fbpx Η ποντιακή παράδοση σε καλά χέρια
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου, 2019 - 10:00
ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ "Η ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ"

Η ποντιακή παράδοση σε καλά χέρια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ετήσιος χορός
Σύλλογος Ποντίων Ν. Ροδόπης Τραπεζούντα
Πόντιοι

Χαρούμενοι από την ανταπόκριση του κόσμου, ιδίως από την συμμετοχή νέων και παιδιών, ο πρόεδρος Αβραάμ Φωτιάδης και ο επίτιμος πρόεδρος Γιάννης Νικολαΐδης

Διονύσης Βοργιάς

Χαρούμενοι για την ανταπόκριση του κόσμου, κυρίως δε για την συμμετοχή παιδιών στα χορευτικά και την παρουσία νέων, εμφανίστηκαν οι άνθρωποι του συλλόγου Ποντίων νομού Ροδόπης "Η Τραπεζούντα", στον ετήσιο χορό του συλλόγου, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 5 Ιανουαρίου στον χώρο εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Χρήστος κι Εύη. Αυτή ήταν η 16η χρονιά που ο σύλλογος πραγματοποίησε τον ετήσιο χορό του, με μέλη και φίλους του συλλόγου, να δίνουν το παρόν.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά οι Μπάμπης Ιωακειμίδης και Γιώργος Παπαγιαννίδης στο τραγούδι, Τάσος Πετρόπουλος και Παναγιώτης Κοργιαννίδης στη λύρα, Γιώργος Μοσκοφίδης στο αγγείο και το γαβάλ', Θεόδωρος Αμπατζίδης στον ζουρνά και το κλαρίνο, Νίκος Παπαδόπουλος στο νταούλι και Κώστας Σαββίδης στα πλήκτρα.

Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο υποψήφιος δήμαρχος Κομοτηνής, πρόεδρος ΚΕΜΕΑ Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, ο υποψήφιος δήμαρχος Κομοτηνής, πρόεδρος ΕΒΕΡ Αντώνης Γραβάνης, ο ταξίαρχος Λάζαρος Καμπουρίδης, το μέλος ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ Τάκης Χαρίτου, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Πολιτειάδης, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υποθέσεων Νίκος Σωτηρακόπουλος, ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, η δημοτική σύμβουλος Αφροδίτη Καρελιάδου, η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Ελένη Λαφτσή, η πολιτευτής ΝΔ Βούλα Ελευθεριάδου, ο υποψήφιος βουλευτής με το ΚΙΝΑΛ Γιώργος Μανανάς, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Παπακωνσταντίνου, εκπρόσωποι ποντιακών συλλόγων από τη Ροδόπη κι όχι μόνο, εκπρόσωποι άλλων συλλόγων και κόσμος.

Τρεις οι βασικές εκδηλώσεις του συλλόγου
Τις τρεις βασικές εκδηλώσεις του συλλόγου για το 2019 ανέδειξε στον "Χ" ο πρόεδρός του Αβραάμ Φωτιάδης. Η πρώτη ήταν ο ετήσιος χορός και οι άλλες δύο είναι οι εξής: "Κάθε χρόνο η βασική μας εκδήλωση είναι τα Παρχάρια, που θα γίνουν και φέτος τον Μάιο του 2019. Κάθε χρόνο κάνουμε και το έθιμο των Μωμόγερων, που φέτος θέλαμε να το κάνουμε στην πλατεία, αλλά μας τα χάλασε ο καιρός, αλλά θα γίνει μάλλον σε άλλη μέρα".

Όσο για τον ετήσιο χορό "τον κάνουμε εδώ και 16 χρόνια", λέει ο πρόεδρος, για να διαπιστώσει "πάντα έχουμε ανταπόκριση, ο κόσμος έρχεται, η τοπική αυτοδιοίκηση μας βοηθάει". Μνημονεύει ξεχωριστά την παρουσία των παιδιών και λέει "ο σύλλογος έχει ξεχωριστό παιδικό χορευτικό κι έχουμε γύρω στα 30 παιδάκια", δίνοντας το μήνυμα "αυτό σημαίνει πως παραδίδουμε στους μικρούς αυτό που ξέρουμε εμείς".

Σε καλά χέρια η παράδοση
Τις ευχές του μετέφερε και ο επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου Γιάννης Νικολαΐδης, για να πει "σκοπός (του χορού είναι) να προβάλουμε τα μουσικά και χορευτικά χρώματα της ποντιακής παράδοσης. Μουσικές και χοροί που ήρθαν στην Θράκη με το κύμα των προσφύγων το '23. Κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια να παρουσιάσουμε σε φίλους και ανθρώπους ποντιακής καταγωγής όλα τα μουσικά όργανα του Πόντου και τους χορούς".

"Το κάλεσμα ήταν ανοιχτό και η ανταπόκριση πολύ μεγάλη", πρόσθεσε, για να διαπιστώσει "αυτό μας γεμίζει κουράγιο, για να συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια, ιδιαίτερα όταν βλέπουμε μικρά παιδιά". Χαρακτήρισε την περίοδο που διανύουμε "δύσκολη συγκυρία για την χώρα μας", όχι τόσο για τα οικονομικά προβλήματα, όπως είπε, αλλά για το δημογραφικό πρόβλημα, γι' αυτό και δήλωσε χαρούμενος που τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου κάνουν ακόμη οικογένειες και παιδιά, διατηρώντας συγχρόνως και τις ποντιακές παραδόσεις, κυρίως μέσα από τον χορό και το τραγούδι.

Σε ένα γενικότερο σχόλιό του διαπίστωσε πως "σε αυτή την περιοχή οι αξίες της παράδοσης μπορούν να φέρουν πιο κοντά τις ιδιαίτερες πληθυσμιακές ομάδες που υπάρχουν, διότι μέσα από την προσπάθεια που κάνουμε με την διδασκαλία χορού κάθε Κυριακή στο Πολύκεντρο βλέπουμε ανθρώπους ακόμη κι από την μειονότητα να μαθαίνουν τους χορούς".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Οι αλλαγές που περίμεναν κάποιοι σε πρόσωπα για τους αντιπεριφερειάρχες,  χωρικούς και θεματικούς,  δεν ήρθαν, αφού φάνηκε  ότι η επιλογή του Χρήστου Μέτιου ήταν να κρατηθεί το υπάρχον σχήμα για άλλη μια χρο