fbpx Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ διεκδικεί μερίδιο στην κυπριακή αγορά
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου, 2018 - 10:00
ΠΡΩΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ FOOD PANORAMA EXPO 2018

Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ διεκδικεί μερίδιο στην κυπριακή αγορά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Έκθεση
Φαγητό
Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Οργανωμένη αποστολή ανθρώπων και προϊόντων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Το καλεντάρι των επόμενων εκθέσεων: Fruit Logistica 2019 στο Βερολίνο ProWein στο Dusseldorf, FoodExpo στην Αθήνα, Detrop στην Θεσσαλονίκη 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Τους τρόπους διείσδυσης στην κυπριακή αγορά, διερεύνησε η πρώτη οργανωμένη αποστολή ανθρώπων και προϊόντων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην έκθεση «Food Panorama Expo και Οινογεύσεις 2018» στη Λευκωσία.

Οι Νικόλαος Ευφραιμίδης ειδικός περιφερειακός σύμβουλος εκθέσεων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, Ιωάννης Αμαξόπουλος γεωπόνος, προϊστάμενος Τμήματος Προγραμματισμού της ΔΑΟΚ ΑΜ-Θ και Νικόλαος Κολάτσος γεωπόνος προϊστάμενος Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας ΑΜ-Θ, ταξίδεψαν στην Κύπρο από την Παρασκευή 7 μέχρι την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, όπου πραγματοποίησαν μία σειρά σημαντικών επαφών στο πλαίσιο της έκθεσης «Food Panorama Expo και Οινογεύσεις 2018».

Η έκθεση στη Λευκωσία φιλοδοξεί να αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες, επιχειρηματικά και επικοινωνιακά, πλατφόρμες για τον κλάδο στη Μεσόγειο και μια μοναδική ευκαιρία για όσους ασχολούνται με τον τομέα τροφίμων και ποτών να συναντηθούν, να συζητήσουν, να διαπραγματευτούν και να συναλλαγούν. Η Κύπρος, άλλωστε, βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας και αποτελεί το επίκεντρο όλων των χωρών της περιοχής. Η Περιφέρεια μας συμμετείχε για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη διοργάνωση και η γνώση που αποκόμισε, σχετικά με τα κανάλια και τους τρόπους διείσδυσης στην κυπριακή αγορά, είναι εξαιρετικά χρήσιμη.


Επίσκεψη της Ελληνίδας υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Το ίδιο χρονικό διάστημα την Κύπρο επισκέφθηκε και η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας Ολυμπία Τελιγιορίδου. Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η υφυπουργός τέλεσε, από κοινού με τον υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κ. Καδή, τα εγκαίνια της έκθεσης Food Panorama Expo 2018 που διοργανώθηκε στην Λευκωσία, στην οποία η Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα και επισκέφτηκε το περίπτερο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Οι εκθέτες από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ 
Η  έκθεση «Food Panorama Expo και Οινογεύσεις 2018» έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους εμπλεκόμενους στην βιομηχανία τροφίμων και ποτών να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους στους επαγγελματίες στους τομείς της τροφοδοσίας, διανομής, εισαγωγής, πωλήσεων καθώς και στις ακόλουθες κατηγορίες: Super markets - mini markets, cash & carry - Discount markets, χονδρεμπόριο τροφίμων & ποτών, παραδοσιακά παντοπωλεία, delicatessen & gourmet stores, κρεοπωλεία & ιχθυοπωλεία, καταστήματα βιολογικών προϊόντων, εστιατόρια & catering, wine bars, ξενοδοχεία - ξενώνες, καφετέριες -αναψυκτήρια, κάβες - καφεκοπτεία - ζαχαρώδη, αρτοζαχαροπλαστεία, chefs-F&B managers - sommelier, βιομηχανίες τροφίμων.

Από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ οι συμμετοχές ήταν οι παρακάτω: Ελιά και ελαιόλαδο από τη Θάσο (Τσαρικτσόπουλος Νικόλαος Σκάλα Καλλιράχης), παραδοσιακή σάλτσα ντομάτας από τις Φέρες (Πορτοκαλίδης Βασίλης Οικοτεχνία), ζαχαροκάλαμο και πετμέτζι από τη Γενισεά Ξάνθης (Συνεταιρισμός Γυναικών), παραδοσιακά αλλαντικά από τη Νέα Καρβάλα (Ατλαμάζογλου Βασιλική - Γκορόγιας Δημήτριος), έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από τη Δράμα (Elixir Flavours Χαλβατζής Γεώργιος), καπνιστά ψάρια από το Φανάρι Ροδόπης ("Το Φανάρι" Βασταρδέλης Αλέξανδρος), κρασιά από το Μυρτόφυτο Καβάλας (Τσιρικώνης Θ. Ευστάθιος), το Διαλεκτό Καβάλας (Ι. Αποστολίδης - Τουρουνίδου Ο.Ε.) και την Σαμοθράκη (Αγρόκτημα ΜΕΛΜΑΡ Α.Ε. Μανούση Ελένη Καραμπατζάκης Δήμος) και προϊόντα συνεταιρισμού από την ΕΑΣ Ξάνθης.

Η θρακομακεδονική κουζίνα
Ξεχωριστή θέση στην έκθεση είχε και η θρακομακεδονική κουζίνα της Περιφέρειας, την οποία παρουσίασε με γευστικό τρόπο ο διάσημο σεφ Χρήστος Χριστοδούλου. Αξιοποίησε τα υλικά που έστειλαν οι εκθέτες από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και με τις γνώσεις και την εμπειρία του, προσέφερε στους επισκέπτες να δοκιμάσουν πράσινη σαλάτα με καπνιστό σκουμπρί και θρακιώτικη λαχανιά με λουκάνικο χωριάτικο.

Ενημέρωση στελεχών για τις πιστοποιήσεις halal & kosher

Τα στελέχη της Περιφέρειας ΑΜ-Θ με την παρουσία τους στην έκθεση είχαν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε ένα θέμα που αφορά άμεσα την περιοχή της Θράκης και θα απασχολήσει στην πράξη τα επόμενα χρόνια.  Παρακολούθησαν τις εργασίες ημερίδας σχετικής με τις πιστοποιήσεις halal & kosher ως το διαβατήριο για εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών. Στόχος της ημερίδας ήταν να ενημερώσει τις επιχειρήσεις για τις ραγδαίες εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο που ενδιαφέρουν την ελληνική βιομηχανία τροφίμων και συστατικών τροφίμων και για τα εργαλεία υπάρχουν προκειμένου να αξιοποιήσουν τις προοπτικές διεθνούς επέκτασης που διαμορφώνονται. Απευθύνονταν σε όλους τους παραγωγούς τελικών τροφίμων και συστατικών τροφίμων ανεξαρτήτως υπό κλάδου καθώς και στον κλάδο του Τουρισμού και της Εστίασης.

Το καλεντάρι των εκθέσεων
Το καλεντάρι για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης περιλαμβάνει την συμμετοχή της σε μία σειρά εκθέσεων, το επόμενο χρονικό διάστημα, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μετά την Κύπρο η Περιφέρεια ΑΜ-Θ ταξιδεύει στην Fruit Logistica 2019 στο Βερολίνο, ακολουθεί η έκθεση Pro Wein για κρασιά στο Dusseldorf Γερμανίας, η διεθνής έκθεση Food Expo 2019 στην Αθήνα και η έκθεση Detrop στην Θεσσαλονίκη.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επαίρεται ο υπουργός Εργασίας  για το   τολμηρό και εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο του, που προσαρμόζεται στις τεχνολογικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις,  όπως το χαρακτηρίζει,  παρόλο που αλλάζει άρδην