τα στελέχη της επιχείρησης παρουσίασαν πως κάνουν χρήση της ευφυούς γεωργίας προκειμένου για την παραγωγή ανώτερης ποιότητας βαμβακιού. 

ΠτΔ: «Η Ελλάδα της δημιουργίας»
Απολογιστικά στις επισκέψεις της, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου δήλωσε: «Βρέθηκα κοντά σε επιχειρήσεις και παραγωγούς που στηρίζουν την παραγωγική και αναπτυξιακή προσπάθεια της ακριτικής Θράκης. Που ακόμα και μέσα στην κρίση κατάφεραν όχι απλώς να επιβιώσουν αλλά να εκμεταλλευτούν τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες, να επεκτείνουν τη δράση τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, να στηρίξουν την απασχόληση με νέες θέσεις εργασίας και να δημιουργήσουν πλούτο για τη χώρα».

Σε άλλη της αποστροφής, παρατήρησε: «Αυτή είναι η δική μας απάντηση απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε από τον εξ ανατολών γείτονα. Είναι η Ελλάδα της δημιουργίας, της ισονομίας, του Κράτους Δικαίου, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της συνεργασίας, της προόδου, των ανοιχτών οριζόντων. Και η Θράκη είναι το ζωντανό παράδειγμα όπου χριστιανοί και μουσουλμάνοι πολίτες μπορούν να συμβιώνουν αρμονικά και να αγωνίζονται για το κοινό τους μέλλον».

Οι αρχαίοι και οι σύγχρονοι Κίκονες
Στο οινοποιείο «Κίκονες» η ΠτΔ είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί σ’ ένα τοπικό οινοποιείο που παράγει κρασιά από τοπικές ποικιλίες και έχει τα χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης μεν, αλλά τοπικής επιχείρησης του συγκεκριμένου κλάδου. 
Εκεί, έμαθε για τους αρχαίους, αλλά και τους σύγχρονους Κίκονες, με τους πρώτους να είναι αυτοί που αναφέρει ο Όμηρος ως θρακικό φύλο που κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. κατοικούσε στην περιοχή. Όσο για τους σύγχρονους, αυτοί είναι οι «Κίκονες» ως το πρώτο οινοποιείο που ιδρύθηκε στη Ροδόπη και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2004 από τη Μελίνα Τάσσου. Η κα Τάσσου ξενάγησε την ΠτΔ και τη μύησε στα μυστικά του καλού κρασιού.

Η Sunlight συνεχίζει να επενδύει
Κατά την επίσκεψή της στη μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών της Sunlight στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής, η ΠτΔ ενημερώθηκε για τη διεθνοποιημένη εταιρία SUNLIGHT, μέλος του Ομίλου Olympia, που ειδικεύεται στην ανάπτυξη και την παραγωγή καινοτόμων μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας για βιομηχανικές εφαρμογές. 

Στη συνέχεια, ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της Μονάδας Ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου SUNLIGHT RECYCLING, η οποία αποτελεί την πιο σύγχρονη περιβαλλοντικά μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εκεί έγινε παρουσίαση όλων των τεχνολογιών αιχμής που διαθέτει το εργοστάσιο που δίνουν τη δυνατότητα μηδενικής απόρριψης υγρών και ατμοσφαιρικών ρύπων στο περιβάλλον, ενώ παρουσιάστηκαν και οι προηγμένες τεχνολογίες που μετατρέπουν τα όξινα διαλύματα σε υψηλής ποιότητας βιομηχανικό αλάτι.

Καλωσορίζοντας την ΠτΔ, ο CEO της Sunlight Λάμπρος Μπίσαλας, της γνώρισε: «Θέτοντας τη βιωσιμότητα ως οδηγό για την επιχειρηματική μας ανάπτυξη, έχουμε εφαρμόσει εδώ και χρόνια ένα κυκλικό μοντέλο οικονομίας, διατηρώντας 2 υπερσύγχρονες μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα και 2 μονάδες συναρμολόγησης στο εξωτερικό. Όραμά μας είναι να αναπτύσσουμε καινοτόμες μπαταρίες και λύσεις αποθήκευσης ενέργειας που θα κάνουν τη βιώσιμη ενέργεια πιο προσβάσιμη, πιο αξιόπιστη και πιο «καθαρή» στα χρόνια που έρχονται».

Η ΠτΔ ενημερώθηκε για το συνολικό οικοσύστημα της SUNLIGHT στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για τις νέες επενδύσεις στις τεχνολογίες λιθίου καθώς και για την πρόσφατη επένδυση που έχει γίνει στην μονάδα παραγωγής της SUNLIGHT στο Νέο Όλβιο Ξάνθης, η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη και πιο σύγχρονη περιβαλλοντικά και τεχνολογικά μονάδα παραγωγής μπαταριών στον κόσμο. Επίσης, ενημερώθηκε συνολικά για το τοπικό και εθνικό αποτύπωμα που δημιουργείται μέσα από τη λειτουργία του Ομίλου SUNLIGHT στην οικονομία και την κοινωνία, αλλά και για την σημαντική δωρεά της εταιρίας και του Ομίλου Olympia που αφορά στην ενίσχυση της Υγείας και της Παιδείας των τοπικών κοινωνιών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Το βαμβάκι, η ευφυής γεωργία και το μετάξι
Στα Θρακικά Εκκοκκιστήρια περίμεναν την ΠτΔ ο ιδρυτής των Σταμάτης Κουρούδης, καθώς και οι Ηλίας και Εμμανουέλλα Κουρούδη, μαζί με εργαζομένους της επιχείρησης. Μετά από έναν σύντομο χαιρετισμό, η ΠτΔ πέρασε στον πρώτο όροφο, όπου πραγματοποιήθηκε αναλυτική συζήτηση για τη βαμβακοπαραγωγή κι όχι μόνο. Η κα Σακελλαροπούλου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την καλλιέργεια βάμβακος, τους τρόπους με τους οποίους η επιχείρηση αναδεικνύει το τοπικό βαμβάκι και στηρίζει τους ντόπιους παραγωγούς, αλλά και για καινοτομίες, όπως το κλείσιμο τιμών μέσω χρηματιστηρίου, την χρήση συστημάτων ευφυούς γεωργίας, τα προγράμματα πιστοποίησης βαμβακιού, μεταξύ άλλων. 

Ο Στ. Κουρούδης στο περιθώριο της συνάντησης είχε την ευκαιρία επίσης να θέσει υπόψη της ΠτΔ το ζήτημα της αποβιομηχάνησης στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής. «Στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής είναι πολλά τα κλειστά εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας, κάτι που δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο αλλά του δυτικού κόσμου θα έλεγα», της είπε σε μία αποστροφή του. Μετά το πέρας της συζήτησης, η οποία κράτησε περί των 20 λεπτών, πραγματοποιήθηκε σύντομη ξενάγηση της ΠτΔ στη μονάδα των Θρακικών. Στον υπόγειο χώρο της εγκατάστασης, ο Ηλίας Κουρούδης της έδειξε τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την επεξεργασία του βαμβακιού.

Οι άνθρωποι των Θρακικών της δώρισαν δύο μεταξωτά φουλάρια Emmanuelle, fashion made of silk, ένα παραδοσιακό εργόχειρο και ένα πιο σύγχρονο, ενώ επίσης την προσκάλεσαν στο μέλλον να επισκεφτεί και τη μονάδα μεταξιού στο Σουφλί, για να δει πως παράγονται τα φουλάρια από το μηδέν.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όσο πλησιάζουν οι ημέρες για την έναρξη των διερευνητικών επαφών,  τόσο πληθαίνει η ατζέντα των διεκδικήσεων, των  προκλητικών ανακοινώσεων, αλλά και οι συχνές αναφορές για τη  μειονότητα της Θράκης.