fbpx Η προστασία της νέας μητέρας δικηγόρου στην ατζέντα των δικηγόρων
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2019 - 10:00
ΜΕΤΑ ΑΠΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Η προστασία της νέας μητέρας δικηγόρου στην ατζέντα των δικηγόρων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πανελλήνιο συνέδριο δικηγορικών συλλόγων
δικηγόροι Ροδόπης
Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης

Το κλίμα και τις προτάσεις που κατατέθηκαν μεταφέρει στον "Χ" η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Ιωάννα Χατζηαντωνίου

Διονύσης Βοργιάς

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος μετά από 20 και πλέον χρόνια, από το 1998 στη Θεσσαλονίκη, αποφάσισε να πραγματοποιήσει το 14° Πανελλήνιο Συνέδριό της στις Σέρρες από 19-22 Απριλίου 2019, με θέμα "Δικηγορία και Δικαιοσύνη στη Νέα Εποχή".

"Οι προκλήσεις της νέας εποχής, στην οποία εισέρχεται η παγκόσμια, ευρωπαϊκή αλλά και εθνική οικονομία, ήτις επιδρά καθοριστικά σε όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης κοινωνικής δράσης, αντανακλούν στην άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος, δοκιμάζουν τις αντοχές των παραδοσιακών του αρχών και επιζητούν λυσιτελείς απαντήσεις για το νέο ρόλο του δικηγόρου στη νέα αυτή συγκυρία", είπε στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Δημήτρης Βερβεσός.

Τι συζητήθηκε, οι προτάσεις
Το κλίμα και τις πιο σημαντικές από τις προτάσεις που τέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου, μεταφέρει στον "Χ" η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Ιωάννα Χατζηαντωνίου, αφότου πρώτα συνεχάρη τους διοργανωτές για το ότι επέστρεψε αυτή η σημαντική για το νομικό κι όχι μόνο κόσμο εκδήλωση. "Όταν ένα συνέδριο πραγματοποιείται μετά από τόσα χρόνια, τα θέματα που εκκρεμούν είναι πολλά, παρόλα αυτά το συνέδριο τοποθετήθηκε σε αρκετές θεματικές ενότητες", είπε η πρόεδρος, περιγράφοντας τις σημαντικότερες εξ αυτών:

 1. Αυτοτέλεια και ανεξαρτησία Δικηγορικών Συλλόγων, το οποίο χαρακτήρισε "ζήτημα ύψιστης σημασίας, γιατί σημαίνει και ανεξαρτησία της δικαιοσύνης". Για να επιτευχτεί αυτό θα πρέπει να λειτουργούν οι ΔΣ σωστά, κι αυτό θα γίνει, μεταξύ άλλων, μέσα από τη λειτουργία δομών επιμόρφωσης δικηγόρων και ασκούμενων δικηγόρων. Εδώ χρειάζεται και η αποτελεσματική λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων, ώστε να απομονώνονται συμπεριφορές που δεν συνάδουν με το δικηγορικό λειτούργημα.
 2. Αναβάθμιση θεσμού άσκησης των δικηγόρων. Γι' αυτό συστάθηκε επιτροπή από δικηγόρους, που θα επεξεργαστούν ένα σχέδιο για τη δημιουργία δομής μέσα από την οποία θα γίνονται υποχρεωτικά σεμινάρια στους ασκούμενους και κατόπιν αυτών θα δίνουν εξετάσεις για την άσκηση του επαγγέλματος.
 3. Εξειδίκευση των δικηγόρων με δομές δωρεάν επιμόρφωσής, οι οποίες μπορούν να γίνουν προαιρετικά από τους κατά τόπους Δικηγορικούς Συλλόγους.
 4. Το συνέδριο τάχθηκε υπέρ των εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών, όχι όμως υπέρ της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης και της υποχρεωτικής δικαστικής μεσολάβησης.
 5. Επέκταση θεσμού νομικής βοήθειας και σε άλλους τομείς εκτός από τους υπάρχοντες.
 6. Σύνδεση των Δικηγορικών Συλλόγων με διάφορους κοινωνικούς φορείς.
 7. Συζητήθηκε επίσης η ηλεκτρονική δικαιοσύνη, η οποία συμβάλει στην ανεξαρτησία των δικηγόρων και στην ταχεία απονομή της δικαιοσύνης.
 8. Θέσπιση ενός κοινού κώδικα δεοντολογίας μεταξύ δικηγόρων και δικαστών.
 9. Δεδομένου ότι το 2019 έχει οριστεί ως έτος της γυναίκας δικηγόρου, προτάθηκε να παίρνει η γυναίκα δικηγόρος, μετά τον τοκετό, για τουλάχιστον ένα εξάμηνο το ποσό των 650 ευρώ, καθώς και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 50% για ένα έτος. Επίσης, η λοχία και ο τοκετός να αποτελεί - νομοθετικά - σπουδαίο λόγο αναβολής της δίκης.
 10. Να ασκηθεί κάθε ένδικο μέσο σε περίπτωση αντιποίησης του δικηγορικού λειτουργήματος.
 11. Επέκταση της απαλλαγής από το ΦΠΑ, από το ποσό των 10.000 ευρώ στα 25.000 ευρώ.

Τα παραπάνω αποτελούν προτάσεις του συνεδρίου και όχι αποφάσεις. Οι δικηγόροι συνομολόγησαν την ανάγκη διεξαγωγής του συνεδρίου ανά τέσσερα χρόνια ως ίσχυε πριν την εικοσαετή διακοπή του.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αδυνατεί  πολλές φορές ο μέσος και κοινός νους,  να συλλάβει τη λογική που διακατέχει ορισμένα στελέχη του Σύριζα.