fbpx Η Κομοτηνή είναι η μόνη πόλη της ΑΜΘ με δύο ΤΟ.Μ.Υ.
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 11 Μαΐου, 2018 - 10:00
ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.000 ΚΟΜΟΤΗΝΑΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΡΑΦΕΙ ΣΤΙΣ ΤΟ.Μ.Υ.

Η Κομοτηνή είναι η μόνη πόλη της ΑΜΘ με δύο ΤΟ.Μ.Υ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΥ
ΤΟΜΥ Κομοτηνής
Υγεία
Γιώργος Φιλιππίδης

Προσλήψεις γιατρών και στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο

Δήμος Μπακιρτζάκης

Πάνω από 1.000 είναι οι συμπολίτες μας που έχουν εγγραφεί στις δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που λειτουργούν στην πόλη μας και της δίνουν μία πλεονεκτική θέση σε σχέση με τις άλλες τέσσερις πρωτεύουσες των νομών της ΑΜΘ. Η Κομοτηνή είναι η μόνη από τις πέντε που διαθέτει δύο Τ.Ο.ΜΥ., την ώρα που στην Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα και την Ξάνθη λειτουργεί από μία και στη Δράμα καμία.


Μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο διοικητής του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής Γιώργος Φιλιππίδης, εξήγησε ότι απώτερος στόχος για την Κομοτηνή, είναι οι Τ.Ο.ΜΥ. να γίνουν τέσσερις και αναφορικά με τη λειτουργία τους, περιέγραψε: “υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από τον κόσμο και για παιδιατρικά περιστατικά. Εκεί γίνονται πλέον οι εμβολιασμοί, ενώ επιλαμβάνονται και περιστατικά γενικής ιατρικής είτε για να συνταγογραφήσουν κάποιο φάρμακο είτε για κάποια απλή εξέταση για κάποια κοινά κρυολογήματα και γρίπες. Υπάρχει μια συνεχής ροή. Κλείσαμε το ιατρείο συνταγογράφησης που λειτουργούσαμε στο νοσοκομείο οπότε από εκεί εξοικονομήθηκαν γιατροί και έχουνε πάει στις κλινικές, καθώς κάθε μέρα υπήρχε ένας γιατρός που ασχολούνταν μόνο με αυτό το κομμάτι. Εκεί έγινε εξοικονόμηση πέντε γιατρών εβδομαδιαίως και όσο περνάει ο καιρός και ο κόσμος έχει εμπιστοσύνη στα ΤΟΜΥ θα έχουμε αποσυμφόρηση και στα ΤΕΠ του νοσοκομείου”.


Βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία των υπόλοιπων δύο Τ.Ο.ΜΥ. είναι να υπάρξει ενδιαφέρον από γιατρούς για τη στελέχωσή τους. “Υπάρχει έλλειψη γιατρών πανελλαδικά και είναι ειδικότητες που είχανε απορροφηθεί στα περιφερειακά ιατρεία που λειτούργησαν όλο αυτό το διάστημα και δεν υπήρχαν υποψηφιότητες. Τώρα έχουνε γίνει δύο με τρείς φορές εξετάσεις και έχουνε βρεθεί γιατροί που έχουνε περάσει τις εξετάσεις. Έχουμε στην αναμονή δύο με τρείς που περιμένουνε να βγει η προκήρυξη για να κάνουν τα χαρτιά τους και να ανοίξουμε και τις άλλες δύο ΤΟΜΥ. Το υπόλοιπο προσωπικό υπάρχει, έχει γίνει η προκήρυξη, είναι σε αναμονή, καθώς χρειαζόμαστε γιατρούς γενικούς, παθολόγους και παιδιάτρους ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τις δομές αυτές” σχολίασε σχετικά ο κος Φιλιππίδης.


Η έλλειψη γιατρών άλλωστε είναι και ο λόγος που δεν λειτουργούν όσες Τ.Ο.ΜΥ. προβλέπεται και στις άλλες πόλεις της ΑΜΘ. Σημειώνεται δε, ότι ο σχετικός νόμος προβλέπει μία ΤΟ.Μ.Υ. ανά 12.000 πληθυσμού.


Προσλήψεις στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής
Την ώρα που το ενδιαφέρον των γιατρών για τις Τ.Ο.ΜΥ. είναι μειωμένο, δεν συμβαίνει το ίδιο και για το νοσοκομείο της Κομοτηνής. Εκεί δρομολογούνται μια σειρά από προσλήψεις γιατρών, που η ολοκλήρωσή τους θα σημαίνει ότι έχει καλυφθεί πάνω από το 50% του προβλεπόμενου οργανογράμματος λειτουργίας του ιδρύματος.


“Είχαμε προκηρύξει έξι θέσεις μονίμων ιατρών πριν περίπου ένα μήνα και έχει λήξει η προκήρυξη. Πρόκειται για δύο αναισθησιολόγους, χειρουργό καρδιολόγο, παθολόγο και έναν ΩΡΛ. Έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και είναι σε φάση που θα γίνει η κρίση των ιατρών” λέει ο κος Φιλιππίδης και εξηγεί: “όταν είχα αναλάβει τον Αύγουστο του 2016 από τις ογδόντα θέσεις των γιατρών που προέβλεπε ο οργανισμός ήταν καλυμμένες οι τριάντα δύο. Σήμερα είμαστε στις σαράντα και περιμένουμε και αυτούς τους έξι, άρα θα πάμε στους σαράντα έξι. Αυτό σημαίνει ότι θα περάσουμε το 50% των ελλείψεων και σε ένα διάστημα ικανοποιητικό θα φτάσουμε τους πενήντα πέντε γιατρούς που είναι ένας καλός στόχος και θα λειτουργούμε πιο ουσιαστικά και ποιοτικά”.


Βέβαια, ελλείψεις υπάρχουν και στο νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και σε επικουρικούς γιατρούς. Σύμφωνα με τον κο Φιλιππίδη “αυτή την στιγμή έχουμε πάρει αυτά τα τριάντα πέντε άτομα νοσηλευτικό προσωπικό από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που ήτανε για δύο χρόνια και ανανεώθηκε και τώρα πρέπει να ενισχυθεί το προσωπικό και εδώ έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς οι ελλείψεις ξεπερνάνε το 40%. Μόλις λήξουν οι συμβάσεις αυτών των υπαλλήλων θα έχουμε θέμα θα πρέπει να δούμε τι πρέπει να γίνει και το υπουργείο να προβλέψει να γίνουν προσλήψεις και του νοσηλευτικού αλλά και παραϊατρικού προσωπικού”.


Όσο για τους επικουρικούς γιατρούς, το Σισμανόγλειο διαθέτει ήδη 20, όμως “πριν περίπου δέκα μέρες ζητήσαμε να ενισχυθούμε με άλλους τέσσερις - έναν ΩΡΛ, έναν μαιευτήρα, έναν παθολόγο και έναν καρδιολόγο, για να πάνε και αυτοί στις κλινικές” όπως λέει ο κος Φιλιππίδης χαρακτηρίζοντας τους επικουρικούς ως “πολύ βοηθητικούς”.


Η υπηρεσία του νοσοκομείου που βρίσκεται στην καλύτερη μοίρα από όλες είναι η διοικητική, λέει ο κος Φιλιππίδης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι εκεί δεν υπάρχουν ελλείψεις, αλλά “εκεί μπορώ να σας πω ότι είμαι ικανοποιημένος με το ποσοστό που υπάρχει σε κάλυψη” σημειώνει ο διοικητής.


Όλη αυτή η κατάσταση βέβαια περιγράφεται και συμβαίνει πάντα με φόντο το νέο νοσοκομείο της Κομοτηνής που θα κατασκευαστεί με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Σύμφωνα με τον κο Φιλιππίδη “είμαστε σε πολύ καλό δρόμο δεν έχουμε κάτι να μας ανησυχεί και σύντομα θα δούμε τα έργα να ξεκινάνε για να πειστεί ο κόσμος πρέπει να δει τα έργα και είναι βασικό αυτό”.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τη μέθοδο της συνάντησης ανά δίμηνο αρχικά, που έγινε τρίμηνο τώρα, μέχρι να σταματήσει προφανώς κάποια στιγμή, των «μικρών κυβερνητών»,  όπως θεωρούνται οι περιφερειάρχες,  με τον πρωθυπουργό,  εφαρμόζει κα