fbpx Η λογική δεν πρυτανεύει στο ΔΠΘ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 9 Μαρτίου, 2018 - 11:00
ΠΟΙΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΥΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η λογική δεν πρυτανεύει στο ΔΠΘ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρυτανεία
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Ο Αθ. Καραμπίνης ουδέποτε επανήλθε στα πρυτανικά του καθήκοντα, λέει  διαπιστωτική πράξη του πρυτανεύοντα Σταύρου Τουλουπίδη 


Στ. Τουλουπίδης: Να μην επιτρέψουμε στην εκδικητικότητα ενός αυτοθυματοποιημένου προσώπου και των χουλιγκάνων του να αποδομήσουν το ίδρυμά μας

Δήμητρα Συμεωνίδου

Σε θέμα για γερά νεύρα αναδεικνύεται το ποιος πρυτανεύει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπου το σίγουρο είναι ότι δεν πρυτανεύει η λογική αλλά ο παραλογισμός εις βάρος του ιδρύματος. Ένας παραλογισμός που έγκειται στη σύγκρουση μεταξύ του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και του πρύτανη Αθανάσιου Καραμπίνη, με τον πρώτο να θέλει πάση θυσία να κρατήσει εκτός πανεπιστημίου τον δεύτερο με όπλο του το καταδικαστικό πόρισμα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης του ΣΕΕΔΔ , και τον δεύτερο να θέλει με κάθε τρόπο να επιστρέψει, να διατείνεται δημόσια ότι είναι ο πρύτανης και να μιλάει για "ορισμένους κύκλους εντός του υπουργείου Παιδείας με χοντρά οικονομικά συμφέροντα...θέλουν να πλήξουν το πρόσωπο Καραμπίνη". 


Με βολές κατά πάντων επέστρεψε ο Αθανάσιος Καραμπίνης δικαιωμένος από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου την περασμένη Δευτέρα 5 Μαρτίου στο κτίριο της πρυτανείας, θεωρούσε αμφίβολη την πρόθεση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων να προχωρήσει σε εκ νέου έκδοση απόφασης, προκειμένου να τεθεί σε αποχή από τα διοικητικά του καθήκοντα. Και όλα αυτά την ημέρα που το υπουργείο Παιδείας, δήλωνε ρητά ότι "ενημερώθηκε για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορά στην αίτηση ακυρώσεως που είχε καταθέσει ο καθηγητής Αθανάσιος Καραμπίνης. Ακολουθώντας την απόφαση του ΣτΕ, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου θα προχωρήσει σε εκ νέου έκδοση απόφασης, προκειμένου να τεθεί σε αποχή από τα διοικητικά του καθήκοντα ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθηγητής Αθ. Καραμπίνης".


Ερωτώμενος σε εκείνη την συνέντευξη Τύπου ο κος Καραμπίνης για το ενδεχόμενο να τεθεί εκ νέου σε αποχή από τα καθήκοντά του έλεγε με στόμφο "δεν αξίζει σχολιασμού να ξαναπάει κόντρα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας" και όταν οι ερωτώντες δημοσιογράφοι επιμείναμε στο ίδιο ερώτημα εκείνος άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει εκ νέου στη δικαιοσύνη και έλεγε για τον υπουργό "θα τον αφήσω στην κρίση του λαού".


Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε για να κάνει πράξη την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας περί νέας απόφασης με την οποία τίθεται σε αποχή από τα καθήκοντά του ξανά ο κος Καραμπίνης.  Το κείμενο της διαπιστωτικής πράξης του πρυτανεύοντα του Δ.Π.Θ. Σταύρου Τουλουπίδη εκδόθηκε στις 8/3/2018 και σύμφωνα με αυτό ο  Αθ. Καραμπίνης ουδέποτε επανήλθε στα πρυτανικά του καθήκοντα! Σε αυτήν γίνεται γνωστό ότι όλες οι πράξεις του καθηγητή κ. Αθανάσιου Καραμπίνη στις οποίες προέβη ως ασκών αυθαιρέτως πρυτανικά καθήκοντα από 1-3-2018 είναι ανυπόστατες. Επίσης ανυπόστατη είναι και η υπό αυτού αναρμοδίως συγκληθείσα έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου της 5-3-2018, η οποία θεωρείται ως μη γενόμενη, οι δε αποφάσεις της ανύπαρκτες, μη παράγοντας κανένα έννομο αποτέλεσμα.


ΔΙΑΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ
Ο πρυτανεύων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Σταύρος Τουλουπίδης
Έχοντας υπόψη:
Την με αριθ. πρωτ. ΕΜΠ3412/Ζ2/4-7-2017 απόφαση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κων/νου Γαβρόγλου.
Την υπ’ αριθμ. 465/2018 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
Την με αρ. πρωτ. Φ140.ΕΜΠ/1416/Ζ2/5-3-2018 δεύτερη απόφαση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κων/νου Γαβρόγλου.
Το άρθρο 95 παράγραφος 5 του Συντάγματος.
Τις διατάξεις του Ν. 3068/2002.
 

Διαπιστώνεται ότι ο πρύτανης, καθηγητής κ. Αθανάσιος Καραμπίνης ουδέποτε επανήλθε στα πρυτανικά του καθήκοντα, παρά την έκδοση της υπ’ αριθμ. 465/2018 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (σχετ. με αρ. 2), εφόσον δεν εκδόθηκε προς τούτου διαπιστωτική πράξη της διοίκησης, αλλά αντίθετα και σε συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ, εκδόθηκε η με αριθ. πρωτ. Φ140.ΕΜΠ/1416/Ζ2/5-3-2018 απόφαση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (σχετ. με αρ. 3) με την οποία τίθεται αιτιολογημένα πλέον σε αποχή από τα πρυτανικά του καθήκοντα και κατ' επέκταση αντικαθιστά την προηγούμενη πράξη (σχετ. με αρ. 1) που ακυρώθηκε.


Συνακόλουθα διαπιστώνεται ότι όλες οι πράξεις του καθηγητή κ. Αθανάσιου Καραμπίνη στις οποίες προέβη ως ασκών αυθαιρέτως πρυτανικά καθήκοντα από 1-3-2018 είναι ανυπόστατες.


Επίσης ανυπόστατη είναι και η υπό αυτού αναρμοδίως συγκληθείσα έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου της 5-3-2018, η οποία θεωρείται ως μη γενόμενη, οι δε αποφάσεις της ανύπαρκτες, μη παράγοντας κανένα έννομο αποτέλεσμα".


Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥΛΟΥΠΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
Της έκδοσης της παραπάνω διαπιστωτικής πράξης ακολούθησε η επιστολή του πρυτανεύοντα καθηγητή Σταύρου Τουλουπίδη προς όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας, στην οποία "βλέπει" αυτοθυματοποιημένο πρόσωπο και χουλιγκάνους που προσπαθούν να αποδομήσουν το ίδρυμα.


Η επιστολή: Αγαπητοί συνάδελφοι, σε μια περίοδο που το ΔΠΘ κινδύνεψε να μεταμορφωθεί σε παρίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, να χάσει την ταυτότητα και την δυναμική του, να γίνει αντικείμενο χλευασμών και επιθέσεων από τα ΜΜΕ δέχθηκα να δηλώσω «παρών» και να αναλάβω την ιστορική ευθύνη στον αγώνα και την αγωνία σας για το μέλλον του Πανεπιστημίου μας, την ανασυγκρότηση και την αποκατάσταση της εικόνας του. Χωρίς έπαρση και αλαζονεία, συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν δυστυχώς άλλους, με ταπεινότητα και ενότητα προσέφερα τις δυνάμεις και τις γνώσεις μου στη συλλογική μας προσπάθεια. Άλλωστε δώσαμε την υπόσχεση για αυτή την ακαδημαϊκή χρονιά να μεγιστοποιήσουμε το ακαδημαϊκό, κοινωνικό και αναπτυξιακό έργο και να αναδείξουμε το θετικό πρόσωπο του Πανεπιστημίου μας.


Με αφορμή τις πρόσφατες αρνητικές και προσβλητικές συμπεριφορές συγκεκριμένων συναδέλφων επιθυμώ να σας καταθέσω ορισμένα στοιχεία και κρίσεις μου.

1. Το ΔΠΘ βρέθηκε ξαφνικά στο «μάτι του κυκλώνα» από πράξεις και παραλήψεις του Πρύτανη που σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Παιδείας, άδικη ή λανθασμένη, θα το κρίνει η δικαιοσύνη και τα αρμόδια θεσμοθετημένα όργανα.


2. Η Ακαδημαϊκή κοινότητα έχει αποστολή να υπηρετεί την Παιδεία και το Εκπαιδευτικό ίδρυμα. Δεν είναι ούτε δικαστής, για να καταδικάζει ή να αθωώνει, ούτε οπαδός, για να ζητωκραυγάζει και να φανατίζεται.

3. Μετά την Υπουργική Απόφαση της 4ης.7.2017, ανέλαβα ως εκτελών χρέη πρύτανη – πρυτανεύων του Δ.Π.Θ. Μέχρι σήμερα η διοίκηση του Πανεπιστημίου όχι μόνο διαχειρίσθηκε με επάρκεια τα προβλήματα που παρέλαβε και όσα προέκυψαν, αλλά κατέκτησε υψηλούς στόχους ενίσχυσης και ανάπτυξης της φυσιογνωμίας του ΔΠΘ. Με την αποκατάσταση της ηρεμίας στους κόλπους του, θα συνεχισθεί ο διάλογος με όλους τους θεσμούς ώστε να υλοποιηθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός που έχει υιοθετηθεί και αφορά τη φοιτητική μέριμνα και τις υποδομές, την ανάπτυξη νέων ακαδημαϊκών τμημάτων στις υπάρχουσες πανεπιστημιουπόλεις, την καινοτομία και την έρευνα, την ίδρυση κέντρων επαγγελματικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης στα πλαίσια του ΚΙΔΙΒΙΜ. Όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως «φωτεινοί ηγέτες» και «σωτήρες» του ΔΠΘ ταυτίζοντας τα υπερμεγέθη εγώ τους και τα συμφέροντά τους με το ίδρυμα, μόνο κακό κάνουν τόσο στο πανεπιστήμιο όσο και στον εαυτό τους.

4. Το ΔΠΘ και η σημερινή διοίκησή του θα πειθαρχήσει απόλυτα στο νόμο και στα όσα επιβάλει αυτός. Ούτε θ' αυθαιρετήσει, ούτε θ' αφήσει κενά, ούτε θ' αποποιηθεί των υποχρεώσεων της.

5. Οι φλύαρες μεγαλοστομίες και οι στομφώδεις κοινοτοπίες κάποιων συναδέλφων αντιμετωπίζονται μόνο ως παραληρηματικές ψευδαισθήσεις.


6. Ευελπιστούμε ότι έστω και αυτή την ώρα, όσοι δυναμιτίζουν την γαλήνη και την ενότητα του ΔΠΘ, θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα συστρατευθούν μαζί με αυτούς που με γενναιότητα ανέλαβαν να διοικήσουν το ίδρυμα στις πιο δύσκολες ημέρες της ιστορίας του.


Αγαπητοί  συνάδελφοι, έχω την πεποίθηση ότι όλοι μας είμαστε ταραγμένοι και προβληματισμένοι από τα πρόσφατα γεγονότα. Όμως είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στους φοιτητές, τους υπαλλήλους, την κοινωνία και τους εαυτούς μας να μην επιτρέψουμε στην εκδικητικότητα ενός αυτοθυματοποιημένου προσώπου και των χουλιγκάνων του να αποδομήσουν το ίδρυμα μας.


Το ποιος πρυτανεύει στο Πανεπιστήμιο της Θράκης είναι ένα θέμα που πρέπει να απαντηθεί δημόσια και ξεκάθαρα από το υπουργείο Παιδείας το οποίο και φέρει την απόλυτη ευθύνη για "τη διασφάλιση της ακαδημαϊκότητας στο μεγαλύτερο συνοριακό Πανεπιστήμιο της χώρας αποτελεί βασική μέριμνα της Πολιτείας", όπως διατράνωνε σε προγενέστερη ανακοίνωσή του. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κυβέρνηση  και υπουργοί, προσπαθούν  να δώσουν μία άκρως ενθαρρυντική και αισιόδοξη εικόνα επιστροφής στην κανονικότητα με δόσεις και  με σταδιακές βελτιώσεις σε  εστίαση και   διασκέδαση.