fbpx Η προϊστορική Θράκη συστήνεται στο ευρύτερο κοινό
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2019 - 10:00
ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Η προϊστορική Θράκη συστήνεται στο ευρύτερο κοινό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θράκη
Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής

Πραγματοποιήθηκε η τρίτη ομιλία γύρω από την προϊστορική Θράκη – σχεδιάζεται έκθεση για την Παραδημή κι όχι μόνο το φθινόπωρο

Διονύσης Βοργιάς

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, έχοντας διοργανώσει με επιτυχία δύο κύκλους επιμορφωτικών ομιλιών με το τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής τα προηγούμενα χρόνια, για την ρωμαϊκή και την βυζαντινή Θράκη, θεώρησε πως όφειλε να συνεχίσει την προσπάθεια ενημέρωσης και επιμόρφωσης του ευρύτερου κοινού της πόλης μας με την διοργάνωση ενός τρίτου κύκλους ομιλιών, με κύριο άξονα την προϊστορική Θράκη.
Έτσι, ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες ομιλίες του τρίτου αυτού κύκλου. Η τρίτη κατά σειρά ομιλία, έλαβε χώρα το βράδυ της Δευτέρας 10 Ιουνίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, όπως και οι υπόλοιπες. Ομιλήτρια ήταν η Κωνσταντίνα Πειλίδου με θέμα εισήγησης: «Νεολιθικά ειδώλια από την περιοχή της Θράκης: Εικόνες και στιγμιότυπα ενός μακρινού παρελθόντος». Όπως σε όλες τις ομιλίες, τις οποίες παραθέτουν αρχαιολόγοι που έχουν ασχοληθεί την έρευνα της προϊστορίας και της πρωτο-ιστορίας της περιοχής, η είσοδος ήταν δωρεάν για όλους, καθώς τελικός στόχος είναι να προσφερθεί ένα περίγραμμα της απώτατης και απώτερης πολιτιστικής εξέλιξης του τόπου.

Τα νεολιθικά ειδώλια
Όπως εξήγησε η Κωνσταντίνα Πειλίδου στην ομιλία της τα νεολιθικά ειδώλια αποτελούν μία ιδιαίτερη και πολυπληθή ομάδα του αρχαιολογικού υλικού που αποδίδουν σε μικογραφική κλίμακα την πραγματικότητα του ανθρώπου της μακρινής αυτής εποχής, μεταφέροντας έως τις ημέρες μας πολύτιμες πληροφορίες. Είναι κατασκευασμένα από πηλό και σπανιότερα από λίθο ή οστό, παριστάνουν ανθρώπινες μορφές αλλά και ζώα, ομοιώματα σπιτιών, επίπλων, εργαλείων και οικοτεχνικών κατασκευών. Συχνά έχουν διακόσμηση με εγχαράξεις και χρώματα για το ένδυμα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μορφής ή του οικιακού αντικειμένου. Τα νεολιθικά ειδώλια είχαν διάφορες και διαφορετικές χρήσεις ως αντικείμενα τελετουργιών, ως σύμβολα επικοινωνίας αλλά και ως πιστά αντίγραφα των φυσικών προτύπων, δηλαδή ως «πορτραίτα», υπηρετώντας τις ποικίλες ανάγκες της καθημερινής ζωής τους νεολιθικού ανθρώπου.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας – παρουσίασης έγινε αναφορά στα νεολιθικά ειδώλια από την περιοχή της Θράκης και εξετάστηκαν ορισμένα αντιπροσωπευτικά ευρήματα, που εντυπωσιάζουν με την επιμέλεια της κατασκευής, την πλούσια διακόσμηση και την ποικιλία της εικονογραφίας τους, προσεγγίζοντας το αδιαμφισβήτητο γεγονός της αινιγματικής παρουσίας τους στον χώρο και τον χρόνο του νεολιθικού ανθρώπου.

Έκθεση το φθινόπωρο του ‘19
Άξιο αναφοράς είναι πως φθινόπωρο του 2019 θα διοργανωθεί μια περιοδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής με θέμα την ανασκαφή της προϊστορικής τούμπας της Παραδημής και τις άλλες προϊστορικές θέσεις ανασκαμμένες και μη της Ροδόπης, μέσα από φωτογραφίες, κατατοπιστικά κείμενα και ιδιαίτερα αρχαιολογικά ευρήματα.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης επίσης θα γίνει η παρουσίαση του επιστημονικού τόμου «Αρχαιολογία» του εκδοτικού οίκου Μέλισσα που είναι αφιερωμένος στη Μακεδονία – Θράκη. Στην διοργάνωση αυτή συμμετέχει το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων Έβρου και Ξάνθης.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επόμενο ήταν ότι το ένα και μοναδικό κρούσμα που δηλώθηκε στη Ροδόπη προχθές, από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας,  ήταν εκτός πραγματικότητας.