fbpx Η πραγματικότητα στον οικισμό του Αλάν Κογιού
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2019 - 10:00
ΧΡΟΝΙΖΕΙ Η ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η πραγματικότητα στον οικισμό του Αλάν Κογιού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αλάν Κογιού
Οικισμοί
Ελένη Λαφτσή
Ελευθερία Χατζηγεωργίου

Συλλογικές είναι οι ευθύνες για μία κατάσταση τριτοκοσμική, σε τι φάση βρίσκεται ο φάκελος μετεγκατάσταση

Τα σχόλια που καταγράφηκαν από κατοίκους του οικισμού, με αποδέκτρια την υφυπουργό Μακεδονίας - Θράκης, εγκατάλειψη διαπίστωσε η Ελ. Λαφτσή

Διονύσης Βοργιάς

Πεδίο δόξης λαμπρό για ψήφους είναι ο οικισμός Αλάν Κογιού (τέρμα Αδριανουπόλεως), καθώς κάθε προεκλογική περίοδο οι υποσχέσεις δίνουν και παίρνουν. Ασφαλώς και δεν γνωρίζουν τι να πιστέψουν οι κάτοικοι, κι αυτό αποτυπώθηκε από τα σχόλια που καταγράφηκαν στο πλαίσιο της βραδινής επίσκεψης της υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης Ελευθερίας Χατζηγεωργίου στον οικισμό, την Τετάρτη 15 Μαΐου. Άλλοι κάτοικοι υποδέχθηκαν με θέρμη την υπουργό, άλλοι πάλι θέλησαν να τις δείξουν την "πόρτα" εξόδου. Ευχαριστημένοι από τα επιδόματα κάποιοι, δυσαρεστημένοι από τον προεκλογικό χαρακτήρα της επίσκεψης άλλοι.

Την υπουργό συνόδευαν η υποψήφια δήμαρχος Κομοτηνής Ελένη Λαφτσή, ο γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Σταμάτης Σακελλίων, η υποψήφια ευρωβουλευτής Ουφούκ Μουσταφά, μεταξύ άλλων.

Διαμάχη γύρω από την μετεγκατάσταση
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η προβληματική κατάσταση στον οικισμό χρονίζει. Όσον αφορά στο διαχρονικά γραφόμενο περί μετεγκατάστασης, η τελευταία εξέλιξη καταγράφηκε περί τα τέλη του '18. Τότε, ελήφθη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής για την εκκίνηση διαδικασίας ανάθεσης δημόσιας σύμβασης μελέτης με τίτλο «Ειδικό χωρικό σχέδιο για τη μετεγκατάσταση Ρομά στην περιοχή Αδριανουπόλεως του Δήμου Κομοτηνής». Πρόκειται για μία διαδικασία απαραίτητη, ώστε να ωριμάσουν οι συνθήκες για την μετεγκατάσταση (αν κάποτε αυτή επιτευχθεί) σε έκταση 100 περίπου στρεμ., που απαλλοτριώθηκε από τον Δήμο Κομοτηνής.

Η μετεγκατάσταση ή μη των κατοίκων, αποτέλεσε κι αντικείμενο διαμάχης στο μέσον του οικισμού, όταν συναντήθηκαν η υποψήφια δήμαρχος της ΠΟΛΗ-Τικής Ανατροπής Ελένη Λαφτσή, συνοδεία και του υποψηφίου δημοτικού συμβούλου από τον οικισμό κου Γιοκχάν, με τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της διοικούσας Κοινωνίας Πολιτών κο Δημόπουλο. Τριτοκοσμική κατάσταση και διαχρονική αδυναμία του Δήμου Κομοτηνής να βρει μία ανθρώπινη λύση, παρατήρησε η κα Λαφτσή, ενώ από πλευράς του ο κος Δημόπουλος αντιπαρέθεσε ότι ο Δήμος Κομοτηνής ήταν αυτός που βρήκε το οικόπεδο ώστε να γίνει το πρώτο βήμα για την μετεγκατάσταση. Η στιχομυθία των δύο συνεχίστηκε γύρω από τα προβλήματα του οικισμού και από το εάν ο Δήμος είναι ή όχι αρωγός στους κατοίκους της περιοχής.

Ανάμικτες οι εντυπώσεις των κατοίκων
"Έρχεστε κάθε τέσσερα χρόνια για να μας ζητήσετε την ψήφο μας", είπε, απευθυνόμενος προς την υπουργό ένας κάτοικος της περιοχής, εξηγώντας ότι δεν γνωρίζει κανένας πολιτικός από όλα τα κόμματα τα προβλήματα της περιοχής γιατί κανένας δεν έρχεται μία απλή καθημερινή ημέρα ή μετά από μία βροχή τον χειμώνα. "Να λέμε ευχαριστώ, αλλά δεν μπορείτε να μπείτε στον οικισμό", πρότεινε ένας άλλος κάτοικος, κατηγορώντας ότι όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι, γι' αυτό και κανείς δεν πρέπει να γίνεται δεκτός στον οικισμό. Από την άλλη υπήρξαν και θετικά σχόλια. "Θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ, γιατί χάρη σε σας έχουμε φαγητό", είπε μια κάτοικος, με γειτόνισσά της να προσθέτει "ξέρουμε ότι μας στηρίζετε, αλλά πρέπει να μην μας αφήσετε μετά τις εκλογές". Σε γενικές γραμμές, η λαϊκή ετυμηγορία δεν έγειρε το ζύγι ούτε υπέρ ούτε κατά της νυν κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής, με τον καθένα να διατυπώνει την δικιά του γνώμη.

Εγκατάλειψη καταγγέλλει η Ελ. Λαφτσή
Λόγο έβγαλε στην μέση του οικισμού η Ελένη Λαφτσή, κατηγορώντας ότι ο οικισμός έχει τόσα προβλήματα όσα δεν έχει μαζεμένα όλος ο Δήμος Κομοτηνής. Έκανε λόγο για τριτοκοσμική κατάσταση, στην οποία παραβιάζονται καθημερινά τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ζήτησε από τους κατοίκους να δοκιμάσουν μία διαφορετική παράταξη που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας ότι δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής η ευκαιρία στην ΠΟΛΗ-Τική Ανατροπή να δείξει τι μπορεί να κάνει για τον οικισμό. 

Ανέδειξε στους κατοίκους, ότι η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης τούς έχει βοηθήσει να σταθούν στα πόδια τους, με διανομές τροφίμων κλπ, ωστόσο το ζήτημα είναι κυρίως δημοτικό, γι' αυτό και πρέπει να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο της ΠΟΛΗ-Τικής Ανατροπής, όπως ακούστηκε. Όσοι πέρασαν τα τελευταία 20 χρόνια από τον Δήμο - διοικήσεις που στηρίζονταν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ - σας γύρναγαν την πλάτη και σας χρησιμοποιούσαν μόνο για την ψήφο σας, κατηγόρησε.

Ελ. Χατζηγεωργίου: Η κυβέρνηση στάθηκε δίπλα σας
"Θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματά σας", είπε απευθυνόμενη στους κατοίκους η Ελευθερία Χατζηγεωργίου, και διαπίστωσε: "Ξέρετε καλύτερα από μένα ότι η κυβέρνηση έχει πολιτική για τους Ρομά κι αυτό το απέδειξε από την πρώτη μέρα, με το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, με την υποχρέωση που έχετε να στέλνετε τα παιδιά σας στο σχολείο για να μαθαίνουν γράμματα. Η κυβέρνηση σχεδιάζει και υλοποιεί πολιτικές μετεγκατάστασης, για να μην έχουμε τέτοιες εικόνες, όπως αυτή που αντικρίζουμε σήμερα όπου τα προβλήματα είναι τεράστια.

Οι ευθύνες όμως για την μετεγκατάσταση του συγκεκριμένου οικισμού δεν είναι στην κυβέρνηση, αλλά στον Δήμο, γι' αυτό και πρέπει όλοι μαζί να πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να μετεγκατασταθείτε και να αποκτήσετε έναν οικισμό που σας αξίζει. Δεν πρέπει να υπάρχουν τέτοιες εικόνες στη Ροδόπη". Ισχυρίστηκε ότι δέχθηκε καλά σχόλια από τους ανθρώπους της περιοχής και ζήτησε στην στήριξή τους, "για να κάνουμε κι άλλα πράγματα και να μην δούμε ξανά τέτοιες εικόνες. Εύχομαι την επόμενη φορά που θα έρθω, γιατί θα έρθω, να έχουμε καλά νέα και να έχει προχωρήσει η μετεγκατάστασή σας σε σπίτια που θα μπορείτε να ζείτε με αξιοπρέπεια".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Και στοιχειώδη νοημοσύνη να διαθέτει κάποιος, μπορεί να αντιληφθεί  το σκεπτικό για τη άδικη  απόφαση  του   υπουργείου Πολιτικής Προστασίας για τη Ροδόπη και ότι  δεν πρόκειται να κάνουν  πίσω, παρά τις δια