fbpx Η πρόληψη το παν στη μάχη κατά των εξαρτήσεων
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 17 Απριλίου, 2018 - 11:00
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ

Η πρόληψη το παν στη μάχη κατά των εξαρτήσεων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εβδομάδα Υγείας
Κέντρο Πρόληψης Ορφέας
εξαρτήσεις

Στο πλαίσιο της εβδομάδας Υγείας το Κέντρο "Ορφέας" ενημέρωσε μαθητές του 14ου Νηπιαγωγείου,  του Γυμνασίου Ν. Καλλίστης και περαστικούς για τις εξαρτήσεις και τις έξεις


"Δεν είναι ταμπού να συζητάμε για τις εξαρτήσεις", υπογραμμίζει η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Στέλλα Χατζοπούλου

 

Διονύσης Βοργιάς

Νήπια, εφήβους και ευρύ κοινό, ενημέρωσαν οι άνθρωποι του Κέντρου πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης "Ορφέας"  σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, το πρωί της Δευτέρας 16 Απριλίου στην πλατεία Ειρήνης.

Η εκδήλωση ήταν ανοιχτή για όλους, γι' αυτό και στο σημείο βρίσκονταν και άνθρωποι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, οι οποίοι διαμοίραζαν έντυπο υλικό με όλο το πρόγραμμα της εβδομάδας Υγείας που απλώνεται από τις 16 ως τις 22 Απριλίου με δεκάδες εκδηλώσεις σε όλο το νομό Ροδόπης. Στο σημείο υπήρχε κι έντυπο υλικό από τον "Ορφέα". Μοιράστηκαν σε περαστικούς φυλλάδια για τους μύθους και τις αλήθειες για το κάπνισμα, έντυπα με συμβουλές από τον ΟΚΑΝΑ και από τον "Ορφέα" προκειμένου ο κόσμος αφενός να γνωρίσει τον Οργανισμό, το Κέντρο και την συνεργασία τους, αφετέρου να ενημερωθεί από τις συμβουλές που υπήρχαν. 


Στο σημείο βρισκόταν και η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια εξωτερική συνεργάτης του Κέντρου Στέλλα Χατζοπούλου, η οποία μας ενημέρωσε για τη δράση: "Μιλάμε για τις εξαρτήσεις και τις έξεις στο σύνολό τους, μιας που οι εξαρτήσεις έχουν σχέση με την υγεία του ατόμου και τη δημόσια υγεία σε μία κοινότητα, γι' αυτό και ως Κέντρο Πρόληψης δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε (από την εβδομάδα υγείας), καθώς οι δράσεις μας έχουν να κάνουν με την κοινότητα και με τον ευρύτερο πληθυσμό της πόλης.

Οι εξαρτήσεις υπάρχουν στην καθημερινότητά μας και δεν πρέπει να είναι ένα ταμπού να συζητάμε γι' αυτές, ώστε να διαχειριζόμαστε την κατάσταση και να προλαμβάνουμε πριν φτάσουμε στην θεραπεία". Υπογράμμισε σε άλλο σημείο του λόγου της ότι "η δράση είναι βιωματική, δηλαδή φέρνουμε τα παιδιά σε επαφή με ερωτήσεις και παιχνίδια, ώστε να εξοικειωθούν με την έννοια των εξαρτήσεων και της πρόληψης. Μαθαίνουμε στα παιδιά ότι μέσα από την πρόληψη γίνεται η μεγαλύτερη δουλειά, ώστε να μην φτάνουμε στην θεραπεία". 


Όπως μας είπε η ίδια, οι δράσεις του Κέντρου έρχονται να βάλουν το βίωμα στη ζωή των μαθητών, ώστε να καταλαβαίνουν οι ίδιοι μέσα από τις δράσεις τί είναι καλό και τί κακό, όπως εν προκειμένω οι εξαρτήσεις. "Από την εμπειρία μας καταλαβαίνουμε ότι τα παιδιά, μέσα από αυτές τις βιωματικές δράσεις, γνωρίζουν τις βασικές έννοιες και έρχονται σε επαφή στην πράξη με τις έννοιες και ακολουθεί συζήτηση", σημείωσε, αναγνωρίζοντας ότι σχολείο, οικογένεια και τέτοιες δράσεις από κοινού μπορούν να συντελέσουν προς την σωστή κατεύθυνση.

Αναφορικά πάντως με καθαυτές τις δράσεις του "Ορφέα" η κα Χατζοπούλου παρατηρεί κάθε φορά και πιο μεγάλη ανταπόκριση, κάτι το οποίο είναι θετικό. 


Αυτό που προτάσσει ως βασικό σημείο πάντως, είναι η πρόληψη, τονίζοντας ότι μέσα από την στοχευμένη ενημέρωση μπορούν να μειωθούν οι χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, όπως κι έχει παρατηρήσει. Σε αυτό αρωγοί είναι και τα ίδια τα παιδιά.

Όταν δηλαδή τα παιδιά γίνονται δέκτες ενημέρωσης και καλών συμπεριφορών, αφενός αυτές οι συμπεριφορές γίνονται 'κτήμα' τους μεγαλώνοντας, αφετέρου μοιράζουν αυτή την πληροφόρηση σε γονείς και φίλους τους.


Καταληκτικά, η κα Χατζοπούλου δεν ξεχνά να μνημονεύσει και τη σημαντική βοήθεια που προσφέρουν στο Κέντρο οι εθελοντές. Μία ομάδα περί των είκοσι εθελοντών, ως επί το πλείστον φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης αλλά και άλλων σχολών ή εθελοντές-απόφοιτοι σχολών, βοηθούν αφιλοκερδώς στις δράσεις και "δρουν κι αυτοί με την σειρά τους ως πολλαπλασιαστές του έργου".

Στην πλατεία ενημέρωσαν επίσης το κοινό και νήπια από το 14ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής και έφηβοι από το Γυμνάσιο Νέας Καλλίστης, με το δικό τους τρόπο. Οι τελευταίοι μάλιστα έφτασαν στον χώρο της πλατείας, μετά από επίσκεψή τους στον σύλλογο "Περπατώ", φέροντας και ένα πανό με ένα ξεχωριστό μήνυμα. "Ναι στη ζωή, όχι στις έξεις (με την έννοια του εθισμού όχι της απλής συνήθειας)", αναφερόταν σε αυτό.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε εποχές που δύσκολα οι δήμοι μπορούν να παρουσιάσουν έργο,  να επαινούν και να διαφημίζουν, συναντήσεις, καθημερινές δράσεις,  προσπάθειες, ιδέες και προτάσεις.