fbpx Η Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2020, ευκαιρία και παγίδα για την Ελλάδα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 3 Απριλίου, 2019 - 10:00
ΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΑΓΡΟΤΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2020, ευκαιρία και παγίδα για την Ελλάδα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κοινή Αγροτική Πολιτική
Αγροτικά

Ολιστική ενημέρωση σε ημερίδα στην Κομοτηνή που συνδιοργάνωσαν το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης και τα Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής και Ξάνθης

Διονύσης Βοργιάς

Ολιστική ήταν η ενημέρωση γύρω από τη νέα σχεδιαζόμενη, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), στο πλαίσιο ημερίδας που έλαβε χώρα το απόγευμα της Δευτέρας 1/4 στην αίθουσα "Γεώργιος Παυλίδης" του κτιρίου της τ. νομαρχίας. Την εκδήλωση διοργάνωσε το ΓΕΩΤΕΕ - παράρτημα Θράκης με την υποστήριξη των Κέντρων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής και Ξάνθης. Η εκδήλωση είχε θέμα "Σχεδιάζοντας το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής - η ΚΑΠ μετά το 2020".

Δ. Μελάς: Η νέα ΚΑΠ μας επιβάλλει να συνεννοηθούμε
Κληθείς από τον "Χ" να καταγράψει μερικά σχόλια για τη νέα ΚΑΠ, αλλά και τα όποια λάθη του παρελθόντος, ο κος Μελάς αρχικά αναγνώρισε ότι - παρά τα λάθη - το ευρωπαϊκό χρήμα έχει αναβαθμίσει εν πολλοίς την Ελλάδα, προτάσσοντας σωρεία παραδειγμάτων. Δεν έκρυψε, όμως, ότι τα περασμένα χρόνια υπήρξαν κατά τον ίδιο δύο βασικά λάθη. "Πρώτον, χειριστήκαμε τον πρωτογενή τομέα μεμονωμένα και όχι ως αγροδιατροφικό, μη λαμβάνοντας υπόψη δηλαδή στο ίδιο θεσμικό πλαίσιο πρωτογενή τομέα, πρώτη και δεύτερη μεταποίηση, και τον τριτογενή τομέα. Δεύτερον, υπάρχει ελλειμματικότητα στην αυτο-οργάνωση και στον συνεργατισμό των αγροτών.

Οι γείτονές μας έχουν επίπεδο οργάνωσης που ξεπερνάει το 50%, με αποτέλεσμα να ασκούν πολιτική και να διαπραγματεύονται με αξιώσεις τιμές και είσοδο και διείσδυση. Στην Ελλάδα, αν θεωρήσουμε ότι το κατά κύριο επάγγελμα έχουμε περίπου 250.000, μόλις 27.000 είναι οργανωμένοι σε συνεργατικά σχήματα. Ο θεσμός (σ.σ. συνεργασιών, συνεταιρισμών, κλπ) είναι εξαιρετικά πολύτιμος".

Εδώ, τόνισε, ότι αυτά τα στοιχεία "έρχονται να μας επιβληθούν στη νέα ΚΑΠ, όπου μας υποχρεώνουν μέσα από ένα εθνικό στρατηγικό στάδιο, να συνεργαστούμε αρμονικά σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να επωφεληθούμε από τους πόρους", και χτύπησε καμπανάκι κινδύνου, εξηγώντας ότι η νέα ΚΑΠ είναι περισσότερο επίδοσης, παρά συμμόρφωσης. Πιο συγκεκριμένα, τα κράτη - μέλη επιδοτούνται κάποια χρήματα αρχικά και μετά αυτά προσαυξάνονται ανάλογα με τις επιδόσεις που καταγράφουν, κι εδώ έγκειται μία μεγάλη παγίδα για την Ελλάδα, που έχει μείνει πίσω τις τελευταίες δεκαετίας στο επίπεδο οργάνωσης του πρωτογενούς τομέα. Τέλος, ο κος Μελάς, ανέδειξε ότι η νέα ΚΑΠ αναμένεται να έχει "πράσινο" προσανατολισμό, μεταξύ άλλων.

Τρ. Παπαδάκης: Μας προβληματίζει το μέλλον της ΚΑΠ
Για την διοργάνωση μίας σειράς εκδηλώσεων, με αρχή την Ξάνθη, συνέχεια την Κομοτηνή και κατόπιν τον Έβρο, ενημέρωση ο Τριαντάφυλλος Παπαδάκης, πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ - παράρτημα Θράκης. Ευθύς εξαρχής ανέδειξε ότι η ΚΑΠ έχει προσφέρει πολλά χρήματα στην ελληνική οικονομία, πληροφορώντας σχηματικά πως "ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ έχει δώσει περίπου ένα ετήσιο ΑΕΠ της χώρας". Δεν έκρυψε πάντως ότι "μας προβληματίζει το μέλλον της ΚΑΠ, γιατί η ΕΕ έχει διερευνηθεί και πιθανότητα κάποια στιγμή θα έχουμε μείωση των εισροών (σ.σ. χρημάτων στα κράτη - μέλη). Θα πρέπει να δούμε το πως θα είναι μικρότερη η ζημιά για την Ελλάδα, γιατί πιθανότατα θα υπάρξει ζημιά".

Αναφορικά με τον θεσμό του συμβούλου που προωθεί η νέα ΚΑΠ, εξήγησε ο πρόεδρος ότι η Ελλάδα εναρμονίζεται σε αυτόν συμπληρώνοντας το μητρώο συμβούλων, από το οποίο ο εκάστοτε αγρότης θα διαλέγει τον σύμβουλο που επιθυμεί, εάν όλα κυλήσουν ομαλά. Επίσης, κατά τον πρόεδρο η νέα ΚΑΠ αναμένεται να είναι προσανατολισμένη επίσης σε αλλαγή του κλίματος, υψηλή τεχνολογία, γεωργία ακριβείας, περιβαλλοντικούς κανόνες και ευζωία ζώων. Μέχρι στιγμής η ΕΕ τελεί σε διαβούλευση αναφορικά με τη νέα ΚΑΠ, αλλά οι παραπάνω κατευθύνσεις φέρεται να έχουν κλειδώσει. Τέλος, αναφορικά με την πρόταση του Ιλχάν Αχμέτ, βουλευτή Ροδόπης, σε πρόσφατη ημερίδα, προκειμένου κατά τη νέα ΚΑΠ να στηριχθούν περισσότερο οι μειονεκτικές περιοχές, κατά το μοντέλο της Ισπανίας, φαίνεται πως αυτή η πρόταση μπορεί να υλοποιηθεί, εάν γίνουν τα σωστά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Σημειωτέον, ως μειονεκτική περιοχή λογίζεται όλη η Θράκη.

Στήριγμα της Ροδόπης στην ευρωβουλή, θέλουν οι κκ. Στυλιανίδης, Τσαλικίδης
Τα καλύτερα για την εκδήλωση και για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή, μετέφεραν προς το ακροατήριο ο τ. υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης.

Την εμπειρία του από ταξίδια στο εξωτερικό και το πως λειτουργούν εκεί οι αγρότες/κτηνοτρόφοι, μετέφερε ο κος Στυλιανίδης, λέγοντας σχηματικά "η γνώση είναι το ήμισυ του παντός", ζητώντας από τον κο Μελά να είναι συμπαραστάτης της Θράκης και της Ροδόπης ειδικά εάν εκλεγεί. Ζήτησε ανοιχτή πόρτα ώστε η ακριτική περιοχή να τυγχάνει στήριξης σε ανώτερο επίπεδο και ενημέρωσης για όλες τις εξελίξεις, από έναν γνώστη της αγροδιατροφής. 

Εν πολλοίς το ίδιο ήταν και το μήνυμα του κου Τσαλικίδη, ο οποίος ζήτησε στήριξη της Ροδόπης μέσω του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, καθώς είναι μία από τις φτωχότερες περιοχές πανευρωπαϊκά.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επαίρεται ο υπουργός Εργασίας  για το   τολμηρό και εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο του, που προσαρμόζεται στις τεχνολογικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις,  όπως το χαρακτηρίζει,  παρόλο που αλλάζει άρδην