fbpx Η κυριακάτικη λειτουργία συνεχίζει να διχάζει την αγορά
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου, 2017 - 11:00
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ

Η κυριακάτικη λειτουργία συνεχίζει να διχάζει την αγορά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
αγορά
Κομοτηνή
Επιχειρήσεις
Ανέστης Βαφειάδης
Γιώργος Κασάπης

Το επιχειρείν δε χρειάζεται χρόνο, άλλα χρειάζεται κίνητρα διευκόλυνσης στη φορολογία, στις εισφορές, στη ρευστότητα και ένα γενικότερο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον

Οι επαγγελματίες της Ροδόπης θέτουν καίρια ερωτήματα, για το αν τελικά υπάρχει λόγος να ανοίγουν τα καταστήματα την Κυριακή και κατά πόσο το υπουργείο Ανάπτυξης μπορεί να ξέρει ποιες είναι οι ανάγκες της τοπικής αγοράς 

 

 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Φρένο στην πλήρη απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, ήρθε να βάλει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές σε 3 περιοχές της χώρας. Πρόκειται για μία απόφαση που έχει αντίκτυπο πανελλαδικά, με τους επαγγελματίες της Ροδόπης να θέτουν καίρια ερωτήματα, για το αν τελικά υπάρχει λόγος να ανοίγουν τα καταστήματα την Κυριακή και κατά πόσο το υπουργείο Ανάπτυξης μπορεί να ξέρει ποιες είναι οι ανάγκες της αγοράς στη Ροδόπη.
 

Ανέστης Βαφειάδης: 
Δεν μπορεί το υπουργείο Ανάπτυξης να ξέρει τι ανάγκες έχει η Ροδόπη


Φαντάζεστε στην Κομοτηνή να είναι η αγορά κάθε Κυριακή ανοιχτή, αναρωτήθηκε εύλογα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης. Κατά τον ίδιο "τα περισσότερα γίνονται εκ του πονηρού αυτήν την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων, κρύβονται άλλα και παίρνουν αποφάσεις για άλλα". Περαιτέρω σημείωσε "παραδοσιακά το ωράριο των καταστημάτων το όριζαν οι νομαρχίες, με τους εκάστοτε εμπορικούς συλλόγους. Δεν μπορεί το υπουργείο Ανάπτυξης να ξέρει τι ανάγκες έχει η Ροδόπη και πότε θα είναι ανοιχτή και πότε κλειστή η αγορά. Υπάρχει διαφωνία ακόμα και για το άνοιγμα στις επτά Κυριακές. Υπάρχουν κάποιες Κυριακές που θα θέλαμε να ανοίξουμε, αλλά υπάρχουν και κάποιες που δεν θα θέλαμε. Για παράδειγμα είναι πλεονασμός δύο Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα να ανοίγεις, ειδικά στις μέρες μας, όταν ξέρουμε ότι όλοι ψωνίζουν τις τελευταίες δύο με τρεις μέρες. Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου που ήταν ανοιχτή η αγορά, ήταν μηδενικός ο τζίρος στα περισσότερα καταστήματα". 
 

Γιώργος Κασάπης: 
Αυτός που θα καθορίσει αν θα ανοίξουμε την Κυριακή είναι ο καταναλωτής


Υπάρχουν Κυριακές που έχει δουλειά και Κυριακές που δεν έχει, σχολιάζει ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Γιώργος Κασάπης και σπεύδει να πει πως η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων διχάζει την αγορά. "Υπάρχουν συνάδελφοι που λένε ότι από τη στιγμή που θα ανοίξουν τα πολυκαταστήματα πρέπει να ανοίξουμε κι εμείς. Από την άλλη όμως δε θέλουν να λειτουργήσουν για ευνόητους λόγους, γιατί είναι Κυριακή". Κατά τον κ. Κασάπη, "αυτός που θα καθορίσει αν θα ανοίξουμε την Κυριακή είναι ο καταναλωτής. Όσο ο καταναλωτής βγαίνει και ψωνίζει τις Κυριακές τόσο αυτές ενισχύονται". Εκφράζει την πεποίθηση ότι κάποια στιγμή θα επικρατήσει η λογική και θα βρει η αγορά από μόνη της την ισορροπία. 


ΕΣΕΕ: Το ΣτΕ έλυσε το πρόβλημα για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δια παντός


Η απόφαση του ΣτΕ για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, δικαιώνει την ΕΣΕΕ αναφέρει σε ανακοίνωση της σχετικά με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές σε 3 περιοχές της χώρας. Οι δικαστές, με την υπ΄ αριθ. 100/2017 απόφασή τους, έκαναν δεκτή την αίτηση επαγγελματικών Ενώσεων και εμπόρων που ζητούσαν να ακυρωθεί η από 7.7.2014 υπουργική απόφαση, που επέτρεπε δοκιμαστικά τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές στις εξής περιοχές: 1) Αττική: α) Ιστορικό κέντρο Αθηνών και β) Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου, 2) Κεντρική Μακεδονία: α) Ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης και β) Χαλκιδική και 3) Νότιο Αιγαίο: Στους Δήμους: α) Ρόδου, β) Κω, γ) Σύρου Ερμούπολης, δ) Μυκόνου και ε) Θύρας. Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η νομοθετική εξουσιοδότηση στον υπουργό Ανάπτυξης να εκδίδει απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, «χωρίς συγκεκριμένο προσδιορισμό», είναι αντίθετη στο άρθρο 43 του Συντάγματος που επιτάσσει για παρόμοια θέματα να εκδίδονται Προεδρικά Διατάγματα και όχι υπουργικές αποφάσεις. Παράλληλα, στην απόφαση καταγράφονται τα συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων και των πολιτών, σε σχέση με την αργία της Κυριακής. 


Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας: Νίκη των εργαζομένων εμποροϋπαλλήλων


Κατά την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας η απόφαση του ΣτΕ (100/2017), για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, αποτελεί νίκη των εργαζομένων εμποροϋπαλλήλων και μια πρώτη δικαίωση του συνεχιζόμενου αγώνα τους ενάντια στη γενικευμένη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.  Η ΟΙΥΕ αναμένει το πλήρες κείμενο της καθαρογραμμένης απόφασης και αφού μελετήσει το σκεπτικό της, θα αποφασίσει μαζί με τα σωματεία - μέλη της σε όλη την Ελλάδα, τις αγωνιστικές και νομικές μορφές του αγώνα, για την οριστική  κατάργηση της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πολιτικό και κοινωνικό ξεκατίνιασμα,  με φόντο την ηθική σήψη στον καλλιτεχνικό χώρο και όχι μόνο,  από πρωταγωνιστές οι οποίοι δεν τίμησαν ούτε το ρόλο που ηθοποιού-ποιώ ήθος- και αυτό έπρεπε να διδάσκου