fbpx Η περιπέτεια μιας 4χρονης που έπρεπε να μεταφερθεί από την Κομοτηνή σε ίδρυμα στην Αθήνα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου, 2019 - 10:00
ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΕ Η ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ

Η περιπέτεια μιας 4χρονης που έπρεπε να μεταφερθεί από την Κομοτηνή σε ίδρυμα στην Αθήνα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ίδρυμα
Ανήλικος
επιμέλεια

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φορείς παιδικής προστασίας και εντοπίζεται στα νοσοκομεία της χώρας, έρχεται στο φως μέσω αυτής της περιπέτειας

Δήμητρα Συμεωνίδου

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φορείς Παιδικής Προστασίας και εντοπίζεται στα νοσοκομεία της χώρας, έρχεται στο φως μέσω της περιπέτειας μίας 4χρονης από την Κομοτηνή που έπρεπε να μεταφερθεί σε ίδρυμα στην Αθήνα. Στην περίπτωση της 4χρονης με εισαγγελική εντολή, λόγω παραμέλησης και κακοποίησης, αφαιρέθηκε η επιμέλεια από την οικογένεια και κρίθηκε απαραίτητη η μεταφοράς της σε κάποιον φορέα Παιδικής Προστασίας στην Αθήνα. 

Όπως είναι γνωστό, σε περιπτώσεις σοβαρής παραμέλησης ή κακοποίησης ανηλίκων από τους γονείς τους επιλαμβάνεται η κατά τόπο αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών και ειδικότερα, το Τμήμα Ανηλίκων αυτής. Εφόσον διαπιστώσει την παραμέληση ή κακοποίηση (με την αρωγή κοινωνικών επιστημών και υπηρεσιών) και κρίνει ότι απειλείται η ζωή ή η ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του ανηλίκου προβαίνει στην έκδοση διατάξεων περί αφαίρεσης της προσωρινής επιμέλειας του ανηλίκου, την οποία αναθέτει σε φορέα Παιδικής Προστασίας.

Ταυτόχρονα, η Εισαγγελία Ανηλίκων μεριμνά για την εισαγωγή στο κατά τόπους Νοσοκομείο Παίδων ή Γενικό Νοσοκομείο προκειμένου να διενεργηθούν γενικές εξετάσεις του ανήλικου, εξετάσεις για μεταδιδόμενα νοσήματα και παιδοψυχιατρική αξιολόγηση. 

Σε περίπτωση κατά την οποία απαιτείται θεραπεία, ο ανήλικος παραμένει στο νοσοκομείο μέχρι να ιαθεί πλήρως, άλλως η παραμονή του είναι βραχύχρονη (λίγες ημέρες). Στη συνέχεια, ο ανήλικος πρέπει να μεταφερθεί και να εισαχθεί στον φορέα που ορίζεται στην Εισαγγελική Διάταξη. Η επιλογή του κατάλληλου φορέα γίνεται από την Εισαγγελία Ανηλίκων, κατόπιν εισηγήσεως κοινωνικών επιστημόνων, η οποία εξετάζει κάθε περίπτωση ενηλίκου, την ηλικία του, τα σωματικά και ψυχολογικά του χαρακτηριστικά, τις ιδιαιτερότητές του και τη διαφορετικότητά του (π.χ. ΑμεΑ, σύνδρομο Down, σύνδρομο Becker-Duchaine, ψυχιατρικά νοσήματα κ.ο.κ.) καθώς και την εξειδίκευση κάθε φορέα Παιδικής Προστασίας (ηλικιακό εύρος, για ΑμεΑ, κ.ο.κ.), ώστε να επιλεγεί η επωφελέστερη λύση για τον ανήλικο.

Στο Νοσοκομείο Κομοτηνής η 4χρονη, μετά την αφαίρεση της επιμέλειας
Για την 4χρονη από την Κομοτηνή, μετά την αφαίρεση της επιμέλειας από την οικογένειά της με εντολή της εισαγγελέως Πρωτοδικών Ροδόπης, το παιδί μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Στις 12/2/2019 το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ολοκλήρωσε τον ιατρικό έλεγχο της ανήλικης, η οποία έπρεπε - σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη - να μεταφερθεί από την Κομοτηνή στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο.

Το Νοσοκομείο Κομοτηνής ενημέρωσε την διευθύνουσα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης Κωνσταντίνα Μελισσάρη ότι το Νοσοκομείο δεν δύναται να πραγματοποιήσει τη μεταφορά, λόγω έλλειψης πόρων στον αντίστοιχο ΚΑΕ του προϋπολογισμού και γιατί η εν λόγω δαπάνη δεν είναι νόμιμη καθώς δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Νοσοκομείου. Κατόπιν των ανωτέρω, η ανήλικη παρέμεινε επί διήμερο επιπλέον στο Γ.Ν. Κομοτηνής και μάλιστα όχι στην Παιδιατρική Κλινική (λόγω περιστατικού με Η1Ν1) αλλά στην Ω.Ρ.Λ. Κλινική (εν μέσω ανηλίκων), με αποτέλεσμα να αρρωστήσει.

Γιατί δεν κατέστη δυνατή η μεταφορά της στην Αθήνα
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών ανέλαβε πρωτοβουλίες για το ζήτημα της μεταφοράς της ανήλικης και αυτό επιλύθηκε τελικώς από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. 

Η μετακίνηση της ανήλικης από το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής στο Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο με πόρους και προσωπικό της Περιφέρειας ήταν προγραμματισμένη να συμβεί την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου με την πτήση των 8.30 π.μ. από Αλεξανδρούπολη προς Αθήνα. Όμως αυτή η μετακίνηση δεν κατέστη εφικτή, καθώς η 4χρονη μεταφέρθηκε από την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου το μεσημέρι στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου επειδή εμφάνισε υψηλό πυρετό και η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε κατά τις νυχτερινές ώρες.

Η επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό
Όλα τα παραπάνω οδήγησαν την πρόεδρο του Πρότυπου Εθνικού Νηπιοτροφείου Ηρώ Ζερβάκη, να απευθυνθεί με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, θέτοντας τους παρακάτω προβληματισμούς και ερωτήματα: 

  • η ύπαρξη ΚΑΕ στον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου υποδηλώνει ότι η συγκεκριμένη δαπάνη προβλέπεται να πραγματοποιείται από το Νοσοκομείο. Επιπρόσθετα, βρισκόμαστε στην αρχή της χρονιάς, άρα και της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, συνεπώς δεν τίθεται θέμα ανεπάρκειας ή εξάντλησης του κωδικού.
  • η αναφορά στην έλλειψη διαθεσίμων πόρων δημιουργεί την εντύπωση είτε ότι τα αρμόδια υπουργεία (Υγείας και Οικονομικών) δεν διέθεσαν επαρκείς πόρους για τη λειτουργία του Νοσοκομείου, είτε ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου δεν ανέγραψε τα απαραίτητα κονδύλια στο σχετικό ΚΑΕ.

Ταυτόχρονα, η 4χρονη έχει εισαχθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, συνεπώς είναι νοσηλευόμενη του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής. Η ανήλικη, λόγω επαπειλουμένου κινδύνου, δεν μπορεί να επιστρέψει σπίτι της, αλλά πρέπει να μεταφερθεί στο Προνοιακό Φορέα.

Το Νοσοκομείο δεν πρέπει να κάνει τη μεταφορά; Δηλαδή εάν ένας νοσηλευόμενος ασθενής του π.χ. ένα παραβατικό άτομο που συνέλαβε η Δικαιοσύνη ή ένα εξαρτημένο άτομο που στερείται οικογενειακού περιβάλλοντος, πρέπει να μεταφερθεί σε άλλο νοσοκομείο δεν θα το πάρει το Νοσοκομείο; Θα πει στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης να βρουν αυτοί πως θα μεταφερθεί; Και - ακόμα χειρότερα - εάν πρόκειται για έναν πολίτη χωρίς πόρους και χωρίς τη δυνατότητα να αυτοεξυπηρετηθεί; Θα τον βγάλει στο δρόμο;

Αξιότιμε κύριε υπουργέ, αναμένοντας διευκρινίσεις στους εύλογους προβληματισμούς μας, ιδίως για το ποια είναι η προβλεπόμενη από το υπουργείο σας διαδικασία, εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για την αντιμετώπιση της μεταφοράς της ανήλικης με έναν παλιό "δημοσιοϋπαλληλίστικο τρόπο" που, σε ότι μας αφορά, καθημερινά αγωνιζόμαστε να εκλείψει, διεκδικώντας μιας κοινωνία με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Η επιστολή κοινοποιείται επίσης: Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, Μιχάλη Καλογήρου, υπουργό Δικαιοσύνης, Χρήστο Μέτιο, περιφερειάρχη Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης, Ευστάθιο Πλωμαρίτη, διοικητή 4ης Υ.Π.Ε. Μακεδονίας - Θράκης

Η υπόθεση του 9χρονου αγοριού από την Κομοτηνή 
Το ίδιο πρόβλημα είχε αναδειχθεί και πάλι στην Κομοτηνή, όταν τον Σεπτέμβριο του 2018 είχε εντοπιστεί μόνο και αβοήθητο ένα 9χρονο αγόρι. Το αγόρι, όπως κατέδειξε η έρευνα, το κακοποιούσε ο σύντροφος της μητέρας του, αν δεν συγκέντρωνε αρκετά χρήματα από επαιτεία. Και αυτό το περιστατικό κινητοποίησε την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης, η οποία διέταξε έρευνα για τις οικογενειακές συνθήκες και τόσο ο 9χρονος όσο και ένας ακόμη γιος, 5 χρονών, απομακρύνθηκαν από την οικογένεια. Τα παιδιά αρχικά φιλοξενήθηκαν, μετά από εισαγγελική παρέμβαση, στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, και από εκεί έπρεπε να μεταφερθούν σε ίδρυμα στην Αθήνα. Για τον χειρισμό τέτοιων υποθέσεων υπήρξε διχογνωμία μεταξύ της εισαγγελέως Πρωτοδικών Κωνσταντίνας Μελισσάρη που ζητούσε μεγαλύτερη ευαισθησία και ευελιξία από τους ανθρώπους του νοσοκομείου, όταν πρόκειται για ιδιάζουσες περιπτώσεις στις οποίες τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.  

Την ίδια ώρα ο διοικητής Γιώργος Φιλιππίδης, εξηγούσε πως το Νοσοκομείο δεν είναι χώρος φιλοξενίας παιδιών, αφενός γιατί μπορεί να αρρωστήσουν και να τους μεταδοθεί μία λοίμωξη, κι αφετέρου γιατί δεν υπάρχει προσωπικό για την φύλαξη τους και εν συνεχεία για την μεταφορά τους.  

Ο διοικητής τότε είχε καταδείξει ως προσφορότερη λύση την Καβάλα και παράρτημα προστασίας παιδιού του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας ΑΜ-Θ.
Καθώς το πρόβλημα επανέρχεται με αφορμή την περιπέτεια της 4χρονης, είναι σκόπιμο να δοθούν οι δέουσες απαντήσεις από το υπουργείο Υγείας και να δοθούν γρήγορα. Πρόκειται άλλωστε για παιδιά και η προστασία τους θα πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα όλων.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Σημαντική η δήλωση της ΠτΔ  Κατερίνας Σακελλαροπούλου, που επισημαίνουμε και στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας μας, ότι «εθνική προτεραιότητα στο σχέδιο ανάπτυξης της χώρας,  να περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο γ