fbpx Η καταπολέμηση κουνουπιών στη Ροδόπη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2019 - 10:00
ΜΕ ΕΠΙΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑΕΡΙΑ ΜΕΣΑ

Η καταπολέμηση κουνουπιών στη Ροδόπη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κουνούπια
αεροψεκασμός
Ψεκασμοί

Ιός Δυτικού Νείλου, κουνούπια, κουνούπια τίγρης – Σύμμαχο τον κάτοικο θέλουν οι υπηρεσίες

Περί των 50.000 στρεμμάτων έχουν ήδη ψεκαστεί από αέρος στη Ροδόπη, κυκλικές επίγειες παρεμβάσεις σε όλο το νομό

Διονύσης Βοργιάς

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υλοποιεί ένα ενιαίο έργο καταπολέμησης κουνουπιών και στις πέντε περιφερειακές ενότητες και αυτό το καλοκαίρι. Το έργο βασίζεται στην μέθοδο της προνυμφοκτονίας και περιλαμβάνει δειγματοληψίες και ψεκασμούς (από γη και αέρα) εκεί όπου πρέπει.

«Επιθέσεις» από γη και αέρα
«Επιθέσεις» από γη και αέρα γίνονται αυτό το διάστημα στην Π.Ε. Ροδόπης κατά των κουνουπιών. Το πρόγραμμα υπαίθριας και εναέριας καταπολέμησης των κουνουπιών είναι σε πλήρη εξέλιξη από τις αρχές Μαΐου. Μέχρι στιγμής, ο καιρός φέτος είναι καλύτερος από τον αντίστοιχο πέρσι, αλλά οι πρόσφατες βροχοπτώσεις αναμένεται να «διευκολύνουν» την εμφάνιση κουνουπιών.

Κάθε εβδομάδα ανακοινώνεται το πρόγραμμα επιγείων παρεμβάσεων, σε πόλη και οικισμούς. Στα μέρη που επιλέγονται επεμβαίνουν τα συνεργεία.

Όσον αφορά στους αεροψεκασμούς και αυτοί ξεκίνησαν από αρχές Μαΐου. Συγκεκριμένα, στην Π.Ε. Ροδόπης έχουν γίνει ένας αεροψεκασμός στις 1/5 (14.000 στρέμματα), ένας στις 17/5 (16.000 στρέμματα), ένας στις 31/5 (10.000 στρέμματα) κι ένας στις 7/6 (10.000 στρέμματα). Αναμένονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα επαναλαμβανόμενοι αεροψεκασμοί. Σημεία «κλειδιά» θεωρούνται οι λίμνες Βιστωνίδα, Ισμαρίδα, οι παράκτιες περιοχές Φαναρίου, Ιμέρου, καθώς και πολλές άλλες περιοχές.

Κουνούπια, κουνούπια τίγρης και ιός Δυτικού Νείλου
Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει ότι η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι νόσημα που μεταδίδεται από τσίμπημα κουνουπιών. Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μεταδίδεται κυρίως από το τσίμπημα των κοινών κουνουπιών που συναντώνται σε πόλεις και χωριά και αναπαράγονται σε ανθρωπογενείς εστίες (βόθροι, φρεάτια όμβριων υδάτων, αποχετευτικό σύστημα). Είναι τα κουνούπια που μας επιτίθενται μέσα στα σπίτια μας, καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας.

Θυμίζουμε ότι πέρσι ο ιός του Δυτικού Νείλου «κρυβόταν» πίσω από πολλούς θανάτους ανά την Ελλάδα και, μάλιστα, ένας θάνατος ηλικιωμένης στον οικισμό Κοσμίου Δήμου Κομοτηνής αποδόθηκε στον ιό.

Όσον αφορά στο κουνούπι τίγρης, το ασιατικό κουνούπι τίγρης είναι ξενικό είδος, το οποίο από το 2004 και μετά εγκαθίσταται προοδευτικά σε όλη την Ελλάδα (κυρίως σε αστικό περιβάλλον). Είναι είδος υψηλής υγειονομικής σημασίας, δεδομένου ότι είναι εν δυνάμει φορέας πολλών αρμποϊών, επικίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία. Αναπαράγεται σε μικρές υδατοσυλλογές που δύσκολα εντοπίζονται. Δραστηριοποιείται και κατά την διάρκεια της ημέρας. Είναι εξαιρετικά ανθρωπόφιλο, προκαλώντας σημαντική όχληση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Χ» κουνούπια τίγρης έχουν καταγραφεί από τις υπηρεσίες και στο νομό Ροδόπης.

Εχθρός ή σύμμαχος ο κάτοικος στο κουνούπι
Το πρόγραμμα της ΠΑΜ-Θ καθ’ αυτό δεν μπορεί να πατάξει πλήρως το φαινόμενο, καθώς υπάρχει πίσω του και ο ανθρωπογενής παράγοντας. Γι’ αυτό και οι υπηρεσίες χρειάζονται τον κόσμο σύμμαχο στην προσπάθεια.

Ο «Χ» σάς παρουσιάζει τις πιο βασικές συμβουλές, που καλούμαστε όλοι να τηρήσουμε. 
Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα κουνούπια στο σπίτι; Με αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες), με χρήση κουνουπιέρας, εντομοκτόνων στον αέρα, ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, λαμπτήρων κίτρινου χρώματος, κούρεμα γρασιδιού, πότισμα κατά τις πρωινές ώρες, απομάκρυνση του στάσιμου νερού Ατομικά μέτρα προστασίας: Εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα, κατάλληλα ενδύματα κλπ.

Μήπως εκτρέφεις κουνούπια στην αυλή σου; Φύλαξε τα δοχεία νερού που δεν χρησιμοποιείς, ανανέωση και καθάριζε τακτικά το νερό στις ποτίστρες ζώων, απομάκρυνε το νερό που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες, κάλυψε ή απομάκρυνε παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν βρόχινο νερό, καθάρισε τα φύλλα που μαζεύονται στα λούκια της βροχής, κάλυψε με σήτες τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων, επιδιόρθωσε σπασμένους σωλήνες νερού που τρέχουν.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επαίρεται ο υπουργός Εργασίας  για το   τολμηρό και εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο του, που προσαρμόζεται στις τεχνολογικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις,  όπως το χαρακτηρίζει,  παρόλο που αλλάζει άρδην