ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου, 2018 - 10:00
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΡΩΣΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΠΘ

Η Κομοτηνή "γέφυρα" μεταξύ Θράκης και Ρωσίας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τμήμα Παρευξεινίων
Ρωσία
ΔΠΘ

Παρόντος του Ρώσου προξένου, του προέδρου του ιδρύματος "Ρωσικός Κόσμος", του δημάρχου Κομοτηνής, του προεδρείου του τμήματος Παρευξεινίων, πολλών φοιτητών, κόπηκε η κορδέλα

Διονύσης Βοργιάς

Το πρωί της Τρίτης 9 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Κέντρου Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού που δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος "Ρωσικός Κόσμος" στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών  (Π. Τσαλδάρη 1, κτίριο Β’).

Ο σκοπός του Κέντρου
Μεταξύ των σκοπών της λειτουργίας του Ρωσικού Κέντρου είναι η διάδοση της ρωσικής γλώσσας, λογοτεχνίας και τέχνης ως σημαντικού στοιχείου του παγκόσμιου πολιτισμού, η υποστήριξη των προγραμμάτων εκμάθησης της ρωσικής γλώσσας, η δημιουργία προϋποθέσεων για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν τα κλασικά και σύγχρονα έργα της ρωσικής λογοτεχνίας και τέχνης καθώς και τον πολυεθνικό πολιτισμό των λαών της Ρωσικής Ομοσπονδίας,  η ενημέρωση για τη σύγχρονη ζωή και την ιστορία της Ρωσίας, αλλά και η διεύρυνση των πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και επιστημονικών επαφών και ανταλλαγών με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Το Ρωσικό Κέντρο φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δ.Π.Θ., στο οποίο πολύ μεγάλος αριθμός φοιτητών επιλέγει τη Ρωσική κατεύθυνση σπουδάζοντας τη γλώσσα και τη λογοτεχνία της χώρας.

Πολλές παρουσίες
Τα εγκαίνια τέλεσαν ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Ρωσικός Κόσμος Vladimir Kochin και ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Alexandr Shcherbakov. Παρόντες ήταν η πρόεδρος του τμήματος Μ. Δημάση και ο αντιπρόεδρος του τμήματος Ηλ. Πετρόπουλος, ο καθηγητής Ελ. Χαρατσίδης, ο πρύτανης ΔΠΘ Αλ. Πολυχρονίδης, η αντιπρύτανης Ζ. Γαβριηλίδου, η κοσμήτορας της σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών ΔΠΘ Π. Καμπάκη - Βουγιουκλή, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, η δημοτική σύμβουλος Αφροδίτη Καρελιάδου, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής του Σπάρτακου Κώστας Καραΐσκος, ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης, ο Τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή Μουράτ Ομέρογλου. Εκ μέρους του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής παρέστη ο πρωτοσύγκελος κος Βαρθολομαίος. Παρόντες ήταν επίσης ο αστυνομικός διευθυντής Ροδόπης Μ. Σεβδυνίδης και ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικής ΑΜ-Θ Μ. Αποστολίδης, και άλλοι. 

Πολύ ωραία "νότα" στο πρωινό ήταν η παρουσία εκτός από πολλών φοιτητών του τμήματος Παρευξεινίων, αρκετών που ήταν ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές και επεφύλαξαν εκτός από παραδοσιακά κεράσματα προς τους παρευρισκόμενους και ...τραγούδια στα ελληνικά και στα ρώσικα, όπως και την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών.

Οι χαιρετισμοί
Ως μία "πάρα πολύ σημαντική για το τμήμα μας" χαρακτήρισε τη μέρα των εγκαινίων η Μ. Δημάση, η οποία ζήτησε από τον νεοεκλεγέντα πρύτανη τον εξωραϊσμό των εγκαταστάσεων για "ένα τμήμα με μεγάλη ιστορία και πολύ έργο", όπως είπε στο οποίο "διδάσκονται τέσσερις γλώσσες και τέσσερις αντίστοιχες κουλτούρες".

Ο πρύτανης Αλ. Πολυχρονίδης χαρακτήρισε ως "μεγάλη τιμή" την ύπαρξη του Κέντρου αυτού στο ΔΠΘ και στο τμήμα, το οποίο εξήρε για "την ιδέα, έμπνευση και υλοποίηση και για τη μεγάλη συμβολή που έχει στο ΔΠΘ και την κοινωνία". Δήλωσε "βέβαιος για την επιτυχία του κέντρου στην ανάδειξη του ρωσικού πολιτισμού και της γλώσσας και στην αναβάθμιση του τμήματος και του πανεπιστημίου".

Ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Alexandr Shcherbakov σημείωσε πως "η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να χαρακτηριστεί δικαίως ως η πιο 'ρωσόφωνη' περιοχή της Ελλάδας, γιατί εδώ κατοικούν πολλοί συμπατριώτες μας από τη Ρωσία και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που συμβάλλουν ενεργά στην ανάπτυξη της περιοχής" και ανέδειξε πως "η υποστήριξη και διάδοση της ρωσικής γλώσσας έχουν μείζονα σημασία για την ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων", ενώ δεν έκρυψε πως "πολλές περιφέρειες της Ρωσίας αναπτύσσουν ενεργά σχέσεις με την περιφέρειά σας".

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Ρωσικός Κόσμος Vladimir Kochin ανέδειξε πως "με τους φοιτητές του τμήματός σας ανταμώνουμε εδώ και δέκα χρόνια σε διάφορα φεστιβάλ επιστήμης και πολιτισμού που αφορούν το κοινό αυτό αντικείμενο" και είπε πως "μεταξύ των δύο λαών (σ.σ. Ελλήνων και Ρώσων) υπήρχε πάντοτε ενδιαφέρον για την ιστορία, τον πολιτισμό, την κουλτούρα, γιατί βασίζονται και οι δύο λαοί στην ορθοδοξία" ενώ τόνισε πως "η ίδρυση του κέντρου θα αποτελέσει περαιτέρω κίνητρο σε επιστήμη, πολιτισμό και σύνδεση Ελλάδας - Ρωσίας".

"Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί η πόλη μας φιλοξενεί την συγκεκριμένη δομή", δήλωσε ο Γ. Πετρίδης που ανέδειξε πως "η πρωτοβουλία έχει μία προστιθέμενη αξία για την Κομοτηνή, πέρα από την ακαδημαϊκή της αξία, γιατί οι ρωσόφονοι πολίτες μας δίνουν ένα σημαντικό παρών στην τοπική κοινωνία", ευχόμενος παράλληλα την "επικράτηση της διπλωματίας του πνεύματος και του πολιτισμού έναντι της δημοκρατίας των συμφερόντων".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ο κύβος ερρίφθη για τη συνεργασία των παρατάξεων «Περιφερειακή Αναγέννηση» του νέου περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου και του  Κωστή Σιμιτζή επικεφαλής της παράταξης «Περιφέρεια σε Δράση»,  για την επόμενη διοίκη