fbpx Η παράδοση στα χέρια της νέας γενιάς
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 11 Ιουλίου, 2017 - 11:00
ΝΕΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΔΕΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

Η παράδοση στα χέρια της νέας γενιάς

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγείρου
Παράδοση
Αντάμωμα

Απόγονοι των καταγόμενων από το Καλλημέριο – Γιουβαλή της Ανατολικής Θράκης συναντήθηκαν στην Αίγειρο

Διονύσης Βοργιάς

Η έννοια πρόεδρος συνήθως "αντηχεί" σε ανθρώπους μεγαλύτερους ηλικιακά, παρόλα αυτά με μεγάλη χαρά αντικρίσαμε νέους στο "τιμόνι" του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρου. Και οι δυο τους κάτω των τριάντα ετών, η πρόεδρος Ασημένια Μπουρνούδη και ο αντιπρόεδρος Θοδωρής Κούκος, έχουν αναλάβει τον σύλλογο και βοήθησαν τα μέγιστα, ώστε να γίνει ένα ξεχωριστό αντάμωμα.


Πιο αναλυτικά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγείρου, που έχει ως πρωταρχικό του στόχο την διάσωση και τη διάδοση των παραδόσεων και της ιστορίας της περιοχής, σε συνεργασία με τον Λαογραφικό Σύλλογο Καλοχωριτών Ανατολικής και Βόρειας Θράκης "Κασκάρκα", καθώς και με τη στήριξη του Συλλόγου Γυναικών Αιγείρου και της τοπικής κοινότητας, ένωσε τους απογόνους των καταγόμενων από το Καλλημέριο – Γιουβαλή της Ανατολικής Θράκης, το πρωί του Σαββάτου 8 Ιουλίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγείρου.


Πιο συγκεκριμένα, οι πρόγονοί τους, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες το 1922. Μπορεί η πρώτη γενιά να έχει φύγει από τη ζωή, ωστόσο, η επόμενη δηλώνει έτοιμη να διατηρήσει τις μνήμες "ζωντανές". Έτσι εκπρόσωποι από τις 83 οικογένειες (με καταγωγή από Καλλημέριο – Γιουβαλή) από το Καλοχώρι και 21 από την Αίγειρο, συναντήθηκαν και πάλι κάτω από την ίδια στέγη, παρακινημένοι από την αγάπη και τη νοσταλγία τους για τις αλησμόνητες πατρίδες. 


Πρόεδρος στον σύλλογο της Αιγείρου, η Ασημένια Μπουρνούδη, μας εξηγεί ότι ο σύλλογος αριθμεί περί τα 80 ενεργά μέλη και πως για "πρώτη φορά κάνουμε ένα τέτοιο αντάμωμα, αφότου πρώτα ήρθαμε σε επικοινωνία με τον άλλο σύλλογο. Αδράξαμε την ευκαιρία που ήρθε το Καλοχώρι για το αντάμωμα της ΠΟΣΑΡ, κι έτσι ανταμώνουμε κι εμείς στην Αίγειρο", ενώ για την ενασχόλησή της με την παράδοση επισημαίνει πως "κάνουμε ό,τι μπορούμε για τον σύλλογο και συμμετάσχουμε σε όσες περισσότερες εκδηλώσεις μπορούμε. Αναλάβαμε οι νεότεροι και προσπαθούμε να βοηθήσουμε με τη σειρά μας τους μεγαλύτερους και τον τόπο μας".


Νεαρό πρόεδρο συναντάμε και στον σύλλογο Καλοχωριτών, που μπορεί να έχει ιδρυθεί μόλις έναν χρόνο, αλλά έχει φτάσει σχεδόν τριψήφιο αριθμό μελών. Ο Θοδωρής Δελίτσκος, αφότου πρώτα μας μιλήσει για το Καλοχώρι και τις 83 οικογένειες, εξηγεί την αφορμή που τον οδήγησε στο να ασχοληθεί επισταμένα με την παράδοση. "Πέρασαν τα χρόνια και η πρώτη γενιά έχει φύγει από τη ζωή. Αν δεν ασχοληθούμε εμείς, οι νέοι, θα χαθούν οι συγγένειες και οι ρίζες. Οι μεγαλύτεροι ηλικιακά πρόεδροι ασχολήθηκαν με άλλα θέματα, οπότε εμείς πήραμε το βήμα να ανταμώσουμε", μας λέει.


Φυσικά, για να γίνει η εκδήλωση έβαλαν το "χεράκι" τους και οι εμπειρότεροι συντελεστές, όπως η πρόεδρος του συλλόγου γυναικών Αιγείρου Αναστασία Σκουλαρίδου. Ο σύλλογος μετρά 60 εγγεγραμμένα μέλη και η πρόεδρό του μας λέει ότι "πάντα βοηθάμε στις εκδηλώσεις του χωριού, με σκοπό την ανάδειξή του. Ξεκινήσαμε από το 1989 κι έχουμε καταφέρει πολλά πράγματα", και σας προσκαλεί στις γιορτές της Παναγιάς Φανερωμένης τον Αύγουστο στην Αίγειρο.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Φρονιμότερο και πιο συνετό πολιτικά και διπλωματικά,  είναι να υπάρχουν έστω και αποτυχημένες διερευνητικές επαφές,  αλλά και ανεπιτυχείς προσπάθειες διαλόγου,  παρά εντάσεις,  πολεμικές ιαχές,  καθώς και αδ