fbpx Η μεταφορά των Ρομά περνάει μέσα από καταπατημένα ιδιωτικά οικόπεδα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 23 Ιουνίου, 2017 - 11:00
▶ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΛΑΝ ΚΟΓΙΟΥ

Η μεταφορά των Ρομά περνάει μέσα από καταπατημένα ιδιωτικά οικόπεδα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μετεγκατάσταση
Ρομά
Αλάν Κογιού
Κομοτηνή

Χαμένοι στη γραφειοκρατία οι ιδιοκτήτες οικοπέδων που σήμερα είναι κατειλημμένα

Δήμος Μπακιρτζάκης

Μπορεί το θέμα των Ρομά να ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα λόγω του τραγικού περιστατικού με το θάνατο παιδιού στο Μενίδι της Αττικής, όμως, όπως έχουμε πολλάκις γράψει, για την Κομοτηνή δεν είναι κάτι καινούργιο.


Η συνοικία του Αλάν Κογιού συγκεντρώνει μία μεγάλη μάζα Ρομά στην πόλη, οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια τελούν υπό καθεστώς μετεγκατάστασης, πλην όμως αυτό δεν συμβαίνει. Πολλές δημοτικές αρχές έχουν πιάσει την «καυτή πατάτα» της μετεγκατάστασης στα χέρια τους, όμως εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, είτε δεν την έπιασαν καλά, είτε την ξανατοποθέτησαν πίσω στη φωτιά. 


Σε κάθε περίπτωση πάντως, το γεγονός είναι ότι οι Ρομά της πόλης μας παραμένουν στο Αλάν Κογιού σε μία συνθήκη που δεν περιποιεί τιμή για κανέναν, αλλά ταυτόχρονα έχει και πολλές άλλες διαστάσεις. Μία από αυτές παρουσίασε μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο συμπολίτης μας Παναγιώτης Βοσβολίδης, ο οποίος διατηρεί ένα οικόπεδο στη συνοικία Αλάν Κογιού, το οποίο έχει καταπατηθεί και από τους Ρομά και από το Δήμο, αλλά δεν μπορεί να βρει το δίκιο του και έτσι απλώς παρατηρεί την περιουσία του να γίνεται έρμαιο σε διαθέσεις άλλων, χωρίς ο ίδιος να μπορεί να ορίσει την εκμετάλλευσή της. 


«Έχω ένα οικόπεδο 3,5 στρέμματα» λέει ο κος Βοσβολίδης και συνεχίζει: «είχαμε αγορασμένα χωράφια σε εκείνη την περιοχή όταν το Αλάν Κογιού ήταν μια γειτονίτσα. Αυτή τη στιγμή το δικό μου και των άλλων τα χωράφια έχουν καταληφθεί, έχει κάνει δρόμους η δημαρχία μέσα στο οικόπεδο, έφερε χαλίκια και έκανε δρόμο η προηγούμενη διοίκηση». Στην ίδια μοίρα με τον κο Βοσβολίδη είναι και άλλοι περίπου 25 ιδιοκτήτες γης στην περιοχή, ενώ ο ίδιος αναφερόμενος στην δική του περίπτωση, λέει: «έχω επιστολή που παραδέχεται η δημαρχία ότι όλα τα οικόπεδα δεξιά της Αδριανουπόλεως καταπατήθηκαν. Αριστερά ήταν ιδιόκτητο των Ρομά. Ήταν κάπου 3 στρέμματα όταν πήγαμε εμείς εκεί το 1977». 


Σύμφωνα πάντα με όσα είπε ο κος Βοσβολίδης «αυτά (εν. τα οικόπεδα) άρχισαν να καταπατούνται εδώ και 7-8 χρόνια. Τους έδωσαν νερό, τους έδωσαν ρεύμα παράνομα, κάναμε καταγγελία και στη ΔΕΗ, αλλά κάνει η ΔΕΗ ότι δεν καταλαβαίνει. Από ένα στύλο παίρνουν 30 καλώδια ρεύμα και δεν ξέρουμε ποιος τα συνδέει».


Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έχει κάνει καταγγελίες στο δήμο Κομοτηνής για την κατάσταση που επικρατεί, ωστόσο δεν έχει δει να γίνεται καμία κίνηση. Αναφέρει μάλιστα ότι η απάντηση που πήρε από το δήμο ήταν ότι ο ίδιος ως ιδιοκτήτης έχει την ευθύνη της φύλαξης του οικοπέδου του: «Κάναμε καταγγελία το 2010 στο δήμο. Κι αυτό γιατί μας είπαν ‘γιατί δεν προστατεύετε τα οικόπεδά σας;’. Εμείς τους είπαμε ότι ‘εσείς υποβοηθάτε την κατάσταση, αν δεν τους δώσετε ρεύμα  και νερό θα φύγουν αυτοί από εκεί και εφόσον τους θέλετε εκεί γιατί δεν τους πάτε στο πάρκο που είναι δημοτικό’. Αυτή την καταγγελία που στείλαμε στο δήμο την στείλαμε και στον εισαγγελέα αλλά δεν μας φώναξε ο εισαγγελέας να τον ενημερώσουμε για την καταγγελία μας».


Επιπλέον, ο κος Βοσβολίδης υποστήριξε ότι: «το πρακτικό του 2010 από το δήμο λέει ότι αποφασίζει ομόφωνα να ασκηθεί αγωγή έξωσης στους παρακάτω ιδιοκτήτες και αναφέρει τα ονόματα όλων των καταπατητών. Δηλαδή ο δήμος Κομοτηνής βρήκε τα ονόματα αυτών που καταπάτησαν και εξουσιοδοτεί τον νομικό του σύμβουλο του δήμου να συντάξει και να καταθέσει την αγωγή έξωσης και να παραστεί στην εκδίκαση της υπόθεσης. Αυτό έγινε το 2010 αλλά δεν έκαναν τίποτα»


Ο κος Βοσβολίδης έχει λάβει αποζημίωση μόνο για ένα μικρό τμήμα του οικοπέδου του που απαλλοτριώθηκε από το δήμο για την κατασκευή δρόμου και για το υπόλοιπο «έχει καταπατηθεί και δεν ξέρει τι θα γίνει» όπως λέει χαρακτηριστικά.


Οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες γης στο Αλάν Κογιού, μεταξύ των οποίων και ο κος Βοσβολίδης, επανήλθαν στο θέμα και το 2016, οπότε και πήραν μία απάντηση από τη δημοτική αρχή Πετρίδη, την οποία ο καταγγέλλων περιέγραψε ως εξής: «Το 2016 επί δημοτικής αρχής του κυρίου Πετρίδη επανήλθαμε και ζητάμε λύση στο πρόβλημα. Έχουμε μια απάντηση η οποία καταλήγει ότι ‘οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, ότι είναι κατανοητό και από εσάς τους ίδιους και επειδή συμμεριζόμαστε το δίκαιο του αιτήματός σας θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς κάθε κατεύθυνση στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του δήμου για την μετεγκατάσταση των αθιγγάνων και την απελευθέρωση των ακινήτων σας από τους νυν κατόχους και καταπατητές’».


Φυσικά, όλα αυτά τα χρόνια που τα οικόπεδα τους είναι καταπατημένα οι ιδιοκτήτες φορολογούνται κανονικά  και πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, χωρίς βέβαια να μπορούν να εκμεταλλευτούν τις περιουσίες τους. Εν τέλει, αυτό που ζητούν είναι «να επισπευσθεί η υπόθεση (εν. της μετεγκατάστασης)» έτσι ώστε να αποδεσμευτούν οι περιουσίες τους το συντομότερο δυνατό. 


Οι θιγόμενοι έχουν κάνει και μία κίνηση πρόσληψης δικηγόρου από την Αθήνα, που έχει διαχειριστεί παρόμοιες υποθέσεις στην Αττική, όμως όπως είπε ο κος Βοσβολίδης, τα στοιχεία που ζήτησε για να αναλάβει την υπόθεση, δεν ήταν δυνατόν να συγκεντρωθούν.


Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Η απάντηση που έλαβε ο κος Βοσβολίδης τον Νοέμβριο του 2016 από τον Δήμο Κομοτηνής είναι ενδεικτική και παρατίθεται παρακάτω: 


Σχετικά με το θέμα (μετεγκατάσταση αθιγγάνων), όπως και εσείς γνωρίζετε, ο Δήμος Κομοτηνής έχει προβεί μέχρι σήμερα σε πλήθος ενεργειών, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η απαλλοτριωθείσα έκταση 100.484,85 τ.μ. στα ανατολικά της πόλης - τέρμα Αδριανουπόλεως - για τη μετεγκατάσταση των αθιγγάνων. Οι αντιρρήσεις που προέβαλλε μερίδα των ιδιοκτητών για την επιλεγείσα θέση ασκώντας αίτηση ακύρωσης κατά της υπ' αριθ. 29/2008 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, απερρίφθησαν στο σύνολό τους (σχετ. η αριθ. 3487/20-11-2014 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας).


Περαιτέρω θέτουμε υπόψη σας ότι ο Δήμος Κομοτηνής παρακατέθεσε ποσό 820.167,90 ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπέρ των ιδιοκτητών της απαλλοτριωθείσης έκτασης και μετά τον καθορισμό της οριστικής τιμής μονάδας από το Τριμελές Εφετείο Θράκης (σχετ. 394/2014 απόφαση του Εφετείου Θράκης) και της παρακατάθεσης της συμπληρωματικής αποζημίωσης στις 6/05/2015, ολοκληρώθηκε η όλη διαδικασία της παρακατάθεσης.


Η ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας αποτελούσε βασική προϋπόθεση για την έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου στην επιλεγείσα περιοχή. Οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν προβεί στις αναγκαίες ενέργειες τόσο για την επικαιροποίηση των παλαιότερων μελετών, δεδομένου ότι κάποιες μελέτες δεν κυρώθηκαν, επειδή ο υπουργείο ζητούσε πολλά συμπληρωματικά στοιχεία και κάποιες πρέπει να εκπονηθούν εκ νέου, όπως η γεωλογική μελέτη. 


Η Πολεοδομική και Χωροταξική μελέτη εντάχθηκαν στον προϋπολογισμό του Δήμου για τα έτη 2016 και 2017 στους Κ.Α. εξόδων 40.7421.01 και 40.7421.02 αντίστοιχα και ο Δήμος θα προχωρήσει κανονικά όλες τις διαδικασίες σύνταξης των μελετών το έτος 2017.


Ας σημειωθεί ότι η έναρξη των διαδικασιών σύνταξης των μελετών δεν κατέστη δυνατό να εξελιχθεί εντός του έτους 2016, διότι ψηφίσθηκε νέος νόμος για τα δημόσια έργα και τις μελέτες και το υπουργείο Περιβάλλοντος ολοκληρώνει στο αμέσως επόμενο διάστημα τα νέα υποδείγματα των τευχών δημοπράτησης, τόσο για τα δημόσια έργα όσο και για τις μελέτες.


Επειδή οι ανωτέρω διαδικασίες είναι χρονοβόρες και αυτό είναι κατανοητό και από εσάς τους ίδιους, αλλά και επειδή συμμεριζόμαστε το δίκαιο του αιτήματός σας, θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς κάθε κατεύθυνση, στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου, για τη μετεγκατάσταση των αθιγγάνων και την απελευθέρωση των ακινήτων σας από τους νυν κατόχους και καταπατητές.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κάθε φορά που παρουσιάζεται οποιαδήποτε  διαδικασία αξιολόγησης που  αφορά δημοσίους  και δημοτικούς υπαλλήλους, όπως και τώρα με τους εκπαιδευτικούς,  πάντα αντιδρούν οι συνδικαλιστικές τους  οργανώσεις και