fbpx Η Κομοτηνή έχασε το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Βαλκανικών Τηλεοπτικών Σειρών Μυθοπλασίας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 21 Αυγούστου, 2019 - 10:00
ΑΚΑΡΠΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Η Κομοτηνή έχασε το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Βαλκανικών Τηλεοπτικών Σειρών Μυθοπλασίας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διεθνές Φεστιβάλ Βαλκανικών Τηλεοπτικών Σειρών Μυθοπλασίας
Περιφέρεια ΑΜΘ
Κωνσταντίνος Δεληγιάννης

Τους λόγους αυτής της εξέλιξης παραθέτει στον «Χ» ο διευθυντής του Οργανισμού Series Balkans Κωνσταντίνος Δεληγιάννης

Δήμος Μπακιρτζάκης

Η Κομοτηνή έχασε το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Βαλκανικών Τηλεοπτικών Σειρών Μυθοπλασίας και τους λόγους αυτής της εξέλιξης παραθέτει στον «Χ» ο διευθυντής του Οργανισμού Series Balkans Κωνσταντίνος Δεληγιάννης. Καθώς ο γαλλικός οργανισμός δεν έχει παραλάβει από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τις απαραίτητες έγγραφες συμφωνίες και εγγυήσεις για την ομαλή διεξαγωγή του φεστιβάλ, αποφάσισε την ακύρωσή του.

Ακόμη από το 2018 γίνονταν επαφές του διευθυντή του Οργανισμού Series Balkans Κωνσταντίνο Δεληγιάννη με τους αιρετούς του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ώστε να πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, κάτι που επίσης δεν καρποφόρησε.

Εν συνέχεια επιλέχτηκε η Κομοτηνή και το Μέγαρο Μουσικής για τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ το διάστημα 2-6 Οκτωβρίου 2019. Όμως και εδώ οι εξελίξεις συνέτειναν στην ακύρωσή του. Περί τα μέσα Ιουλίου αποφασίζεται το Φεστιβάλ να μεταφερθεί στην Κομοτηνή, με σκοπό να διεξαχθεί στο Μέγαρο Μουσικής. Όμως περί τα τέλη Ιουλίου ο κος Δεληγιάννης αντιλαμβάνεται ότι σχεδόν καμιά από τις υποσχέσεις και προφορικές συμφωνίες της 15ης Ιουλίου, που του δόθηκαν δεν ισχύουν, εκτός της επιβεβαίωσης του θερμού ενδιαφέροντος της Περιφέρειας για το Φεστιβάλ: 

1) Ότι η προγραμματική σύμβαση δεν θα υπογραφεί πριν την 1η Σεπτεμβρίου, δηλαδή μόλις ένα μήνα πριν την έναρξη του Φεστιβάλ. 2) Ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμιά προκαταβολή, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις που τους είχαν δοθεί και συμφωνηθεί στις συναντήσεις και συζητήσεις μας με την Περιφέρεια. 3) Ότι η ελληνική ΑΜΚΕ Σερί Μπαλκάν που προβλέπεται να διαχειριστεί την ανάθεση του έργου θα υποχρεωθεί να προπληρώσει το σύνολο του κόστους - 24.000 ευρώ - και ότι, μόνον μετά την υλοποίηση του Φεστιβάλ, θα μπορέσει να αιτηθεί από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας την αντίστοιχη πληρωμή, όταν και όσα και αν οι εκάστοτε υπάλληλοι των οικονομικών υπηρεσιών κρίνουν ότι ανταποκρίνονται ως έξοδα που μπορούν να θεωρηθούν ως πληρωτέα.

Στις 31 Ιουλίου ο κος Δεληγιάννης του οργανισμού Series Balkans, λαμβάνοντας υπόψιν τα νέα αυτά ανατρεπτικά της ήδη συμφωνίας στοιχεία στέλνει επιστολή στον  κο Μέτιο περιφερειάρχη και στην κα Κοσμίδου, εκτελεστική γραμματέα με το παρακάτω αίτημα: “όπως η προγραμματική σύμβαση υπογραφτεί, το αργότερον μέχρι τις 12 Αυγούστου, και να περιλαμβάνει την δέσμευση εκταμίευσης του ποσού της χορηγίας σας σε τρεις δόσεις, Αύγουστο Σεπτέμβριο Οκτώβριο. Στην περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατόν, ο οργανισμός Series Balkans θα θεωρήσει ότι, εφόσον δεν πληρούνται, επί του παρόντος, οι όροι μιας σωστής, θεσμικής, επαγγελματικής, δεοντολογικής, και υψηλών προδιαγραφών υλοποίησης του Φεστιβάλ μας, θα βρεθούμε στην δυσάρεστη θέση να ακυρώσουμε το Φεστιβάλ, παρόλη την επένδυσή μας, σε χρήμα, σε δουλειά, και σε χρόνο, προσπαθώντας επί ένα χρόνο να υλοποιήσουμε αυτό το πρωτότυπο, αναπτυξιακό και πολιτιστικό εγχείρημα για την περιοχή σας, τα Βαλκάνια και την οπτικοακουστική βιομηχανία.”

Ο οργανισμός τελικά  ανέστειλε τα σχέδιά του να αναπτύξει στην Ελλάδα, το Φεστιβάλ Σερί Μπαλκάν SBIF, μέχρι νεωτέρας.

«Με την ακύρωση του Φεστιβάλ, ο οργανισμός μας αναστέλλει, μέχρι νεωτέρου, τα σχέδιά του να αναπτύξει, στην Ελλάδα, ένα φιλόδοξο οπτικοακουστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα θερμοκοιτίδας, σχολής, φόρουμ και αγοράς σειρών τηλεοπτικής μυθοπλασίας που θα επέτρεπε στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη να παίξει τον ρόλο ενός ανοιχτού παράθυρου στον κόσμο της συνεργασίας και ανάπτυξης, της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, της επιχειρηματικότητας και της αξιοποίησης του πολιτιστικού και τουριστικού πλούτου 12 βαλκανικών χωρών: Σερβία, Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Κοσσυφοπέδιο, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Βόρειος Μακεδονία, Ελλάδα, Τουρκία. 

Στο όνομα του διοικητικού συμβουλίου και της καλλιτεχνικής και επιστημονικής επιτροπής του οργανισμού Series Balkans ελπίζουμε, ότι, παρά τις, μέχρι τώρα, αντιξοότητες και την άκαρπη συνεργασία μας με δύο σημαντικούς δημόσιους αυτοδιοικητικούς φορείς (1. Δήμος Αλεξανδρούπολης ο οποίος είχε αρχικά δεσμευτεί να υποστηρίξει το Φεστιβάλ – 2. Περιφέρεια ΑΜΘ η οποία δέχτηκε να υποστηρίξει το συνολικό κόστος του Φεστιβάλ μετά την αθέτηση των δεσμεύσεων του Δήμου Αλεξανδρούπολης) οι συζητήσεις που αρχίσαμε με τον επιχειρηματικό κόσμο της Κομοτηνής, θα μας επιτρέψουν να επιστρέψουμε, σύντομα, με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, εγκαινιάζοντας μια καινοτόμο συνεργασία βασισμένη στην ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία και κινητοποίηση, με στόχο την μακροπρόθεσμη διαβαλκανική πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».

Στόχος του φεστιβάλ ήταν η προβολή, η προώθηση, η υποστήριξη και η ανάπτυξη των τηλεοπτικών σειρών μυθοπλασίας ποιότητας από τις δώδεκα χώρες των Βαλκανίων (Σερβία, Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Κοσσυφοπέδιο, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ελλάδα, Τουρκία). 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πολιτικά,  ψηφοθηρικά και τοπικά εκλογικά, η  οποιουδήποτε άλλου παιχνίδια,  το έχουμε γράψει κατ’επανάληψη,  δεν πρέπει να παίζονται στις πλάτες των παιδιών και της εκπαίδευσης,  ιδιαίτερα της μειονοτικής.