fbpx Η Λευκή Νύχτα φώτισε την τοπική αγορά
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 6 Οκτωβρίου, 2018 - 10:00
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕ 15 ΣΗΜΕΙΑ

Η Λευκή Νύχτα φώτισε την τοπική αγορά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λευκή Νύχτα
Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής
Κομοτηνή

Η ευχή του Ανέστη Βαφειάδη να γεμίσουν με κόσμο οι εμπορικοί δρόμοι της πόλης τη βραδιά της Λευκής Νύχτας εκπληρώθηκε, εν καιρώ θα κριθεί αν σημειώθηκε υψηλότερος τζίρος

Ρεπορτάζ  Δήμητρα Συμεωνίδου, Διονύσης Βοργιάς
 

Η ευχή του Ανέστη Βαφειάδη να γεμίσουν από κόσμο οι εμπορικοί δρόμοι της πόλης τη βραδιά της Λευκής Νύχτας εκπληρώθηκε. Με τον καιρό σύμμαχο, τους επαγγελματίες σε ετοιμότητα και τους καταναλωτές ευδιάθετους, εξελίχτηκε η γιορτή της αγοράς της πόλης. Η κίνηση μαζί με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα σε 15 σημεία του εμπορικού κέντρου της Κομοτηνής είχαν την τιμητική τους,  κατά την βραδιά της Λευκής Νύχτας στην Κομοτηνή.

Από τις 7 το απόγευμα της Παρασκευής 5 Οκτωβρίου ο κόσμος άρχισε δειλά-δειλά να βγαίνει στην αγορά, με σκοπό είτε να καταναλώσει, είτε απλά για να κάνει βόλτα. Ο στόχος διπλός και αναγκαίος, αφού για τους διοργανωτές το στοίχημα αυτής της βραδιάς ήταν τόσο η άμεση κατανάλωση, όσο και η γνωριμία των καταναλωτών με την τοπική αγορά, προσδοκώντας σε κατανάλωση και εν ευθέτω χρόνο. Άλλωστε η ημερομηνία διεξαγωγής της Λευκής Νύχτας επιλέχτηκε με το σκεπτικό της προσέλκυσης νέων καταναλωτών, όπως είναι οι φοιτητές που εγκαταστάθηκαν στην πόλη μας και οι καταναλωτές από γειτονικές πόλεις. 

Αναφορικά με τις προσφορές,  αυτές ξεκινούσαν από 15% και έφταναν στο 50%. Σε οπτικά και ηλεκτρικά είδη καταγράφηκε σε πρώτη ματιά η μεγαλύτερη κίνηση. Κερδισμένοι φάνηκε να βγήκαν οι επιχειρηματίες στους κεντρικούς δρόμους, αν και σε δρόμους που δεν υπήρχαν εκδηλώσεις η κίνηση δεν ήταν αρκετά μεγάλη. Κίνηση καταγράφηκε και σε καταστήματα εστίασης, γρήγορου φαγητού, μπαρ. 

Υπ' ατμόν όλο αυτό το χρονικό διάστημα και συντονίζοντας τις λεπτομέρειες μέχρι την τελευταία στιγμή ο Εμπορικός Σύλλογος, η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης, το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, συνέπραξαν δυνάμεις για την Λευκή Νύχτα, σε αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής, που άλλωστε από την πρώτη χρονιά είχε στηρίξει έμπρακτα το θεσμό.

Στην πλατεία Ειρήνης, στους πεζόδρομους Βενιζέλου και Ερμού, σε Μακεδονίας, Βασιλέως Παύλου, Μ.Μ. Βασιλείου, Παρασίου, Ορφέως και Φιλικής Εταιρείας, Λέσχη Κομοτηναίων, οδό Αγίου Γεωργίου, στήθηκε ένα μεγάλο υπαίθριο πάρτι με θρακιώτικο γλέντι, ενημερωτικές δράσεις από αθλητικό σωματείο της ΑΕ Κομοτηνής και Europe Direct Κομοτηνής, δράσεις για παιδιά με ξυλοπόδαρους και φυσικά μουσική όλων των ειδών και χορό. Πέραν των όσων επίσημων είχαν ανακοινωθεί από τους διοργανωτές για την βραδιά της Λευκής Νύχτας οι επαγγελματίες επέδειξαν ιδιαίτερη θέρμη και οργάνωσαν τα δικά τους μικρά events έξω από τα καταστήματά τους προσφέροντας κεράσματα στους καταναλωτές και φυσικά προσελκύοντάς τους με προσφορές εντός καταστημάτων.

Για όλα τα είδη προϊόντων φαίνεται πως εκφράστηκε μικρότερο ή μεγαλύτερο ενδιαφέρον, για άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο, αλλά σίγουρα οι επαγγελματίες είδαν νέους πελάτες να μπαίνουν στα μαγαζιά τους. Αυτό άλλωστε θέλει να πετύχει η Λευκή Νύχτα. Ο καταναλωτής να γνωρίσει και στην συνέχεια να στηρίξει την τοπική αγορά. 

Τα καταστήματα της πόλης ήταν ανοιχτά μέχρι και τις 24:00, η κίνηση συνεχίστηκε και τις επόμενες ώρες.

Διακριτική η παρουσία του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων 

Διακριτική αλλά σοβαρή ήταν η παρουσία του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής. Τα μέλη του σωματείου είχαν ευθύς εξαρχής εκφράσει την διαφωνία τους με τον θεσμό, όπως έπραξαν και κατά τα προηγούμενα τρία χρόνια. Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι παρά τις ιδεολογικές πεποιθήσεις τους δεν στάθηκαν εμπόδιο στα σχέδια των καταστηματαρχών, καθώς πάντα με το έργο και τις πράξεις τους προσπαθούν να προασπίσουν τα εργατικά δικαιώματα. Η αντίδρασή του περιορίστηκε στο να μοιράσουν έντυπο υλικό, εν είδει διαμαρτυρίας, στον πεζόδρομο της Βενιζέλου.  Και όπως μας είπαν έχουν συγκεκριμένες προτάσεις να αντιπροτείνουν αντί της Λευκής Νύχτας.

"Μην πατήσεις την μπανανόφλουδα του «είμαστε όλοι κερδισμένοι» από τις «μαγικές» Λευκές νύχτες. «Μαγικά» εξαφανίζονται τα δικαιώματα μας και εξανεμίζονται οι μισθοί μας. Πρέπει να αντιδράσουμε μαζικά και οργανωμένα στη δουλειά μέχρι τα ξημερώματα. Κανένας εμποροϋπάλληλος δεν υποχρεώνεται από κανένα νόμο να δουλέψει μέχρι τα μεσάνυχτα", αναφερόταν μεταξύ άλλων στο έντυπο υλικό που μοίρασαν με αποδέκτες εργαζομένους εντός των καταστημάτων, στο οποίο έκαναν λόγο σε κέρδος μόνο των αλυσίδων κι όχι των μικρών μαγαζιών.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άραγε αισθάνονται ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι με τις συμπεριφορές που επέδειξαν οι συνδικαλιστές στην  κατάθεση στεφάνων,  τιμώντας την εργατική πρωτομαγιά στην πόλη μας;