fbpx Η νεολαία περπατά για την Παναγία
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 23 Αυγούστου, 2019 - 10:00
ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΑΠΟ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΓΕΝΙΑ

Η νεολαία περπατά για την Παναγία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Έθιμο
Μονή Φανερωμένης Βαθυρρύακος

Μικρότεροι με τους γονείς τους, μεγαλύτεροι σε παρέες, νέοι της περιοχής αποδεικνύουν ότι το θρησκευτικό έθιμο έχει γερές βάσεις 

Εκατοντάδες οι προσκυνητές και φέτος στα Φατήριακα, περιπατητές ή με αυτοκίνητα και λεωφορεία, σπεύδουν στην ιερά μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος να λάβουν ευλογία

Διονύσης Βοργιάς

Η νεολαία περπατά για την Παναγία, αποδεικνύοντας ότι η θρησκευτική αυτή παράδοση έχει ρίζες από το παρελθόν και βάσεις για το μέλλον στο νομό Ροδόπης. Η ιερά μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος πανηγυρίζει στην Αίγειρο και, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, εκατοντάδες πιστοί σπεύδουν να προσκυνήσουν στην μονή την ιερά εικόνα.

Από Κομοτηνή η μεγάλη πλειοψηφία, αλλά κι από Αίγειρο ασφαλώς πάρα πολλοί, από Μεσσούνη, Παλλάδιο, Πόρπη, Παραδημή, Μελέτη, Αμβροσία, Καλλίστη, Φανάρι και από τα γύρω χωριά. Από Ίασμο, ακόμη κι από Ξάνθη κι από άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδος. Πολλοί περιπατητές ξεκινούν με τα πόδια, άλλοι σπεύδουν με τα οχήματά τους να προσεγγίσουν τη μονή. Πάρα πολλοί εξ αυτών είναι νέοι τηρούν το θρησκευτικό έθιμο για πρώτη φορά ή θυμούνται εαυτούς από μικροί να μεγαλώνουν μαζί με το έθιμο.

Τρεις φίλοι από την Κομοτηνή οι Βασίλης, Γεωργία, Βένια, μεταξύ 17 και 18 ετών, θυμούνται να τηρούν το έθιμο από μικροί, τότε με τις οικογένειές τους, τώρα μόνοι τους. Κατέφτασαν με τα πόδια και ξεκίνησαν από τις 5 το πρωί όπως μας λένε. «Ο δρόμος ήταν γεμάτος. Εμείς ξεκινήσαμε στις 5 το πρωί και είχε πάρα πολύ κόσμο», λέει η Γεωργία, με τον Βασίλη να γνωστοποιεί «ερχόμαστε κάθε χρόνο από την παιδική μας ηλικία». Και οι τρεις τους συνομολογούν ότι είναι ένα θρησκευτικό έθιμο που πρέπει να συνεχιστεί και τις επόμενες δεκαετίες.

Λίγο μετά συναντάμε τον Θοδωρή. Στα 27 του πλέον περπατάει εδώ και μία δεκαετία. Είναι μία θρησκευτική παράδοση που έμαθε από τους γονείς του και συνεχίζει πλέον και ο ίδιος, κάνοντας λόγο και για το θρησκευτικό κομμάτι αλλά και για την ευεξία που σου προσφέρει το πρωινό αυτό περπάτημα περί των 2 ωρών από την Κομοτηνή. «Το μοναστήρι έχει πολύ μεγάλη φήμη», σημειώνει, και τονίζει πως «ειδικά στις μέρες μας ο κόσμος θέλει ένα στήριξη, η πίστη στην Παναγία είναι πολύ δυνατή».

Ηλικιωμένες πλέον, καμαρώνουν τη νεολαία που παραμένει κοντά στην εκκλησία. Είναι οι φίλες και γειτόνισσες κυρίες Βασιλική και Χαρούλα. Έρχονται 40 χρόνια με τα πόδια από το Παλλάδιο, όπου και κατοικούν, μας λένε. «Ο κόσμος πιστεύει, η Παναγία θα τα φέρει όλα με την σειρά τους», εύχεται η κα Βασιλική.

Διήμερος εορτασμός
Από το απόγευμα, χθες Πέμπτη 22 Αυγούστου, ξεκίνησε το επίσημο θρησκευτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων. Έτσι, περί τις 6 έλαβε χώρα η ακολουθία του εσπερινού στο παρεκκλήσι «Ρόδον το Αμάραντον» εντός του αμπελουργικού σταθμού Αιγείρου και στην συνέχεια ακολούθησε λιτάνευση προς την ιερά μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος.

Στην στάση Αμβροσίας περίπου έγινε η υποδοχή της θαυματουργού Θεομητορικής εικόνας από τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κου Παντελεήμονα, ο οποίος ήταν πλαισιωμένος από τον ιερό κλήρο και τις τοπικές αρχές. Η κατάληξη της λιτανείας ήταν στην ιερά μονή. Λίγο αργότερα ξεκίνησε η ακολουθία του πανηγυρικού εσπερινού χοροστατούντος του μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κου Παντελεήμονος. Ακολούθως η αρτοκλασία μετά Θείου κηρύγματος. Το βράδυ τελέστηκε η βραδινή Θεία Λειτουργία.

Για σήμερα Παρασκευή 23 Αυγούστου, το θρησκευτικό πρόγραμμα συνεχίζεται ως εξής: Ώρα 07:00: Η έναρξη της ακολουθίας του όρθρου και στην συνέχεια η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κου Παντελεήμονος. Ώρα 19:00: Η έναρξη της ακολουθίας του μεθεόρτου εσπερινού και του παρακλητικού κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η υπόθεση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη έχει τη δική της ιστορία, που αναφέρεται βέβαια και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας,  όπως και οι ενέργειες διαχρονικά του  βουλευτή   Ευριπίδη Σ