fbpx Η Μαθητεία στην πράξη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2019 - 10:00
ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΝΑ

Η Μαθητεία στην πράξη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαίρη Δαργινίδου
1ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής
2ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής
Εργασία

Περί των 45 μαθητών από το 1ο και 2ο Επαγγελματικό Λύκειο της Κομοτηνής αξιοποίησαν τον θεσμό, εργαζόμενοι σε φορείς δημοσίου και ιδιώτες

Τι λέει στον «Χ» η διευθύντρια  του 1ου ΕΚ Κομοτηνής Μαίρη Δαργινίδου

Διονύσης Βοργιάς

Σε φορείς του δημόσιου, δημοτικούς οργανισμούς, ιδιώτες εργοδότες και κοινωνικούς φορείς εκπαιδεύονται και φέτος μαθητές από το 1ο και το 2ο Επαγγελματικό Λύκειο Κομοτηνής, αξιοποιώντας τον θεσμό της Μαθητείας, που τα τελευταία χρόνια είναι σε ανάπτυξη.

Συνδέοντας το σχολείο με την αγορά εργασίας
Με σκοπό την μάθηση στον χώρο εργασίας (work based learning) υλοποιείται και ολοκληρώνεται η τρίτη φάση μαθητείας των ΕΠΑΛ (Επαγγελματικών Λυκείων), με τρόπο ώστε να προωθήσει τη σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Αναλυτικά, ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και χωρίς προβλήματα οι 203 ώρες του προγράμματος της Μαθητείας 1ου και 2ου ΕΠΑΛ στη σχολική μονάδα και συγκεκριμένα στο 1ο ΕΚ (Εργαστηριακό Κέντρο) Κομοτηνής, όπως ενημέρωσε τον «Χ» η διευθύντρια του ΕΚ Μαίρη Δαργινίδου.

Οι μαθητές και των δύο Επαγγελματιών Λυκείων της Κομοτηνής συνεχίζουν όμως να εργάζονται, μαθαίνοντας, στους παραπάνω φορείς αλλά και σε ιδιώτες ώστε να συμπληρωθεί το εννιάμηνο και συγκεκριμένα οι 156 ημέρες εργασίας. Κατά το διάστημα αυτό οι μαθητές αμείβονται, αποκτούν ένσημα συντάξιμα και έχουν το δικαίωμα αναβολής της στράτευσης. Πρόκειται για 45 μαθητές οι οποίοι εργάστηκαν σε διάφορους φορείς εντός της Κομοτηνής, κι έλαβαν χρήματα γι’ αυτή τους την εργασία. Η πληρωμή τους αφορά περίπου στο 75% του κατώτατου ημερομισθίου, το οποίο το τελευταίο διάστημα αυξήθηκε, μαζί με την άνοδο του κατώτατου μισθού.

Νέα χρονιά, νέες θέσεις Μαθητείας
Με τη νέα σχολική χρονιά και κατά τα μέσα Οκτώβρη θα ξεκινήσουν τα νέα τμήματα Μαθητείας και ήδη ανακοινώνονται οι θέσεις από τους δημόσιους φορείς όπως στον Δήμο Κομοτηνής, στην πολεοδομία, στη ΔΕΗ, στον ελληνικό στρατό, στην ΕΡΤ, σε βρεφονηπιακούς σταθμούς Κομοτηνής, και αλλού.

Ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάπτυξη του νέου θεσμού είναι το γεγονός πως τον έχει αγκαλιάσει η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών στα σχολεία. Θετικά επίσης είναι τα σχόλια για το θεσμό από δημόσιους και δημοτικούς οργανισμούς, ιδιώτες εργοδότες και κοινωνικούς φορείς γι’ αυτό και εξακολουθούν να προσφέρουν θέσεις μαθητείας για τους μαθητές των ΕΠΑΛ.

Η υλοποίηση της μαθητείας έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 30.270.282 € για δύο χρόνια με προοπτική παράτασης μέχρι το 2023.

Κατά την εφαρμογή του προγράμματος υπάρχει συστηματική συνεργασία μεταξύ του εκπαιδευτικού (διδάσκοντα και επόπτη από την πλευρά του σχολείου) και του εκπαιδευτή στο χώρο απασχόλησης για την τήρηση τόσο του προγράμματος σπουδών μαθητείας όσο και του πλαισίου ποιότητας μαθητείας. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι μαθητευόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν 35ωρο προπαρασκευαστικό πρόγραμμα για την προετοιμασία τους για συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης.

Αναβαθμίζοντας τα προσόντα των αποφοίτων
Οι απόφοιτοι της τάξης μαθητείας, μετά από την πιστοποίηση, αναβαθμίζουν τα προσόντα τους στο επίπεδο «5» του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και αποκτούν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία που τους οδηγεί στην απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, όπου αυτό απαιτείται και σε πρόσθετα προσόντα για το δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ (150 μόρια).

Στο αναφερόμενο πλαίσιο κατά το σχολικό έτος 2019-2020 (έναρξη τμημάτων τον Οκτώβριο του 2019), οι συναρμόδιοι φορείς  θα εφαρμόσουν προγράμματα μαθητείας σε ειδικότητες που καλύπτουν βασικούς κλάδους αναπτυξιακών προτεραιοτήτων της χώρας. Οι φορείς του Ιδιωτικού Τομέα που επιθυμούν να προσφέρουν θέσεις μαθητείας θα πρέπει να προβούν σε αναγγελία των διαθέσιμων θέσεων μαθητείας στο portal του ΟΑΕΔ http://www.oaed.gr/angelia-theseon-matheteias χρησιμοποιώντας τους κωδικούς TAXISNET για την είσοδό τους.

Στο portal του ΟΑΕΔ καταχωρούν και τις θέσεις μαθητείας και οι φορείς του Δημόσιου τομέα Οι καταληκτικές ημερομηνίες καταχώρησης των θέσεων μαθητείας είναι: α) μέχρι 30/6/2019 για τους δημόσιους φορείς και β) μέχρι 6/9/2019 για τους ιδιωτικούς φορείς.
Για περισσότερες πληροφορίες στο site του υπουργείου Παιδείας και στις ανακοινώσεις για την μαθητεία στον σύνδεσμο: https://www.minedu.gov.gr/texniki-ekpaideusi-2/mathiteia.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ανάγκα και οι θεοί πείθονται,  ή η πενία τέχνες κατεργάζεται, θα έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, αφού  μας κάνει εντύπωση το γεγονός της ηλεκτρονικής προσαρμογής, σε τόσο σύντομο χρόνο.