fbpx Η κοινωνική πολιτική δεν είναι δεδομένη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου, 2019 - 10:00
ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Η κοινωνική πολιτική δεν είναι δεδομένη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δωρεάν διανομή
τρόφιμα
Δήμος Κομοτηνής

Δεν είναι δεδομένη η υλοποίηση ενός ευρωπαϊκού προγράμματος, ούτε φυσικά η αξιοποίηση αυτού μέχρι δεκάρας, ούτε η διανομή τροφίμων σε χιλιάδες ανθρώπους χωρίς προβλήματα

Η προεκλογική περίοδος ευνοεί την κριτική, τι είπε η Ελένη Λαφτσή, τι απαντάει ο Νίκος Σωτηρακόπουλος

Δήμητρα Συμεωνίδου

Η κοινωνική πολιτική δεν είναι δεδομένη, ούτε η υλοποίηση ενός ευρωπαϊκού προγράμματος, ούτε φυσικά η αξιοποίηση αυτού μέχρι δεκάρας. Αναφερόμαστε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας (ΤΕΒΑ/FEAD), που υλοποιεί ο Δήμος Κομοτηνής τα τελευταία χρόνια ως επικεφαλής εταίρος, σε σύμπραξη με τους άλλους Δήμους του νομού Ροδόπης. 

Παρακολουθώντας ο "Χ" την υλοποίηση αυτού του προγράμματος από τη αρχή του ανέδειξε τα όποια προβλήματα υπήρξαν, χωρίς να χαριστεί σε κανέναν. Διαπίστωσε τα λάθη με επιτόπια ρεπορτάζ σχεδόν σε όλες τις διανομές, κατέγραψε τις στιγμές έντασης, ακόμη και τις στιγμές εκείνες που υπάλληλοι απειλήθηκαν με λεκτική και σωματική βία, όταν κλήθηκε η αστυνομία, όταν σχηματίζονταν ουρές και η αναμονή πολιτών ξεπερνούσε τις πολλές ώρες.

Την ίδια στιγμή όμως διαπίστωσε την ανάγκη των ανθρώπων να παραλάβουν αυτά τα τρόφιμα, τις αλλαγές που έγιναν στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος για να εκλείψουν οι ουρές, το ότι έλειψαν τα περαστικά βίας και δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος για να εξυπηρετηθούν όλοι με τη σειρά τους. Είδε την κινητοποίηση υπαλλήλων αλλά και εθελοντών, την αξιοποίηση του όποιου διαθέσιμου προσωπικού για να παραληφθούν γρηγορότερα τα τρόφιμα. Είδε τις αλλαγές που έγιναν προς το καλύτερο και ότι σήμερα, μετά από 14 διανομές τροφίμων, αξιοποιείται μέχρι δεκάρας το ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Τα χρήματα των εκπτώσεων που προκύπτουν από τους διαγωνισμούς, γίνονται ξανά τρόφιμα και μοιράζονται στους δικαιούχους. Το κυριότερο όμως που είδαμε είναι ότι υπάρχει κόσμος που περιμένει αυτά τα δωρεάν τρόφιμα.

Σε όλα αυτά παρών πάντα ήταν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Νίκος Σωτηρακόπουλος, όχι σε μία αλλά σε όλες τις διανομές. Παρών για να συντονίζει, να προλαβαίνει ή να διορθώνει λάθη, να δέχεται τα όποια παράπονα, να βρίσκει λύσεις.

Η κριτική που άσκησε η Ελένη Λαφτσή 
Η προεκλογική περίοδος ευνοεί την κριτική, γι' αυτό και η Ελένη Λαφτσή, επικεφαλής της «Πολη-τικής Ανατροπής» με αφορμή τη διανομή τροφίμων που διενεργείται αυτές τις μέρες στον Δήμο Κομοτηνής, έκανε λόγο για αθέμιτες πρακτικές που εκκινούν από ψηφοθηρικούς λόγους. Η κ. Λαφτσή κάλεσε αφενός τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και τους υποψήφιους δημάρχους να πάρουν αποστάσεις από τέτοιες πρακτικές αφετέρου άπαντες τους αιρετούς να απέχουν από τη διαδικασία διανομής. Εμείς, παραθέτοντας την δική μας εμπειρία πολλών χρόνων και δημοσιευμάτων σε σχέση με την διενέργεια των διανομών τροφίμων, φιλοξενούμε την ανακοίνωσή της και αρκούμαστε να πούμε ότι διανύουμε προεκλογική περίοδο.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή της: «Επειδή παρακολουθώ με αγανάκτηση σε δημοσιεύματα  να προβάλλονται περιχαρείς αντιδήμαρχοι, πρόεδροι τοπικών συμβουλίων και ότι «δήθεν ασκούν κοινωνική πολιτική», όταν μάλιστα πρόκειται για δωρεάν διανομή τροφίμων που αφορά δικαιούχους του ΚΕΑ, μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Επειδή μας ενημερώνουν μάλιστα ότι γίνεται και κατ' οίκον διανομή- σε ποιους άραγε;- από προέδρους τοπικών συμβουλίων, όταν, όπως οφείλουν να γνωρίζουν, πλέον από 1/1/19 χρειάζεται υπογραφή του δικαιούχου!

Επειδή λοιπόν στις μέρες μας δεν δικαιούται κανείς να παίζει με τα αισθήματα, τις αγωνίες και τις ανάγκες επιβίωσης των συμπολιτών μας, εκμεταλλευόμενος την ανέχεια ευπαθών κοινωνικών ομάδων, αναπαράγοντας ένα πελατειακό σύστημα που έχει στηθεί στον Δήμο Κομοτηνής και μάλιστα πατώντας πάνω  στην κοινωνική πολιτική που ασκεί  η σημερινή κυβέρνηση!

Επειδή από 19/2 και έως τις 22/2 θα γίνεται η διανομή από το Πολυλειτουργικό Κέντρο, καλώ όλους αιρετούς να απέχουν από τη διαδικασία διανομής. Να αναλάβουν αποκλειστικά την ευθύνη εργαζόμενοι από το διοικητικό προσωπικό. Και ζητώ από όλους τους επικεφαλής, υποψηφίους δημάρχους, να πάρουν σαφείς αποστάσεις από πρακτικές που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των συμπολιτών μας. Διαφορετικά  θα είναι συνένοχοι!».

Τι απαντάει ο Νίκος Σωτηρακόπουλος
Φτάνοντας αισίως στην 14η διανομή του προγράμματος ΤΕΒΑ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα που υλοποιεί ο Δήμος Κομοτηνής σε συνεργασία με όμορους Δήμους, ο Νίκος Σωτηρακόπουλος καλεί την Ελένη Λαφτσή να είναι και εκείνη παρούσα στην επόμενη διανομή τροφίμων, που θα γίνει πριν το Πάσχα, άρα εντός προεκλογικής περιόδου. Την καλεί να ακολουθήσει αυτό που έκανε προ διετίας η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Φελίνα Καζάκου, όταν ενημερώθηκε διά ζώσης για το πρόγραμμα και δηλώνει πως "κανένας δεν μπορεί να μου πει να μην είμαι στη διανομή γιατί εγώ συντονίζω το πρόγραμμα. Δεν θα κάτσω στο γραφείο με την γραβάτα, αλλά θα σπρώξω ακόμη και το παλετοφόρο, έτσι είναι ο χαρακτήρας μου αλλά μάλλον η κα Λαφτσή δεν το γνωρίζει".

Λέει με έμφαση πως "κανένας άλλος αιρετός δεν είναι στη διανομή παρά μόνο ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών" και προσθέτει πως "κανένας πρόεδρος σε κανέναν οικισμό δεν έχει μοιράσει προϊόντα. Όμως αν κάποιος δικαιούχος είναι ανήμπορος μπορεί να του πάει τα τρόφιμα το "Βοήθεια στο Σπίτι" με ένα αυτοκίνητο του Δήμου Κομοτηνής στην πόρτα του".

Αναφορικά με την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος ο αντιδήμαρχος λέει "δεν μας τα χάρισε κάποιος, υπάρχει σύμπραξη με επικεφαλής τον Δήμο Κομοτηνής και ενώ τέλειωσαν οι διανομές εμείς αξιοποιούμε τις εκπτώσεις που μας έδωσαν οι προμηθευτές. 900.000 ευρώ δεν επέστρεψαν στην Αθήνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά έμειναν στη Ροδόπη γιατί ανήκουν στη Ροδόπη. Επίσης άλλες 400.000 από εκπτώσεις θα γίνουν τρόφιμα. Αυτό είναι έργο του Δήμου Κομοτηνής, δεν είναι της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί εμείς αγωνιζόμαστε να κάνουμε τους διαγωνισμούς με τα στελέχη του Δήμου και να τα μοιράσουμε στον κόσμο".

Τέλος, ο αντιδήμαρχος δηλώνει πως δέχεται την καλόπιστη κριτική και αναγνωρίζει ότι "μπορεί να έχουμε εκλογές, αλλά οι διανομές δεν θα σταματήσουν".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τελικά οι μικροί κυβερνήτες, έτσι βάφτισαν πρωθυπουργοί τους περιφερειάρχες,  αποδεικνύονται ότι είναι  γυμνοί από αρμοδιότητες και πόρους.